2100 рублів за півсторінки: скільки обходився Росії житомирський блогер-зрадник

Затриманий СБУ 32-річний блогер Василь Муравицький, якого звинувачують у поширенні антиукраїнських матеріалів за вказівкою кураторів із Росії, почав працювати на Кремль із 2014 року, створюючи публікації, за які йому платили через міжнародні системи розрахунків

Як повідомляє Цензор.НЕТ, про це пише "Еспресо".

Кремлівські куратори завжди розставляли "правильні акценти" у його матеріалах, які потім публікувалися на шести сайтах, що адмініструвалися з Росії та окупованих територій. Експертиза статей показала, що вони:

  • маніпулюють свідомістю читача;
  • підбурюють до вчинків, що загрожують суверенітету країни;
  • містять заклики до розпалювання національної ворожнечі всередині країни та з сусідніми дружніми державами.

"Журналіст" також закликав збирати гроші та інше матеріальне забезпечення для терористів "ДНР/ЛНР".

Під час обшуків у Муравицького знайшли комп'ютери з доказами листування з кураторами та підготовки антиукраїнських статей.

Також вилучили копії укладених із державними інформагентствами Росії угод на підготовку замовних публікацій, акти прийому-передачі робіт за обумовлений гонорар та банківські картки, на які переказувалися гроші.

Василь Муравицький народився в Житомирі у 1984 році. Освіту редактора-філолога він отримав у Житомирському держуніверситеті Франка, а вже за рік, у 2011 році, став головним редактором комсомольської газети "Нова хвиля".

6 років тому Муравицький переміг у конкурсі "Журналіст року" у номінації "Кращий журналіст друкованих та електронних ЗМІ Житомира".

На своїй сторінці у Facebook найчастіше блогер критикував українську владу, іноді вихваляв геніальність скандального редактора "Страна.ua" Ігора Гужви.

Дописи чоловіка про те, наскільки все погано в Україні, читає понад тисяча прихильників у соцмережі. У підписках Муравицького можна зустріти такі одіозні групи, як "Антимайдан", "Антивоенный фронт Украины", "Суть времени - УССР 2.0" та інші.

З документів, вилучених СБУ, стало відомо, що на початку "кар'єри" російські куратори платили Муравицькому:

  • За коментар на півсторінки, тобто короткий опис ситуації, 2100 рублів (708 гривень за курсом 2014 року).
  • За аналітику на 2 сторінки, тобто глибокий аналіз публікацій та тем, 4300 рублів (1451 гривню за курсом 2014 року).
  • За думку на 2 сторінки, тобто розгорнуту оцінку ситуації, також 4300 рублів (1451 гривню за курсом 2014 року).

У контракті також зазначено, що за 2015 рік Муравицький мав отримати не більше 250 тисяч рублів, або 91,6 тис. гривень (7630 на місяць) за курсом того року.

Аналітика на 2 сторінки - 4300 рублів: затриманий СБУ блогер Муравицький працював на Кремль із 2014 року 04

Аналітика на 2 сторінки - 4300 рублів: затриманий СБУ блогер Муравицький працював на Кремль із 2014 року 05

Правоохоронці оприлюднили одну з копій документів, знайдених в будинку блогера, на якій вказано, що замовником його статей був ресурс МИА "Россия сегодня". Втім статті Муравицького стали "знаменитими" на багатьох російських та сепаратистських сайтах.

Зокрема, він писав та знімався у сюжетах сепаратистського ЗМІ "News Front". Там у період із жовтня 2015 року до квітня 2016 року він регулярно видав мінімум одну статтю щомісячно. Найгучніші з них: "Чому Україна - бананова республіка США, а Еквадор - ні", "На Україні знищена державність - звідси і всіляка шваль", а також матеріал із лаконічною назвою "Кінчені тварі" про екс-прем'єра Арсенія Яценюка та екс-міністра фінансів Яресько.

Аналітика на 2 сторінки - 4300 рублів: затриманий СБУ блогер Муравицький працював на Кремль із 2014 року 06

Статті Муравицького на сайті "News Front"

Матеріали Муравицького, але вже з більш поміркованими заголовками, до квітня 2016 року з'являлися і на російському сайті "Украина.ру". Там, зокрема, можна знайти його статті з назвами "У Польщі може відбутися свій Євромайдан" та "Як Джемілєв пов'язаний з ІДІЛ".

Аналітика на 2 сторінки - 4300 рублів: затриманий СБУ блогер Муравицький працював на Кремль із 2014 року 07

Статті Муравицького на сайті "Украина.ру"

Його матеріали також з'являлися й на сепаратистському сайті Novorossia Today, а його коментарі часто висвітлював російський сайт "Политнавигатор", який після затримання Муравицького почав активно його захищати.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme