Яка їжа найкорисніша і найшкідливіша для серця: ТОП-10 продуктів
Для правильної роботи серця важливо не тільки займатися фізичною активністю, а й вживати здорову їжу, забезпечуючи організм корисними речовинами
Серцево-судинні захворювання — причина 67% смертей в Україні. Це і інсульт, і ішемічна хвороба серця (серцеві напади), і підвищений артеріальний тиск (гіпертонія), і серцева недостатність.
За словами міністра охорони здоров'я України Максима Степанова, найчастіше причиною таких захворювань є куріння, недостатня фізична активність, нездорове харчування і надмірне вживання алкоголю. І якщо для багатьох розв'язання проблеми, як кинути пити або курити, не актуальне через відсутність цих звичок, то харчування — основний складник повсякденного життя кожної людини.
Раніше ми розповідали, як поліпшити пам'ять в домашніх умовах, а тепер поговоримо, які продукти для серцево-судинної системи найкорисніші.
Найкорисніші продукти для серця: що потрібно їсти щодня
Багато хто чув приказку, що шлях до серця лежить через шлунок. І від їжі справді залежить стан серцево-судинної системи. На щастя, список продуктів для зміцнення серця досить широкий. Ми склали універсальний перелік таких продуктів.
Насіння льону
Насіння льону містить жирні кислоти, які зміцнюють серцевий м'яз і цілюще впливають на роботу кровоносних судин. Також насіння сприяє розрідженню крові й перешкоджає утворенню тромбів. Позитивно впливає цей продукт і під час лікування варикозу, а також у разі надлишку поганого холестерину в крові.
Горіхи
Перераховуючи корисні продукти для серця, медики насамперед назвуть горіхи. Кожен вид — волоські, фундук, мигдаль або кедрові — корисний по-своєму. Так, наприклад, волоські горіхи й мигдаль мають сильні антиоксидантні властивості, завдяки чому нормалізують рівень холестерину в крові. Також волоські горіхи багаті незамінними жирними кислотами Омега-3. Фундук і кедрові горіхи містять багато калію, який нормалізує серцевий ритм і допомагає при недокрів'ї.
Зелений чай
Користь зеленого чаю доведена не тільки для схуднення, але і для безперебійної роботи головного м'яза в тілі людини. Цей напій зміцнює і робить більш еластичними судини, а також допомагає зменшити ризик ішемічної хвороби серця. Але потрібно пам'ятати, що напою властиво знижувати тиск, тому гіпотонікам краще утриматися від його вживання.
Риба і риб'ячий жир
Серед найкорисніших продуктів для серця важливо згадати про рибу. Жир, що міститься в ній, не відкладається в судинах і зміцнює роботу серця. Рекордсменами за змістом такої необхідної для нормальної роботи серця кислоти Омега-3 є форель, горбуша, сьомга, палтус, тріска і тунець. Регулярне їх вживання допомагає нормалізувати артеріальний тиск, а також зменшує ризик появи холестеринових бляшок і тромбів.
Банани
Як і фундук з кедровими горіхами, банани багаті на калій, тому є одними з найбільш корисних продуктів для серця. Та й магнію в них чимало, тому банани рекомендують вживати для профілактики коронарних захворювань серця (звуження просвіту коронарних артерій, що постачають кров'ю серцевий м'яз), які з часом призводять до інфаркту міокарда.
Продукти, шкідливі для серця: що варто обмежити в раціоні
З'ясувавши, які продукти корисні для серця, важливо також знати, від якої їжі потрібно відмовитися, щоб залишатися здоровим.
Червоне м'ясо
Людям, що мають проблеми з серцево-судинною системою, лікарі радять виключити з раціону жирну їжу, зокрема червоне м'ясо і всю їжу, до складу якої воно входить. Але насправді логічніше застосовувати принцип заміщення: замість свинини і яловичини вживати птицю.
Напівфабрикати
Така їжа, як гамбургери або картопля фрі, містить у складі багато холестерину і трансжирів, що відкладаються в судинах і порушують кровотік. І якщо в юному віці такі проблеми рідко турбують, то в зрілому даються взнаки. Особливо важливо виключити смажену їжу, яка готувалася не в домашніх умовах. Адже в кафе і ресторанах немає можливості проконтролювати частоту заміни олії, яка у разі повторного використання виділяє небезпечні для судин речовини.
Енергетичні напої
Енергетичні напої містять великий відсоток кофеїну та інших стимуляторів, які змушують в прискореному режимі працювати серцевий м'яз, що може привести до виснаження його запасу потужності. Особливу небезпеку енергетики становлять для людей, що вже мають проблеми з серцем або зловживають алкоголем.
Попкорн
Кукурудза містить багато клітковини, вітаміни А й Е, а також залізо, магній і фосфор. Дуже корисна кукурудзяна каша, яка багата білком і кальцієм, а от попкорн не можна додати в список "Суперпродукти для серця". Бо під час смаження кукурудзяних зерен на олії вони втрачають свої позитивні властивості й стають вкрай небезпечними для судин, адже сприяють накопиченню шкідливого холестерину. До того ж в попкорн часто додають ароматизатори й підсилювачі смаку, в яких багато солі.
Пластівці для сніданку
Сухі сніданки — одні з найбільш розрекламованих продуктів. Їх позиціюють як частину збалансованої дієти, але якщо поглянути на склад, то в цій їжі багато рафінованих вуглеводів і цукрів, що підвищують рівень холестерину і можуть призводити до появи зайвої ваги.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя