"Кутя здорової людини": Супрун розповіла, як зробити традиційну страву кориснішою
На думку екс-очільниці МОЗ Уляни Супрун, традиційну страву, яку українці готують до пісного столу, впевнено можна назвати суперфудом
- Головна
-
6 січня 2020 17:20
Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на пост Уляни у Facebook.
Як зазначає Супрун, кутя — це і є злаки (пшениця чи ячмінь), і горіхи та насіння: мак, коноплі, навіть халва та сушені фрукти і ягоди: чорниці, родзинки, груші, яблука, чорнослив, та зроблений із них узвар. Навіть виноградний сік та червоне вино, якими подекуди засмачують кутю, це джерела поліфенолів.
Уляна розповіла, як зробити кутю дійсно корисною для здоров'я стравою.
Порада перша - не передати куті меду, адже він не більш цілющий і не природніший за буряковий цукор. Для нас це додані прості цукри, ще й здебільшого фруктоза, що шкодить бактеріям кишківника та нашому жировому обміну. В сухофруктах та родзинках цукру вдосталь.
Порада друга– мити пшеницю. Так, якщо її не замочити, варити доведеться довго. Але пшениця, як і інші злаки та не-злакові крупи, має на собі рештки фунгіцидів — протигрибкової отрути. Нам вона не потрібна. Тому краще промити пшеницю перед замочуванням, або поміняти воду через годину.
Порада третя – горіхи замочувати наперед не потрібно, а ось промити також варто.
Порада четверта – проростити пшеницю.
"Декому пшениця може здатися твердою і недостатньо смачною чи солодкою. Є один секрет, нетрадиційний. Спробуйте її промити і трохи проростити. Наприклад, загорніть насіння у вологий кухонний рушник. Таке зерно почне робити із крохмалю декстрани і цукри, тобто буде солодше. А білок насінини стане вологим і більш доступним до травлення, бо з міцно збитого ковалетними зв’язками комка він перетвориться на живі окремішні білки в колоїдному стані, - пише Супрун.
Вона також додала, що якщо вас надихає ідея об’єднати Україну, не треба спиратися на олів’є, і розмежовувати різні ідентичності українців. Можна спробувати додати до куті заморожених вишень та чорниць, що буде ідентифікуватися із Поліссям та Волинню, і з Півднем та Слобожанщиною, й матиме спільну для всіх цінність: клітковину, вітаміни, поліфеноли та антиоксиданти.
Нагадаємо, раніше колишня виконувач обов'язків голови МОЗ Уляна Супрун розказала українцям, як боротися з такою делікатною проблемою, як закрепи.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 17:48Салліван каже, що Україна готує контрнаступ наступного року
- 15:43Атака КАБом: У Харкові щонайменше п'ятеро поранених (ОНОВЛЕНО)
- 15:25Надзвичайники на Львівщині врятували чаплю (ФОТО) ФОТО
- 14:56З-під завалів зруйнованого рашистами будинку на Донеччині дістали тіло чоловіка ФОТО
- 14:29На Запоріжжі рашисти готують першу мобілізацію, – розвідка Британії
- 13:28"Визволителі" здають в металолом залишки авдіївського коксохіму
- 12:32 Стабільна, але складна, - Галущенко про ситуацію в енергосистемі
- 11:27Рашисти 4 травня атакували 113 населених пунктів та 110 об'єкт інфраструктури
- 10:50У Великодню ніч рашисти дронами вгатили по Дніпровщині (ФОТО) ФОТО
- 10:31Дитина та ще четверо дорослих постраждали у Харкові від нічної атаки ворога ФОТО
- 10:00 Ми віримо: у Бога на плечі – шеврон з українським прапором, - Зеленський у Великдень Відео
- 09:28 Майже сотню атак відбили ЗСУ на фронті 4 травня
- 08:32У ніч на 5 травня рашисти атакували Україну 24 дронами: Що відомо
- 23:50Донька Брюса Вілліса розповіла про стан невиліковно хворого батька
- 22:53ДТП у Варшаві: прокуратура повідомляє про загибель українців
- 20:08 В напрямку Авдіївки ЗСУ відбили майже два десятки штурмів
- 17:50"Українська команда" закликає віддячити захисникам, долучившись до Великоднього збору на дрони-літаки
- 17:03В Росії Порошенка оголосили в розшук
- 16:51 В Храмі Гробу Господнього зійшов Благодатний вогонь