"Бандери" зі Львова: "Карпати", війна і націоналізм

Depo.ua продовжує цикл публікацій, присвячених фанатським "фірмам" України. П'ята наша розповідь про фанів львівських "Карпат"

"Бандери" зі Львова: "Карпати", війна і…

Активні вболівальники з'явилися у Львові ще у 60-их роках. Вони збиралися на Площі Свободи у Львові, де обговорювали футбол, разом вирушаючи на стадіон.

Після проголошення Незалежності України  львівський фан-рух вийшов на новий рівень. Створювалися "фірми", фанати поділяли праві погляди, а на стадіоні "Україна" їх можна було побачити на 15 і 16 секторах. 

Фани "Карпат" - націоналісти, які готові віддати життя за незалежну Україну. Так було раніше, так є і тепер.

Фани поділяються на "ультрас" і "бригади". Ультраси підтримують команду на секторах, роблячи головну ставку на візуальне супроводження вболівання. 

Об’єднаним львівським "ультрас" угрупованням є Banderstadt ultras.

"Бригади" ж або "хулс" займаються утвердженням свого авторитету в "махачах" із фанатськими "фірмами" інших команд. "Хулс", що підтримують "Карпати", об’єднані у "фірми" PRIDE, LCF (Lviv Сity Firm), GFF та Young Lions.

Для карпатівськіх "хулс" ворогами є фанати таких клубів: "Ворскла" Полтава, "Металург" Запоріжжя, "Чорноморець" Одеса, "Львів", "Волинь" Луцьк, "Металіст" Харків та "Шахтар" Донецьк. Товаришують з командами "Динамо" Київ, "Дніпро" Дніпропетровськ. 

Першою серйозною бійкою стали "махачі" з фанатами "Спартака" у 1994 році. Тоді у Києві в Лізі чемпіонів москвичів приймало "Динамо" у Лізі чемпіонів. Фанати "Карпат" приїхали підтримати киян і билися з москвичами декілька разів. За свідченням одного з фанів на прізвисько "Солдат", бійка була 500 на 500. 

У 90-их роках львів'яни влаштовували "махачі" переважно з Полтавою, Одесою, Луцьком і Запоріжжям. А на секторах переважали кричалки "оле-оле-оле".

У 2000-их роках фани почали рухатися до європейського стилю вболівання. З'явилися пісні, димові шашки, файери...

"Бандери" зі Львова: За "Карпати", націоналізм і революцію - фото 1

Щоправда інколи на секторах з'являвся і прапор "Третього рейху". Історія датована 2007 роком, коли під час матчу "Динамо" - "Карпати" окремі львівські фани вирішили провернути акцію з фашистським прапором. Але його швидко прибрали, а креативщиків, як розповідали фанати "Динамо", залишили "без зубів".

"Бандери" зі Львова: За "Карпати", націоналізм і революцію - фото 2

Активне життя почали вести "бригади". Щоправда пік активності припадає на період з 2010 по 2012 роки. 

У 2010 році відбулася яскрава бійка з фанами Тернополя. 

Тернопільська контора WSF приймала львівські Pride, GFF та LCF. У тернопільчан було 33 бійці, а у львів'ян - 66. 

Звичайно, львів'яни перемогли.

Билися з Ужгородом.

Також у 2010 році відбулася потасовка між фанами "Карпат" та вболівальниками "Борусії" Дортмунд. Тоді "Карпати" грали у Лізі Європи. 

На Площі Свободи в одному з кафе сиділи ультрас "Борусії" та голосно співали. Львівські фани побачили їх і вирішили з'ясувати, хто сильніший. Все закінчилося бійкою з літаючими вазонами. Але правоохоронці не дали з'ясувати, хто сильніший.

"Бандери" зі Львова: За "Карпати", націоналізм і революцію - фото 3

Також з 2010 року "карпатівські" фани підтримували акцію друзів з "Динамо", на секторах співаючи "Спасибо дителям Донбасса за президента...".

У 2011 році відбувся великий "махач" з фанами "Волині" з Луцька. 50 "хулів" зі Львова проти 37 лучан. Під час жорсткої рубки у хід пішло навіть собаче лайно, яке летіло у голови представників обох таборів. Але правоохоронці як завжди все зіпсували.

Перемоги над "бомжами" із Запоріжжя у "бандер" стали регулярними. Так само в 2011 році були побиті хлопці з Вінниці - Young Union.

Влітку 2011 року один з лідерів організації Banderstadt ультрас, яка об'єднує найактивніших фанатів ФК "Карпати", був убитий під час побутової бійки у Львові.

Але втрата лідера не зламала рух. 

"Махачі" поступалися місцем яскравій підтримці на секторах. Георграфічне положення Львова, а також більш-менш нейтральні відносини з усіма клубами України, стали причиною того, що навколофутбольне життя у Львові практично поступилося місцем шоу на секторах. 

За яскравістю підтримки ультрас "Карпат" є найкращими в Україні.

"Бандери" зі Львова: За "Карпати", націоналізм і революцію - фото 4

"Бандери" зі Львова: За "Карпати", націоналізм і революцію - фото 5

Після початку війни на Донбасі багато львівських фанів вирушили на війну. Навколофутбольне життя завмерло. Про нього не пишуть у щорічних звітах "Troublemakers". 

Відносини з фанами "Шахтаря", який переїхав до Львова, є нейтральними. "Махачів" між ними не відбувається через те, що фани "гірників" розколоті та розкидані по всій Україні. 

Акції "Геть зі Львова" на матчах "Шахтаря" проводила невеличка частина людей лише опосередковано пов'язана з ультрас "Карпат".

"Бандери" зі Львова: За "Карпати", націоналізм і революцію - фото 6

Справжні "бандери" живуть на 15 і 16 секторах стадіону Україна, а також в зоні АТО, де воюють за незалежність нашої держави.

"Бандери" зі Львова: За "Карпати", націоналізм і революцію - фото 7

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme