Як приготувати штоллен: Простий рецепт від Лізи Глінської
Цей рецепт традиційної німецької випічки, яку роблять на Різдво, знадобиться тим господиням і господарям, що обожнюють запах здоби та потужний смак сухофруктів у поєднанні з прянощами
- Головна
-
18 грудня 2021 17:00
Існує чимало рецептів штолленів: з дріжджами та без, з сухофруктами, марципаном, маком, горіхами, проте Depo.ua пропонує приготувати цей вид випічки за рецептом переможниці шоу "Майстер Шеф" Лізи Глінської, популярної блогерки, яка спеціалізується на кондитерських виробах.
Що таке штоллен
Штоллен – це вид традиційної різдвяної випічки у Німеччині. Зазвичай до тіста, яке складається з дріжджів, великої кількості вершкового масла, яєць, борошна та молока додають велику кількість сухофруктів, просочених алкоголем, наприклад, ромом. У деяких регіонах штоллен роблять з додаванням марципанової маси або з горіхів.
У Німеччині батьківщиною штоллена вважають Дрезден і існує навіть назва – Дрезденський штоллен. Цей виріб колись готували пісним – без додавання яєць та вершкового масла, яке заміняли олією. Проте згодом штоллен став святковою стравою – на його інгредієнти гроші збирали увесь рік. Існувало вірування, що, чим багатший штоллен, тим кращим буде життя до наступного Різдва. Обов'язково слід присипати штоллен цукровою пудрою. Форма штоллена має нагадувати сповитого у біле простирадло малюка Ісуса.
У різних країнах ця ритуальна страва має різні назви: паска, панетоне, різдвяне поліно, штрицель, англійський кекс.
Секрети штоллена
У давні часи, коли не було холодильників, штоллен господині готували за місяць до Різдва. Вважалося, що за цей час смачний кекс "дійде": фрукти, просочені алкоголем, нададуть тісту аромату, а горішки стануть трохи м'якішими. Штоллен обертали тканиною і зберігали у прохолодному місці. Згодом, при подачі на стіл, його притрушували цукровою пудрою. Таким кексом німці могли ласувати довго, головна задача була не з'їсти цю смакоту одразу, а розтягувати задоволення протягом якогось часу.
Проте, якщо у вас нема тижнів та витримку штоллена – не проблема. Він буде смакувати за будь-яких обставин – свіжим з духовки чи витриманим місяць. Головне – спробувати і утриматися від цієї смакоти.
Рецепт штоллена від Лізи Глінської
Ліза Глінська поділилася одразу двома рецептами штоллена: класичним та з сиру.
Класичний штоллен
Складові:
- родзинки світлі – 150 грамів
- родзинки темні – 150 грамів
- журавлина – 100 грамів
- ром чорний – 200 мл
Для опари:
- борошно – 200 грамів
- молоко – 200 мл (тепле)
- пресовані дріжджі – 2 грами
Тісто:
- опара – 400 грамів
- борошно – 450 грамів
- вершкове масло 82% – 180 грамів(1 частина)
- вершкове масло 82% – 200 грамів (2 частина)
- молоко тепле – 60 мл
- свіжі пресовані дріжджі – 30 грамів
- цукор – 110 грамів
- цедра одного лимона
- цедра одного апельсина
- кориця – 3 грами
- сіль – 4 грами
- Додатково:
- масло вершкове топлене – 100 грамів
- цукрова пудра – 150 грамів
Як приготувати штолен
1. Починаємо з сухофруктів. Залийте їх окропом, трохи зачекайте та злийте воду. Промийте їх і дайте висохнути. Залийте ромом і залиште на добу. Коли зіллєте ром, його можна використати повторно. Фрукти мають висохнути протягом години.
2. Змішайте усі складові опари, накрийте плівкою та залиште на одну-дві години. Додайте до опари першу частину масла.
3. Змішуайте молоко та дріжджі і додайте до опари з маслом. Додайте цукор та гарно вимішайте.
4. Змішайте борошно, корицю, сіль та обидва види цедри. Додайте до опари з маслом та цукром.
5. Вимісить тісто та додайте другу частину масла.
6. Додайте сухофрукти до однорідного тіста.
7. Сформуйте три штоллена.
8. Застеліть деко пергаментом і викладіть штоллени. Дайте спокій штолленам на півтори години.
9. Випікайте за температури 180 градусів за Цельсієм протягом 35-40 хвилин.
10. Доки штоллен теплий, змажте його топленим маслом та посипте пудрою.
11. Загорніть штоллени у пергамент та фольгу та зберігайте у сухому прохолодному місці протягом декількох тижнів.
Сирний штоллен: рецепт
Інгредієнти:
- вершкове масло 82% – 200 грамів
- цукор – 150 грамів
- жирний сир – 200 грамів
- яйця – 100 грамів
- цедра лимона
- цедра апельсина
- розпушувач – 10 грамів
- борошно – 500 грамів
- родзинки світлі – 250 грамів
- сушена чорниця – 200 грамів
- чорний ром – 150 мл
Додатково:
- розтоплене масло – 200 грамів
- цукрова пудра – 200 грамів
Приготування сирного штолену
1. Чорницю та родзинки миємо, заливаємо окропом. Коли висохнуть, заливаємо ромом і залишаємо на ніч. Поміщаємо на сито і даємо рому витекти з сухофруктів.
2. Вершкове масло поєднуємо з двома видами цедри. Додаємо цукор.
3. Згодом додаємо сир та яйця. Ретельно вимішуємо.
4. Додаємо до тіста борошно з розпушувачем, вимішуємо, а згодом можна додати сухофрукти.
5. Розподіляємо тісто на три частини та формуємо штоллени.
6. Запікаємо протягом 45 хвилин при 170-180 градусах.
7. Гарячі штолени змащуємо маслом та посипаємо пудрою.
Смачного!
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 19:45 В районі Бахмуту ЗСУ відбили більше 30 атак
- 17:48Салліван каже, що Україна готує контрнаступ наступного року
- 15:43Атака КАБом: У Харкові щонайменше п'ятеро поранених (ОНОВЛЕНО)
- 15:25Надзвичайники на Львівщині врятували чаплю (ФОТО) ФОТО
- 14:56З-під завалів зруйнованого рашистами будинку на Донеччині дістали тіло чоловіка ФОТО
- 14:29На Запоріжжі рашисти готують першу мобілізацію, – розвідка Британії
- 13:28"Визволителі" здають в металолом залишки авдіївського коксохіму
- 12:32 Стабільна, але складна, - Галущенко про ситуацію в енергосистемі
- 11:27Рашисти 4 травня атакували 113 населених пунктів та 110 об'єкт інфраструктури
- 10:50У Великодню ніч рашисти дронами вгатили по Дніпровщині (ФОТО) ФОТО
- 10:31Дитина та ще четверо дорослих постраждали у Харкові від нічної атаки ворога ФОТО
- 10:00 Ми віримо: у Бога на плечі – шеврон з українським прапором, - Зеленський у Великдень Відео
- 09:28 Майже сотню атак відбили ЗСУ на фронті 4 травня
- 08:32У ніч на 5 травня рашисти атакували Україну 24 дронами: Що відомо
- 23:50Донька Брюса Вілліса розповіла про стан невиліковно хворого батька
- 22:53ДТП у Варшаві: прокуратура повідомляє про загибель українців
- 20:08 В напрямку Авдіївки ЗСУ відбили майже два десятки штурмів
- 17:50"Українська команда" закликає віддячити захисникам, долучившись до Великоднього збору на дрони-літаки
- 17:03В Росії Порошенка оголосили в розшук