Пиріжки на будь-який смак: Від смажених до дієтичних

Пиріжки – дуже популярна закуска, яка інколи може виступати і як самостійна страва. Найкраще ж пиріжки пасують до супу, борщу чи бульйону

Тіма Печерська
Журналіст відділу «Життя» і відділу «Новини»
Пиріжки на будь-який смак: Від смажених…
Рixabay

Depo.ua підкаже найцікавіші та найсмачніші рецепти пиріжків з різною начинкою. До речі, раніше ми розповідали, як приготувати батат

Пиріжки з м'ясом у духовці

пиріжки у духовці

Цей класичний рецепт сподобається усім любителям пиріжків. Приготовані смаколики обов'язково налаштують вас на ностальгічні спогади про дитинство, адже в них поєднується класична начинка та класичне дріжджове тісто. 

Інгредієнти на тісто:

  • Кефір – 300 мл
  • Молоко – 100 мл
  • Борошно – 0.5 кг
  • Олія – 150 мл
  • Курячі яйця – 2 шт.
  • Сухі дріжджі – 10 грамів
  • Цукор – 2 столові ложки
  • Сіль – 1 чайна ложка

Начинка:

  • М'ясо – 500 грамів (свинина та телятина)
  • Цибуля – 1 штука
  • Сіль та перець – до смаку
  • Яйце для змазування пиріжків 

Приготування пиріжків з м'ясом

Робимо опару. Молоко трохи підігріваємо, не більше 40 градусів, і додаємо туди дріжджі. Також додаємо цукор. Ставимо у тепле місце на пару годин.

Додаємо до кефіру олію, згодом яйця. 

Коли опара підійде – на шапці побачите великі бульбашки. Тоді додаємо олію з кефіром та яйцями і гарно вимішуємо. Додаємо борошно. Тісто має вийти такої структури, аби відходило від рук. На це може піти трохи більше борошна, ніж зазначено у рецепті. Відставляємо тісто, воно має збільшитися вдвічі.

Тим часом робимо начинку: відварене м'ясо, підсмажену цибулю і спеції додаємо до блендера чи пропускаємо крізь м'ясорубку.  

Тепер формуємо пиріжки: відщипнути кульку тіста і розрівняти у долоні, додати ложку фаршу і оформити пиріжок. Викладаємо на деко, змащене олією, чи з пергаментом і змащуємо усі пиріжки збитим яйцем. 

Випікаємо пиріжки 25 хвилин при температурі 180 градусів.

Пиріжки з м'ясом смажені

смажені пиріжки

Такі пиріжки, звісно, є дуже калорійними, проте це гарна альтернатива фастфуду, адже приготовлені з перевірених продуктів і ще смачніші. 

Тісто:

  • Вода – 2 склянки
  • Цукор – 1 столова ложка
  • Олія – 2 столові ложки
  • Борошно – 4 склянки
  • Дріжджі – 25 грамів свіжих
  • Сіль – до смаку

Начинка:

  • Фарш м'ясний – 0.5 кг (це може бути будь-який вид вашого улюбленого м'яса)
  • Масло вершкове – 30 грамів
  • Цибулина – 1 штука
  • Спеції до смаку
  • Олія для смаження

Приготування смажених пиріжків:

Одну склянку борошна змішайте із сіллю та цукром, добре перемішайте і додайте склянку гарячої води та ще раз перемішайте.

Свіжі дріжджі перемішайте в окремому посуді зі склянкою теплої води. Тепер додайте до дріжджів заварене борошно та дві столові ложки олії. Додаємо поступово борошно, яке залишилося і гарно вимішуємо тісто.

Протягом години тісто має настоятися, можна на мінімальній температурі у духовці.

Фарш робимо у блендері чи через м'ясорубку: змішати варене м'ясо, з цибулиною, вершковим маслом та спеціями. 

Відщипуємо клаптик тіста і формуємо пиріжок. Смажимо порціями на пательні, не шкодуючи олії.

Дієтичні пиріжки з фаршем у духовці

пиріжки

Для того, аби пиріжки стали більш дієтичними, потрібно обирати запікання у духовці та відмовитися від дріжджового чи листкового тіста. Найкращий варіант – це тісто з кефіру та начинка з нежирного м'яса. Навіть якщо ви на дієті чи просто слідкуєте за своїми формами, час від часу можна побалувати себе й пиріжками, проте – менш шкідливими. 

Тісто:

  • Борошно – 300 грамів
  • Кефір 3.2% – 1 склянка
  • Сіль – 1 чайна ложка
  • Соді – 1 чайна ложка

Начинка:

  • Курине філе – 300 грамів
  • Цибулина – 1 маленька
  • Сіль

Як приготуваті дієтичні пиріжки з куркою:

У кефір додаємо сіль та соду, перемішуємо і чекаємо, коли з'являться бульбашки. Додаємо поступово борошно, обов'язково пропускаючи його через сито, аби не було грудочок. Відставляємо тісто у сторону, даючи йому відпочити.

Робимо фарш таким чином: відварну грудку пропускаємо крізь м'ясорубку разом з цибулею, солимо. 

Деко змащуємо олією. Робимо з тіста кульки і формуємо пиріжки, закладаючи начинку. Змащуємо зверху вироби олією чи молоком. Випікаємо 25 хвилин при 170 градусах. 

Картопляні пиріжки з м'ясом смажені

пиріжки смажені

Ці вироби трохи нагадують зрази, проте все ж таки більш схожі на пиріжки. Такий варіант тіста менш калорійний, ніж дріжджові смажені пиріжки. Проте пам'ятайте, що смажені пиріжки краще не їсти дуже часто, а заміняти ними якусь шкідливу їжу. Родзинка цих пиріжків – ніжне поєднання легкого тіста та соковитої начинки. 

Тісто:

  • Картопля – 1 кілограм
  • Яйце – 3 штуки
  • Борошно – 4 столові ложки
  • Спеції та сіль до смаку

Начинка:

  • М'ясо телятина – 500 грамів
  • Цибулина – 1 велика
  • Масло вершкове – 2 ложки
  • Сіль і спеції 

Приготування картопляників:

Чистимо картоплю і варимо як зазвичай. Готову і охолоджену картоплю пропускаємо на м'ясорубці, додаємо до неї яйця та борошно. 

Відварене м'ясо пропускаємо крізь м'ясорубку та додаємо смажену на вершковому маслі цибулю. 

Формуємо з тіста пиріжки з начинкою і смажимо на пательні на рослинній олії. 

Швидкі пиріжки з листкового тіста з м'ясом

пиріжки з листкового тіста

Такий рецепт зекономить безліч часу і стане у пригоді тим, кого гості застали зненацька. Для його приготування потрібно мати у морозилці упаковку замороженого тіста та готовий фарш, який також можна придбати в магазині. Попри те, що для приготування таких пиріжків використовуємо напівфабрикати, результат все одно порадує. 

Тісто:

Упаковка тіста листкового замороженого.

Начинка:

  • Готовий фарш – 0.5 кг
  • Цибулина – середня
  • Сіль та спеції до смаку

Приготування:

Розморозьте тісто за інструкцією. У жодному разі не розкачуйте його скалкою.

Підсмажте мілко порізану цибулину разом з фаршем. Дайте охолонути начинці.

Візьміть склянку і зробіть стільки кружалець, скільки вийде. Охайно зліпіть пиріжки і змастіть їх яйцем чи молоком.

Випікайте хвилин 20 у духовці при температурі 180 градусів. 

Пиріжки з м'ясом на сковороді

пиріжки

Цей репет зекономить ваш час, а самі пиріжки будуть не такими "важкими" як із дріжджовим тістом. Ці пиріжки готуються швидко та просто. Рецепт підійде і для тих господинь та господарів, які вирішили приготувати смажені з м'ясом пиріжки вперше. 

Тісто:

  • 250 грамів кефіру жирного
  • 400 грамів борошна
  • 2 штуки яєць
  • чайна ложка соди

Начинка:

  • Варене м'ясо – 500 грамів
  • Цибулина – 1 середня
  • Сіль та спеції до смаку

Як приготувати пиріжки на сковороді:

Готуємо фарш з вареного м'яса за допомогою блендера. Додаємо цибулю і також подрібнюємо. Підсмажуємо фарш на пательні до золотистої скоринки і даємо охолонути.

Додаємо до кефіру соду. Тепер можна додати яйця та борошно, просіяне крізь сито. 

З тіста робимо пиріжки, додаючи смажений фарш як начинку.

Смажимо пиріжки на олії на пательні.

Маленькі пиріжки з м'ясом

пиріжки з начинкою

Уся хитрість цього рецепту – це розмір пиріжків, буквально, "на один зуб". Такі пиріжки готуються швидко, та чудово смакують. Особливо сподобаються такі пиріжки малечі. Дуже смачно подавати їх до бульйону, борщу чи просто їсти вприкуску з томатним соком.

Тісто:

Листково-дріжджове заморожене в упаковці

Начинка:

Стегна курині без кісток – 700 грамів

Цибуля – 1 середня

Морква – 1 маленька

Спеції та сіль до смаку

Приготування:

Тісто потрібно розморозити згідно з інструкцією. Вирізати чаркою кружальця для того, аби сформувати з них пиріжки.

Стегна відварити, пропустити крізь м'ясорубку. Обсмажити цибулю з морквою і також пропустити крізь м'ясорубку. З'єднати усе в один фарш. 

Чим менша чарка, тим меншими будуть пиріжки.

Якщо нема під рукою чарки, можна робити пиріжки трикутними, вирізаючи з тіста невеликі шматки. 

Покрити готові вироби яйцем і запікати 20 хвилин при температурі 180 градусів. 

Пиріжки дріжджового тіста з фаршем з курячого м'яса 

пиріжки з дріжджового тіста

Ці вироби – класика пиріжкового жанру. Пухке тісто, соковита начинка і така смачна скоринка. Їх не соромно подавати на стіл до великих свят.

Тісто:

  • сухі дріжджі – 10 грамів
  • цукор – 2 столові ложки
  • яйце куряче — 1 штука
  • молоко жирне — склянка
  • олія – 100 мл
  • борошно — 500 грамів
  • сіль – дрібка

Начинка:

  • свинина відбірна – 300 грамів
  • філе індички – 200 грамів
  • цибулина - 1 штука;
  • морква - 1 штука
  • сіль і прянощі до смаку

Рецепт приготування пиріжків:

Робимо фарш: відварити м'ясо, додати обсмажені на пательні на олії моркву та цибулю і все разом збити блендером. 

Тим часом починаємо робити тісто: до молока додаємо дріжджі, цукор, яйця, олію, сіль. Додаємо 400 грамів борошна і гарно замішуємо. Ставимо миску, обгорнуту харчовою плівкою, до духовки при температурі 100 градусів. Коли підійде – дістаємо. Викладаємо кулю на поверхню, присипану 100 грамами борошна, яке залишилося. Вимішуємо тісто вручну. 

Формуємо пиріжки, додаємо начинку. Викладаємо на змазане олією деко. Усі пиріжки змащуємо молоком і ставимо до духовки на 25 хвилин при температурі 180 градусів. 

Смачного!

Фото: pixabay

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"