Смачний соус до м'яса: ТОП-3 рецепти ткемалі зі слив та аличі

Цей соус народився у Грузії, проте став популярним далеко за її межами. Наразі, коли сезон слив у розпалі, радимо приготувати ткемалі та запастися ним на холодний сезон

Журналіст відділу «Життя»
Смачний соус до м'яса: ТОП-3 рецепти тке…
Фото: Pixabay

Depo.ua розкаже, як краще заготовити соус ткемалі на зиму.

Що таке ткемалі

сливи

Слово "ткемалі" вживають на позначення сорту аличі. Пізніше саме цією назвою стали називати соус, адже для його приготування використовували цей різновид. Наразі ж його готують з будь-яких сортів слив. Смак соусу може бути різним: хтось полюбляє гостріший і пекучий, а комусь до смаку пікантний та солодкий. Інколи ткемалі розрізняють за кольором: зелений, жовтий або червоний. Залежно від кольору, до цього соусу додають складові, які допомагають зробити колір яскравішим. 

Частіше за все, ткемалі пасує до м'ясних страв з яловичини, свинини, баранини. Проте до курки та індички, ткемалі пасує також. Грузини полюбляють їсти запечену рибу з цим соусом. Вегетаріанці додають соус до страв з картоплі, баклажанів та інших овочів. У грузинській традиції ткемалі їдять щодня і, таке враження, що будь з чим. Колись давно у походи грузини брали хліб та ткемалі і на цьому жили тижнями. 

Класичний ткемалі у Грузії, окрім слив чи аличі, має містити м'яту болотну (омбало), коріандр зелений, каєнський перець, часник, кріп та петрушку або кінзу й сіль та цукор.

ТОП-3 рецепти ткемалі

соус ткемалі

Отже, пропонуємо приготувати ці три види ткемалі, які порадують шанувальників пікантності та Грузії.

Класичний рецепт ткемалі

З такої кількості слив вийде чотири-п'ять банок 0.5 готового соусу. 

Складові:

  • Алича сорту ткемалі – 1 кілограм
  • М'ята – половина пучка
  • Часник – 1 головка
  • Кінза – половина пучка
  • Кріп – половина пучка
  • Шафран – 1 чайна ложка
  • Коріандр – 1 столова ложка
  • Перець чилі – 1 штука
  • Сіль – 2 столові ложки
  • Цукор – 2 столові ложки
  • Волоський горіх – 1 склянка

Приготування:

1. Аличу миємо і кладемо до каструлі, заливаємо водою. Варимо протягом 15-20 хвилин, якщо готуємо на зиму. Якщо хочете вживати соус одразу, вистачить 5-10 хвилин.

2. Витягаємо кістки і протираємо сливу крізь сито, можна і зі шкіркою, це додасть кислинки. Воду не виливайте. 

3. У блендері змішуємо усі інші складові: зелень, свіжу чи сушену м'яту, часник, спеції, гострий перець та цукор із сіллю. Додаємо горіхи і також подрібнюємо.

4. Додаємо аличу (пюре) і усе ретельно змішуємо блендером.

5. Переливаємо суміш до каструлі і додаємо трохи води, у якій варилася алича. Консистенція сметани – те, що треба. 

6. Після кипіння варимо хвилин 20-30.

7. Розливаємо у стерилізовані баняки із кришками-закрутками. Зберігаємо у холодильнику. 

Рецепт соусу ткемалі від Євгена Клопотенка

Відомий шеф-кухар називає цей соус душею Грузії. За рецептом Євгена Клопотенка, соус має вийти одночасно гострим, ароматним та пікантним.

Складові:

  • алича – 1 кг
  • цукор – 100 г
  • сіль – 1 столова ложка
  • вода – 50 мл
  • часник – 6 зубчиків
  • петрушка – 1 пучок
  • кінза – 1 пучок
  • чилі – 1 перчик
  • олія соняшникова – 4 столові ложки
  • винний оцет – 2 столові ложки
  • хмелі-сунелі – 1 чайна ложка
  • коріандр мелений – 1 чайна ложка

Приготування:

1. Ставимо миту аличу у каструлі на вогонь, додаємо воду. Після закипання варимо 10 хвилин.

2. Доки вариться алича, ріжемо часник.

3. Подрібнюємо кінзу, кріп та чилі.

5. Відкидаємо аличу на сито і протираємо її за допомогою віничка. 

6. Повертаємо пюре до каструлі, додаємо спеції, сіль та олію.

7. Додаємо нарізану зелень, чилі та часник і варимо протягом п'яти хвилин. 

8. Згодом додаємо цукор і варимо, доки він не розчиниться. 

9. За декілька хвилин до кінця варіння додаємо оцет (якщо нема винного, візьміть яблучний).

Готовий соус можна покласти у банку, зберігати у холодильнику і споживати протягом тижня. Якщо покладете до стерилізованих банок і закатаєте, то можете зберігати всю зиму. 

Джерело: сайт Євгена Клопотенка

Зелений ткемалі

Цей вид соусу є дуже пікантним та відрізняється від класичних. 

Складові:

  • Зелена алича – 2 кг
  • Зелений гострий перець – 2 пучки
  • Кінза свіжа – 2 пучки
  • Кріп свіжий – 2 пучки 
  • М'ята – 1 пучок
  • Часник – 2 головки
  • Коріандр – 1 столова ложка
  • Сіль – 1 столова ложка

Приготування:

1. Миємо аличу, заливаємо в каструлі водою і варимо до того моменту, доки не лусне шкірка. Сливу треба помішувати.

2. Перетерти сливу у ситі дерев'яною ложкою.

3. Пюре перелити до каструлі з антипригарним покриттям і слідкувати, аби соус не прилипав до дна.

4. Варити протягом 10 хвилин.

5. Порізати часник, зелень, перець. 

6. Додаємо сіль, згодом додаємо нарізану зелень, часник та перець. Останній штрих – коріандр. Доводимо до кипіння і проварюємо 7 хвилин.

7. Зберігати соус слід у стерилізованих банках у холодильнику.

Смачного!

Фото: Pixabay

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme