Як правильно і швидко готувати гречку, рис, кускус та булгур: Способи та рецепти від Клопотенка
Крупи – це одна з основних складових нашого щоденного раціону, але смачно їх готувати вміють не всі
- Головна
-
19 січня 2022 20:00
Depo.ua публікує актуальні поради відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка, як правильно готувати гречку, рис, кускус, булгур з різними продуктами.
Як правильно готувати різні крупи
Для багатьох може здатися дивним те, що для приготування круп потрібно знати якісь особливі методики. Здавалося б, що тут складного? Миєш, додаєш воду й вариш до готовності. Однак не все так просто. Звична нам технологія приготування круп не завжди дозволяє зробити так, щоб гречка, рис чи кускус були розсипчастими.
Гречка
Клопотенко зауважує, що гречку можна готувати кількома методами. Тут все залежить від кулінарних здібностей та бажаного результату. Адже кожен окремий спосіб варіння гречки дозволяє отримати різну консистенцію страви та навіть її смак.
Спосіб 1: варка у великій кількості води з подальшим відкиданням на друшляк
Цей метод є найпростішим і підходить для тих, хто не дуже добре ще справляється з приготуванням круп. Шеф-кухар зауважує, що цей спосіб не є досконалим, адже можна переварити крупу, від чого вона втратить свою структуру та смак.
Спосіб 2: варка у певній кількості води з повним її поглинанням
Це – найпопулярніший метод. Готувати гречку цим способом краще в каструлі з товстим дном і стінками. Крупу потрібно промити до чистої води, залити водою в каструлі, щоб рідина покривала її приблизно на 1,5-2 см. Перед варінням гречку можна просмажити на пательні, щоб вона вийшла розсипчастою.
"Пам’ятайте, що цю крупу в процесі приготування не мішають, а готувати потрібно на мінімальному вогні під кришкою. Як правило, достатньо 15 хвилин, щоб крупа була готова", – пояснює Клопотенко.
Також гречку можна зварити до напівготовності, а потім замотати в рушник і залишити ще на 20 хвилин. Гречка вбере рідину та буде дуже розсипчастою.
Спосіб 3: приготування гречки у духовці
Смачною гречка виходить і в духовці. Для цього промиту крупу потрібно викласти у форму, додати овочі та м’ясо, залити водою або бульйоном. Пропорція має бути 1:2. Зверху форму необхідно накрити фольгою та поставити запікатися на 30 хвилин при температурі 180 градусів.
Спосіб 4: приготування на пару
Шеф-кухар називає цей спосіб більш клопітким, адже потрібно готувати гречку у пароварці. Однак страва виходить просто ідеальною. Перед приготуванням гречку варто замочити в холодній воді на дві години. А далі готувати на пару займає 10-15 хвилин.
Спосіб 5: замочування крупи у воді або яблучному соку
Найкориснішою гречка виходить після замочування. Для цього на ніч замочіть промиту крупу у воді, яблучному соку або зеленому чаї. Вода повинна покривати крупу на 3-4 см. Вранці страву можна заправити вершковим маслом або олією та підігріти в мікрохвильовій печі.
Як приготувати рис
За словами шеф-кухаря, під час приготування рису дуже важливо промити його до прозорої води, аби вимити увесь крохмаль. Інакше отримаєте не розсипчасті зерна, а клейку субстанцію.
"Звичайно, є деякі сорти рису, які вже попередньо оброблені та не потребують промивання. Таку інформацію вказує на упаковці виробник", – наголошує Клопотенко.
Він також радить не обмежуватися відварюванням рису тільки у воді. Можна зварити рис у світлому курячому бульйоні, і страва матиме зовсім новий, чудовий смак. Можна проекспериментувати й з бульйоном із лісових грибів. Пропорція: 1 склянка рису на 2 склянки рідини.
Рис гарно смакує з соєвим соусом. Не дарма це поєднання у суші стало класичним. Рис потрібно промити до чистої води, пересипати в глибоку розігріту пательню з вершковим маслом і підсмажити протягом трьох хвилин. Після цього необхідно додати трохи соєвого соусу, випаровувати його протягом 4-5 хвилин, а потім додати воду.
Шеф-кухар зауважує, що рис не обов'язково готувати до кінця. Страва буде вдалою, якщо зварити її до напівготовності, загорнути у рушник та залишити на 20 хвилин. Тоді рис вбере рідину та вийде розсипчастим.
Готуємо булгур
Булгур — це пшениця, яку збирають в період молочної стиглості. Відрізняється булгур від звичайної роздробленої пшениці тим, що перед перемелюванням його обробляють окропом, висушують і очищають від висівок. За словами Клопотенка, він відмінно поєднується з м’ясними та рибними стравами, підходить для приготування салатів та легких закусок. Булгур попередньо не потрібно промивати у воді, одразу з упаковки можна сипати в каструлю або на пательню.
Для тих, хто хоче отримати розсипчасту страву, краще готувати крупу в невеликій пательні: спершу обсмажити з невеликою кількістю олії (оливкова чи соняшникова) протягом п'яти хвилин. Після - додати води удвічі більше, ніж є булгура, та готувати його на маленькому вогні 15 хвилин. Якщо вода википить, а крупа ще сира, Клопотенко радить додати ще гарячої води.
Ще один спосіб, як готувати булгур – це відварити його у великій кількості води до готовності й відкинути на друшляк.
Готують булгур й в духовці. Для цього потрібно насипати крупу в деко, залити м’ясним бульйоном, накрити фольгою та поставити в духовку на 30 хвилин за температури 180 градусів. Якщо після закінчення цього часу крупа не приготувалася та рідина не випарувалася, можна вимкнути духовку та залишити булгур ще на 20-30 хвилин.
Кускус
Цю крупу можна назвати чемпіоном зі швидкості та зручності приготування. Щоб швидко приготувати смачний гарнір, запарте у співвідношенні 1 склянка крупи до 1,5-2 склянки окропу. Закрийте місткість, в якій ви запарюєте, кришкою і зачекайте приблизно 5 хвилин. Потім відкрийте, додайте сіль, оливкову олію чи вершкове масло.
Крупа гарно поєднується з овочами, зокрема, морквою, цибулею, цвітною капустою та броколі. Також додають до кускусу соєвий соус. Його можна подавати з м'ясом, рибою та навіть готувати з нього салати.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 10:01 Спецоперація СБУ в Харкові: Ворог мав намір уразити протиповітряну оборону ФОТО
- 09:54Окупанти втратили ще 20 танків і понад тисячу військових, — Генштаб
- 08:37Обстріли на Харківщині: Синєгубов розповів про наслідки ударів 2 травня
- 23:53Зі Львівщини на передову відправили 700 безпілотників для бійців 125-ї бригади ТрО
- 23:35Як москва готується до інавгурації путіна
- 23:13 Росіяни у квітні випустили по Україні понад 300 ракет різних типів, – Зеленський
- 22:44У Хмельницькому судять членів ОЗГ, які торгували бурштином (ФОТО) ФОТО
- 22:22Кабмін погодив призначення трьох заступників начальника Запорізької ОВА
- 21:32На Вінниччині ліквідували одразу три канали переправлення ухилянтів (ВІДЕО) Відео
- 21:19Намагалися взяти 25 млн грн кредиту: У Києві затримали фіктивних агробізнесменів ФОТО
- 20:52Справи Майдану: До 10 років позбавлення волі засуджено ексберкутівця, який організував вибух на базі у Львові ФОТО
- 20:39На Івано-Франківщині ледь не згоріла дитина ФОТО
- 20:25 З'явився перший реальний шанс розпочати відновлення справедливого миру, - Зеленський
- 20:10 Ворог атакує на семи напрямках, - Генштаб ЗСУ
- 19:41Григорій Козловський та ФК "Рух" влаштували свято для дітей загиблих захисників ФОТО
- 18:36 У 115 бригаді заперечили свою відповідальність за крах оборони Очеретиного
- 17:40На Волині правоохоронці вилучили контрабандні електронні сигарети на понад 3 млн грн
- 16:31Віталій Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст в Парижі
- 16:28 Окупанти скинули КАБ біля Харкова: Постраждало четверо дітей