Шпундра, львівський сирник та булгур: Що будуть їсти українські школярі з вересня

Днями у Києві пройшла презентація оновленого шкільного меню, яка є частиною плану з реформування системи шкільного харчування

Тіма Печерська
Журналіст відділу «Життя» і відділу «Новини»
Шпундра, львівський сирник та булгур: Що…
Фото: сайт президента України

Depo.ua розповість про страви, які вже з 1 вересня 2021-го року зможуть вживати у шкільних їдальнях учні українських шкіл. 

Нова якість, різноманіття страв та користь для здоров'я: що обіцяють можновладці батькам школярів

Олена Зеленська

24 травня відбулася презентація нового меню за участі першої леді Олени Зеленської, міністра освіти та науки Сергія Шкарлета, міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, заступника міністра економіки Сергія Глущенка, голови Держслужби з питань безпечності харчових продуктів й захисту споживачів Владислави Магалецької і шеф-кухаря, який вже декілька років займається розробкою меню для шкіл, Євгена Клопотенка.

Олена Зеленська, яка минулого року взялася за реформування шкільного харчування в Україні, спільно з МОЗ, МОН та Мінекономіки, провела за рік аудит у 500 школах і з'ясувала, що ж не так із шкільним харчуванням в країні. За результатами аудиту, було розроблено нову програму з оновлення харчування у шкільних їдальнях.

За словами першої леді, звернули увагу на якість страв, їхнє різноманіття і користь для здоров'я. 

"Ми поставили собі мету – підвищити загальний середній рівень харчування в українських школах. Це комплексне завдання: від поліпшення якості, поживності страв та безпечності харчових продуктів до ресурсного забезпечення шкіл. Я хочу, щоб діти із задоволенням йшли у шкільну їдальню, а батьки були при цьому впевнені, що шкільне харчування корисне для здоров’я", – зазначила Олена Зеленська.

Над змінами довелося працювати багатьом міністерствам та відомствам, адже потребувалося оновлення усіх нормативних актів, санітарних норм, оновлення харчоблоків в навчальних закладах, проведення тренінгів для кухарів тощо. У підсумку, за рік роботи і за участі шеф-кухаря Євгена Клопотенка та команди проекту CultFood спільно з технологами, дієтологами й командою з МОЗ, було розроблене чотиритижневе меню.

Верещака, скрембл, китайська печеня і львівський сирник: чим годуватимуть школярів з 1 вересня 

нове меню

Усього затвердили 160 страв, а саме меню склали з розрахунку для зимового та осіннього періоду. Розробкою страв займався Євген Клопотенко, який мав на меті зробити не тільки смачні та цікаві для дітей страви, а й зробити їх збалансованими та поживними. Також вирішили зменшити вміст цукру і солі. Під забороною опинилися ковбасні вироби та консерви.

"У меню шкільних їдалень з'являться традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції, буде збільшено кількість фруктів та м’яса у раціоні. До меню додаються покрокові рецепти та технічні картки, що значно полегшить роботу працівників шкільних їдалень", – каже Клопотенко.

харчблок

Завдяки нововведенням, було дозволено додавати до страв шкільного харчування спеції, кількість фруктів зросла, м'яса та молочних продуктів побільшало, було враховано потреби дітей-алергиків та тих, хто має проблеми з лактозою. Кількість цукру, солі та хлібу було значно зменшено. 

На офіційному сайті МОЗ у відкритому доступі є уся наявна технологічна документація меню. Також можна ознайомитися з чотиритижневим меню, в залежності від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Завдяки доступній інформації, можна дізнатися не тільки назви страв, а їхню вагу та кількість калорій та поживних речовин.

Школярів порадують куриними нагетсами, кулішем, скремблом, чаєм масала

Нагадаємо, столичних школярів нагодували "смачними" макаронами і сирниками.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme