Вчені з'ясували дієту, через яку мозок людини еволюціонував
Перехід на дієту з великим вмістом крохмалю та інших висококалорійних вуглеводів 3 мільйони років тому дозволив мозку наших предків почати стрімке збільшення та досягти сучасного обсягу
- Головна
-
8 серпня 2015 16:54
Про це повідомляє depo.ua з посиланням на статтю в журналі Quarterly Review of Biology.
Останніми роками палеонтологи знаходять все більше доказів того, що людина навчилася готувати їжу дуже давно, вже 1,5-2 мільйони років тому, коли наші предки ще робили перші кроки в напрямку еволюції Homo sapiens.
"Крім слідів давніх вогнищ, зменшення розміру зубів та інших палеонтологічних свідчень існування кулінарії є виключно біологічні докази того, що еволюція людини багато в чому скеровувалася нашими дієтичними та кулінарними пристрастями",- поясним Карен Харді з Автономного університету Барселони (Іспанія).
Справа в тому, як з'ясували учені, що вже кілька десятиліть тому апетити людського мозку були несумісні з дієтою, яка цілком складається з сирої їжі - навіть горили, чий мозок у кілька разів менший за наш, змушені шукати та їсти рослинність по 9-10 годин на день.
Частина наших предків - астралопітеки, парантропи та людина вміла - вкладалися в ці рамки, а більш пізні представники роду Homo вже фізично не могли б підтримувати роботу свого мозку, харчуючись виключно сирими дарами флори та фауни. Тому сьогодні багато антропологів вважають, що на той час людство вже мало відкрити вогонь та "кухню", і почати харчуватися кулінарно обробленими білками та жирами.
Харді вважає, що раціон перших предків людини, який сьогодні намагаються імітувати багато людей, називаючи його "палеодієтою", насправді включав в себе не велику кількість жирів та білків, а крохмалю та інших вуглеводів.
За її словами, на користь цього вказує безліч свідчень викопної та сучасної історії людства. Її головним аргументом виступає те, що наш мозок є основним споживачем глюкози в організмі, забираючи до 60% її молекул з крові. Наше тіло може синтезувати цей вуглевод, розщеплюючи жири і білки, однак набагато простіше отримувати його з крохмалю та інших рослинних цукрів.
Крохмаль, як зазначає палеонотолог, містився у великій кількості в їжі, що оточувала прадавніх людей - в коренях їстівних рослин, у фруктах та горіхах. Окрім цього, варіння крохмалю та інших рослинних вуглеводів розбиває їх молекули на частини і робить більш поживними та нормальними.
Більше новин світу читайте в рубриці Світ.depo.ua.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 09:27Ворог обстріляв Харківську область авіабомбами та РСЗВ
- 09:12Генштаб: За добу Сили оборони понад 130 разів вступали в бій з рашистами
- 23:20 Зеленський закликає партнерів суттєво прискорити постачання армії
- 22:18Травесті-діва Монро назвала умову, за якої піде мобілізуватися до ТЦК
- 21:11В МЗС вирішили "розвіяти міфи" щодо призупинки консульських послуг чоловікам за кордоном
- 20:28 За добу рашисти атакували на семи напрямках: дані Генштабу
- 19:20 Розвідники ССО вразили два "Буки" рашистів на Сумському напрямку (ВІДЕО)
- 18:27 Рашисти прагнуть штурмувати острів Нестрига, який звільнили Сили Оборони, – Плетенчук
- 17:13 У Харкові внаслідок ранкового авіаудару одна людина загинула, ще 10 – поранені ФОТО
- 17:12Кличко передав Третій штурмовій бригаді 20 позашляховиків, придбаних за кошти громади Києва
- 16:26 З "Паші-Мерседеса" зняли електронний браслет: дозволив Печерський суд
- 16:01У Європі літо може бути "надзвичайно спекотним", – Bloomberg
- 15:12Україна розгромила Китай на хокейному майданчику
- 14:16В Україні почастішали випадки укусів кліщів: у МОЗ надали поради, як вберегтися
- 13:30Кличко привіз трьом бригадам на передову великі партії дронів та старлінків
- 12:57В Укргідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні у травні
- 11:52Як тривають бої на лівобережжі Херсонщини: дані Сил оборони
- 10:48 У Харкові внаслідок обстрілу є загиблі та поранені: Офіційні дані
- 10:45ДПСУ створює нову штурмову бригаду, — Клименко