Корисний персик: ТОП-3 десерти з літнім фруктом

Без персика важко уявити літо: фрукт чудово смакує як окремо, так і у складі найрізноманітніших страв, а особливо – десертів

Тіма Печерська
Журналіст відділу «Життя» і відділу «Новини»
Корисний персик: ТОП-3 десерти з літнім…
Фото: Pixabay

Depo.ua розкаже корисну інформацію про персик та порадить, що з нього приготувати. 

Калорійність персика: користь та шкода фрукту

персик

У 100 грамах персиків – 45 ккал, 9.5 грамів вуглеводів, білків та жирів майже нема. Завдяки невеликій калорійності і помірному вмісту природного цукру, плоди цього фрукту є привабливими, в тому числі, для прибічників правильного харчування і людей з надмірною масою тіла.  Персики багаті на каротин, аскорбінову кислоту, вітаміни групи В і Е, залізо, селен, калій, мідь, магній, фосфор і пектини. 

Серед корисних властивостей персика:

  • покращення роботи органів ШКТ
  • позбавлення від запорів
  • сечогінний ефект
  • сприяє нормалізації тиску і покращує роботу серця
  • очищує та відновлює печінку
  • сприяє покращеній роботі нервової системи
  • має заспокоювальні властивості
  • містить антиоксиданти, тому омолоджує організм та знижує ризик виникнення новоутворень
  • підвищує настрій та позбавляє депресії

Щодо шкоди та протипоказань, то слід звернути увагу на такі пункти:

  • слід обережно вживати персики за наявності алергії
  • персики підвищують кислотність
  • персики підвищують рівень цукру, тому слід знати міру
  • якщо з'їсте більше добової норми, то може бути діарея 
  • гастрит, ожиріння та діабет є протипоказаннями до вживання персиків 

Скільки персиків можна їсти на день

В одному персику, середнього розміру, міститься близько 100 калорій. Якщо у вас є зайва вага або ж підвищено рівень цукру, їжте не більше одного плоду на день. Здоровим людям можна вживати до двох-трьох середніх персиків на добу. 

Дітям вводять персик до прикорму у віці 8 місяців. Робиться це поступово – по одній чайній ложці пюре на день. Вагітним жінкам слід вживати персики у невеликій кількості, аби не викликати діарею. 

Калорійність нектарину: користь та шкода фрукту

нектарин

Нектарин – це різновид персику, який відрізняється від свого брату гладкою шкіркою. Також існує чимало гібридів цього фрукту, що позначається на його смаку.

Отже, у 100 грамах нектарину – 48 калорій, 12 грамів вуглеводів, а білків та жирів менше грама.

Нектарин містить лимонну та яблучну кислоти, вітамін А, С та В. Також плоди цього фрукту багаті на фосфор, магній, калій, кальцій, натрій та залізо.

Користь нектаринів

  • покращує роботу органів ШКТ
  • сприяє нормалізації обмінних процесів
  • велика кількість клітковини вирішує проблему запорів
  • нектарини виводять зайву рідину з організму
  • завдяки вмісту вітаміну С покращується стан шкіри, нігтів та зубів
  • є відмінним антидепресантом
  • нектарин допоможе при анемії

Застереження при споживанні нектаринів

  • за нявності алергія слід вживати фрукт з обережністю
  • в обмежених кількостях слід вживати нектарин за наявності діабету та ожиріння
  • здоровим людям не варто перебільшувати порцію у два плоди на день
  • кісточка нектарина містить отруту

ТОП-3 десерти з персиком

персики

З персиків роблять соки, смузі, варять компоти, консервують, роблять джеми та конфітюри, їх додають до салатів, роблять на їхній основі закуски та подають разом з другими стравами. Проте найбільше, на нашу думку, персики пасують до солодких страв. Тож пропонуємо вам спробувати класичні десерти з додаванням персиків. 

Пиріг з персиками

персиковий пиріг

Цей пиріг на основі пісочного тіста хтось називає галетою, а хтось пирогом. Головний принцип – тісто, у яке засипають ароматні та соковиті персики, а потім запікають у духовці.

Інгредієнти:

  • вершкове масло – 120 грамів
  • борошно – 200 грамів
  • цукор – 5 столових ложок (2 – для тіста, а 3 – для посипки персиків)
  • дрібка солі
  • персики – 400 грамів
  • холодна вода – 2 столові ложки

Приготування:

1. Вмикаємо духовку на 200 градусів і тим часом чистимо персики і нарізаємо їх часточками.

2. Нарізаємо м'яке солодковершкове масло, додаємо до нього борошно, цукор, сіль і розтираємо. Наприкінці вливаємо холодну воду. Тісто має вийти не надто крутим, але і не рідким. 

4. Тісто викладаємо у круглу форму на пергамент і розрівнюємо ложкою, роблячи краї. 

5. Всередину засипаємо персики і посипаємо їх цукром. 

6. Запікаємо протягом 15-20 хвилин.

Сирний пиріг з персиками та ягодами

сирний пиріг з персиками

Цей пиріг підкорює вершковим смаком та поєднанням персика з начинкою та ягодами. 

Складові:

Тісто:

  • борошно – 200 грамів
  • вершкове масло – 100 грамів
  • цукор – 100 грамів
  • розпушувач – 1 чайна ложка
  • яйце – 1 штука

Начинка:

  • сир 10% жирності – 400 грамів
  • сметана – 200 грамів
  • цукор – 120 грамів
  • яйце – 2 штуки
  • крохмаль – 2 толові ложки
  • лимон – половинка
  • ванільний цукор – 10 грамів
  • персики – 500 грамів
  • ягоди (малина, ожина, полуниця) – 200 грамів

Приготування:

  1. Розтираємо масло з цукром, додаємо яйця. До тіста додаємо борошно з розпушувачем, ретельно змішуємо і ліпимо тісто. Має вийти куля.
  2. Беремо роз'ємну форму для тортів, змащуємо маслом, вистилаємо пергаментом і розрівнюємо тісто таким чином, щоб були високі борти. Ставимо у холодильник.
  3. Сир, сметану, яйця, цукор, цукор ванільний та крохмаль збиваємо разом із соком половинки лимону.
  4. Виливаємо рідину у форму з тістом. Додаємо порізані персики та ягоди.
  5. Ставимо у духовку на 200 градусів на годину.

Бісквіт з персиками

Бісквіт з персиками

Цей пиріг є класикою кулінарії, а готувати його швидко і просто. 

Складові:

  • Яйця – 2 штуки
  • Цукор – 200 грамів
  • Борошно пшеничне - 240 грамів
  • Розпушувач - 1.5 чайних ложок
  • Ванільний цукор - 1 столова ложка
  • Молоко - 100 мл
  • Олія - 85 мл
  • Персики - 2 штуки

Приготування:

1. Яйця, обидва види цукру змішуємо, можна міксером. Має вийти пишна маса.

2. Додаємо до маси борошно з розпушувачем, просіяними крізь сито.

3. Додаємо до тіста олію та молоко. Ретельно змішуємо.

4. Беремо форму, змащуємо олією. Виливаємо тісто, а зверху викладаємо нарізані персики. 

5. Пекти треба на 180 градусах протягом 45 хвилин.

Смачного!  

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme