Користь сала: Відома дієтологиня розвінчала міф про цей продукт

Дієтологиня і блогерка Оксана Скиталінська реабілітувала такий поживний продукт як сало 

Журналіст відділу «Життя»
Користь сала: Відома дієтологиня розвінч…
Фото: Flickr

Як відомо, сало давно прописалося в історії української кухні, але наразі багато хто боїться вживати цей продукт через калорійність та високу жирність. Втім, його можна додавати до раціону і без шкоди для організму. Інформацією щодо корисних властивостей сала Оксана Скиталінська поділилася на своїй сторінці в Instagram, передає Depo.ua (також дізнавайтеся про користь масла Гхі). 

Чому сало – продукт довгожителів 

сало

Фото: Flickr

Калорійність сала – 800 калорій на 100 грамів. Понад 90% продукту – це жири, також є невеликий відсоток білків. 

Сало не впливає на рівень холестерину

Оксана Скиталінська пропонує згадати Середземноморську дієту. Основа дієти – свіжі овочі, зелень, фрукти, бобові та зернові. Проте входять у таке харчування і жири – зокрема, оливкова олія. Ця олія містить 64% олеїнової кислоти – речовини з антибактеріальними і протизапальними властивостями. Втім, є кислота і в салі – в цьому продукті її до 45%.  Кислота входить до складу клітинних мембран, і завдяки ній організм довше залишається молодими і здоровим. При цьому вона не впливає на рівень холестерину в крові. Навіть під час нагрівання сало не виділяє шкідливих речовин. 

Користь сала

  • Сприяє утворенню жовчі, корисне при гіпотонії жовчного міхура
  • Має жовчогінну дію, запобігає застою в жовчному міхурі
  • Корисне для печінки, очищає її клітини від застою жовчі (до речі, вранці жовч у всіх людей пересичена холестерином і має літогенні властивості, тому добре з'їсти шматочок сала)
  • Дає відчуття тривалого насичення. Тому наші діди-прадіди брали із собою хліб та сало на роботу
  • В салі, як і в оливковій олії, мало "запальної" лінолевої кислоти, якої багато в рослинних оліях, що швидко окислюються (соняшниковій, кукурудзяній, та інших). Тому дієтологиня не радить усе заливати оліями. 
  • В салі міститься арахідонова кислота, яка входить до складу клітинних мембран і необхідна для роботи серцевого м'яза
  • Продукт допомагає виводитм радіонукліди

Проте існують деякі "але", щодо споживання сала. 

  • Сало калорійне і якщо, крім нього ще є печиво, хліб та вуглеводи – швидко наберете вагу
  • Не забувайте про рух та спорт, якщо любите сало
  • Жир корисний, але без надмірностей, бо може погано вплинути на роботу підшлункової залози і спровокувати вихід камінців із жовчного міхура

Скільки сала можна їсти і з чим

Розмір шматка, який можна їсти щодня, це 1/3 - 1/2 сірникової коробочки. Сало має бути сирим та промороженим. Краще за все їсти сало як самостійну страву, проте можна його вживати з борщем, грубим хлібом (невелика кількість) та з часником. До речі, поєднання часнику та сала є дуже корисним і не чинить шкоди фігурі та здоров'ю, на відміну від поєднання сала та картоплі, чи сала та хлібу. 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme