Як приготувати штоллен: Простий рецепт від Лізи Глінської

Цей рецепт традиційної німецької випічки, яку роблять на Різдво, знадобиться тим господиням і господарям, що обожнюють запах здоби та потужний смак сухофруктів у поєднанні з прянощами

Журналіст відділу «Життя»
Як приготувати штоллен: Простий рецепт в…
Фото: Pixabay

Існує чимало рецептів штолленів: з дріжджами та без, з сухофруктами, марципаном, маком, горіхами, проте Depo.ua пропонує приготувати цей вид випічки за рецептом переможниці шоу "Майстер Шеф" Лізи Глінської, популярної блогерки, яка спеціалізується на кондитерських виробах.

Що таке штоллен

штоллен

Штоллен – це вид традиційної різдвяної випічки у Німеччині. Зазвичай до тіста, яке складається з дріжджів, великої кількості вершкового масла, яєць, борошна та молока додають велику кількість сухофруктів, просочених алкоголем, наприклад, ромом. У деяких регіонах штоллен роблять з додаванням марципанової маси або з горіхів. 

У Німеччині батьківщиною штоллена вважають Дрезден і існує навіть назва – Дрезденський штоллен. Цей виріб колись готували пісним – без додавання яєць та вершкового масла, яке заміняли олією. Проте згодом штоллен став святковою стравою – на його інгредієнти гроші збирали увесь рік. Існувало вірування, що, чим багатший штоллен, тим кращим буде життя до наступного Різдва. Обов'язково слід присипати штоллен цукровою пудрою. Форма штоллена має нагадувати сповитого у біле простирадло малюка Ісуса. 

У різних країнах ця ритуальна страва має різні назви: паска, панетоне, різдвяне поліно, штрицель, англійський кекс. 

Секрети штоллена

штоллен рецепт

У давні часи, коли не було холодильників, штоллен господині готували за місяць до Різдва. Вважалося, що за цей час смачний кекс "дійде": фрукти, просочені алкоголем, нададуть тісту аромату, а горішки стануть трохи м'якішими. Штоллен обертали тканиною і зберігали у прохолодному місці. Згодом, при подачі на стіл, його притрушували цукровою пудрою. Таким кексом німці могли ласувати довго, головна задача була не з'їсти цю смакоту одразу, а розтягувати задоволення протягом якогось часу. 

Проте, якщо у вас нема тижнів та витримку штоллена – не проблема. Він буде смакувати за будь-яких обставин – свіжим з духовки чи витриманим місяць. Головне – спробувати і утриматися від цієї смакоти. 

Рецепт штоллена від Лізи Глінської

приготування штоллена

Ліза Глінська поділилася одразу двома рецептами штоллена: класичним та з сиру.

Класичний штоллен

штоллен

Складові:

  • родзинки світлі – 150 грамів
  • родзинки темні – 150 грамів
  • журавлина – 100 грамів
  • ром чорний – 200 мл

Для опари:

  • борошно – 200 грамів
  • молоко – 200 мл (тепле)
  • пресовані дріжджі – 2 грами

Тісто:

  • опара – 400 грамів
  • борошно – 450 грамів
  • вершкове масло 82% – 180 грамів(1 частина)
  • вершкове масло 82% – 200 грамів (2 частина)
  • молоко тепле – 60 мл
  • свіжі пресовані дріжджі – 30 грамів
  • цукор – 110 грамів
  • цедра одного лимона
  • цедра одного апельсина
  • кориця – 3 грами
  • сіль – 4 грами
  • Додатково: 
  • масло вершкове топлене – 100 грамів
  • цукрова пудра – 150 грамів 

рецепт штоллена

 

Як приготувати штолен

1. Починаємо з сухофруктів. Залийте їх окропом, трохи зачекайте та злийте воду. Промийте їх і дайте висохнути. Залийте ромом і залиште на добу. Коли зіллєте ром, його можна використати повторно. Фрукти мають висохнути протягом години.

2. Змішайте усі складові опари, накрийте плівкою та залиште на одну-дві години. Додайте до опари першу частину масла.

3. Змішуайте молоко та дріжджі і додайте до опари з маслом. Додайте цукор та гарно вимішайте.

4. Змішайте борошно, корицю, сіль та обидва види цедри. Додайте до опари з маслом та цукром.

5. Вимісить тісто та додайте другу частину масла.

6. Додайте сухофрукти до однорідного тіста.

7. Сформуйте три штоллена.

8. Застеліть деко пергаментом і викладіть штоллени. Дайте спокій штолленам на півтори години. 

9. Випікайте за температури 180 градусів за Цельсієм протягом 35-40 хвилин.

10. Доки штоллен теплий, змажте його топленим маслом та посипте пудрою.

11. Загорніть штоллени у пергамент та фольгу та зберігайте у сухому прохолодному місці протягом декількох тижнів.

Сирний штоллен: рецепт

штоллен з сиру

Інгредієнти:

  • вершкове масло 82% – 200 грамів
  • цукор – 150 грамів
  • жирний сир – 200 грамів
  • яйця – 100 грамів
  • цедра лимона
  • цедра апельсина
  • розпушувач – 10 грамів
  • борошно – 500 грамів
  • родзинки світлі – 250 грамів
  • сушена чорниця – 200 грамів
  • чорний ром – 150 мл

Додатково:

  • розтоплене масло – 200 грамів
  • цукрова пудра – 200 грамів

Приготування сирного штолену

 

сирний штоллен

1. Чорницю та родзинки миємо, заливаємо окропом. Коли висохнуть, заливаємо ромом і залишаємо на ніч. Поміщаємо на сито і даємо рому витекти з сухофруктів. 

2. Вершкове масло поєднуємо з двома видами цедри. Додаємо цукор.

3. Згодом додаємо сир та яйця. Ретельно вимішуємо.

4. Додаємо до тіста борошно з розпушувачем, вимішуємо, а згодом можна додати сухофрукти.

5. Розподіляємо тісто на три частини та формуємо штоллени.

6. Запікаємо протягом 45 хвилин при 170-180 градусах. 

7. Гарячі штолени змащуємо маслом та посипаємо пудрою.

Смачного!

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme