Корисний персик: ТОП-3 десерти з літнім фруктом
Без персика важко уявити літо: фрукт чудово смакує як окремо, так і у складі найрізноманітніших страв, а особливо – десертів
- Головна
-
14 червня 2021 20:00
Depo.ua розкаже корисну інформацію про персик та порадить, що з нього приготувати.
Калорійність персика: користь та шкода фрукту
У 100 грамах персиків – 45 ккал, 9.5 грамів вуглеводів, білків та жирів майже нема. Завдяки невеликій калорійності і помірному вмісту природного цукру, плоди цього фрукту є привабливими, в тому числі, для прибічників правильного харчування і людей з надмірною масою тіла. Персики багаті на каротин, аскорбінову кислоту, вітаміни групи В і Е, залізо, селен, калій, мідь, магній, фосфор і пектини.
Серед корисних властивостей персика:
- покращення роботи органів ШКТ
- позбавлення від запорів
- сечогінний ефект
- сприяє нормалізації тиску і покращує роботу серця
- очищує та відновлює печінку
- сприяє покращеній роботі нервової системи
- має заспокоювальні властивості
- містить антиоксиданти, тому омолоджує організм та знижує ризик виникнення новоутворень
- підвищує настрій та позбавляє депресії
Щодо шкоди та протипоказань, то слід звернути увагу на такі пункти:
- слід обережно вживати персики за наявності алергії
- персики підвищують кислотність
- персики підвищують рівень цукру, тому слід знати міру
- якщо з'їсте більше добової норми, то може бути діарея
- гастрит, ожиріння та діабет є протипоказаннями до вживання персиків
Скільки персиків можна їсти на день
В одному персику, середнього розміру, міститься близько 100 калорій. Якщо у вас є зайва вага або ж підвищено рівень цукру, їжте не більше одного плоду на день. Здоровим людям можна вживати до двох-трьох середніх персиків на добу.
Дітям вводять персик до прикорму у віці 8 місяців. Робиться це поступово – по одній чайній ложці пюре на день. Вагітним жінкам слід вживати персики у невеликій кількості, аби не викликати діарею.
Калорійність нектарину: користь та шкода фрукту
Нектарин – це різновид персику, який відрізняється від свого брату гладкою шкіркою. Також існує чимало гібридів цього фрукту, що позначається на його смаку.
Отже, у 100 грамах нектарину – 48 калорій, 12 грамів вуглеводів, а білків та жирів менше грама.
Нектарин містить лимонну та яблучну кислоти, вітамін А, С та В. Також плоди цього фрукту багаті на фосфор, магній, калій, кальцій, натрій та залізо.
Користь нектаринів
- покращує роботу органів ШКТ
- сприяє нормалізації обмінних процесів
- велика кількість клітковини вирішує проблему запорів
- нектарини виводять зайву рідину з організму
- завдяки вмісту вітаміну С покращується стан шкіри, нігтів та зубів
- є відмінним антидепресантом
- нектарин допоможе при анемії
Застереження при споживанні нектаринів
- за нявності алергія слід вживати фрукт з обережністю
- в обмежених кількостях слід вживати нектарин за наявності діабету та ожиріння
- здоровим людям не варто перебільшувати порцію у два плоди на день
- кісточка нектарина містить отруту
ТОП-3 десерти з персиком
З персиків роблять соки, смузі, варять компоти, консервують, роблять джеми та конфітюри, їх додають до салатів, роблять на їхній основі закуски та подають разом з другими стравами. Проте найбільше, на нашу думку, персики пасують до солодких страв. Тож пропонуємо вам спробувати класичні десерти з додаванням персиків.
Пиріг з персиками
Цей пиріг на основі пісочного тіста хтось називає галетою, а хтось пирогом. Головний принцип – тісто, у яке засипають ароматні та соковиті персики, а потім запікають у духовці.
Інгредієнти:
- вершкове масло – 120 грамів
- борошно – 200 грамів
- цукор – 5 столових ложок (2 – для тіста, а 3 – для посипки персиків)
- дрібка солі
- персики – 400 грамів
- холодна вода – 2 столові ложки
Приготування:
1. Вмикаємо духовку на 200 градусів і тим часом чистимо персики і нарізаємо їх часточками.
2. Нарізаємо м'яке солодковершкове масло, додаємо до нього борошно, цукор, сіль і розтираємо. Наприкінці вливаємо холодну воду. Тісто має вийти не надто крутим, але і не рідким.
4. Тісто викладаємо у круглу форму на пергамент і розрівнюємо ложкою, роблячи краї.
5. Всередину засипаємо персики і посипаємо їх цукром.
6. Запікаємо протягом 15-20 хвилин.
Сирний пиріг з персиками та ягодами
Цей пиріг підкорює вершковим смаком та поєднанням персика з начинкою та ягодами.
Складові:
Тісто:
- борошно – 200 грамів
- вершкове масло – 100 грамів
- цукор – 100 грамів
- розпушувач – 1 чайна ложка
- яйце – 1 штука
Начинка:
- сир 10% жирності – 400 грамів
- сметана – 200 грамів
- цукор – 120 грамів
- яйце – 2 штуки
- крохмаль – 2 толові ложки
- лимон – половинка
- ванільний цукор – 10 грамів
- персики – 500 грамів
- ягоди (малина, ожина, полуниця) – 200 грамів
Приготування:
- Розтираємо масло з цукром, додаємо яйця. До тіста додаємо борошно з розпушувачем, ретельно змішуємо і ліпимо тісто. Має вийти куля.
- Беремо роз'ємну форму для тортів, змащуємо маслом, вистилаємо пергаментом і розрівнюємо тісто таким чином, щоб були високі борти. Ставимо у холодильник.
- Сир, сметану, яйця, цукор, цукор ванільний та крохмаль збиваємо разом із соком половинки лимону.
- Виливаємо рідину у форму з тістом. Додаємо порізані персики та ягоди.
- Ставимо у духовку на 200 градусів на годину.
Бісквіт з персиками
Цей пиріг є класикою кулінарії, а готувати його швидко і просто.
Складові:
- Яйця – 2 штуки
- Цукор – 200 грамів
- Борошно пшеничне - 240 грамів
- Розпушувач - 1.5 чайних ложок
- Ванільний цукор - 1 столова ложка
- Молоко - 100 мл
- Олія - 85 мл
- Персики - 2 штуки
Приготування:
1. Яйця, обидва види цукру змішуємо, можна міксером. Має вийти пишна маса.
2. Додаємо до маси борошно з розпушувачем, просіяними крізь сито.
3. Додаємо до тіста олію та молоко. Ретельно змішуємо.
4. Беремо форму, змащуємо олією. Виливаємо тісто, а зверху викладаємо нарізані персики.
5. Пекти треба на 180 градусах протягом 45 хвилин.
Смачного!
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 13:39 Подвійний удар по місцю відпочинку на Харківщині: Кількість постраждалих збільшується
- 13:15Ухилянтів з чотирьох областей затримали на Закарпатті (ВІДЕО)
- 12:45Рашисти вдарили по Харківському району: Є загиблі й постраждалі
- 12:26 ЗСУ продовжують зосереджувати основні зусилля на обороні зайнятих рубежів, - Генштаб
- 12:15Підтримав звитяжне починання Усика: Ще один український боксер сьогодні став чемпіоном світу
- 11:31 Російська ППО втрачає Крим, - британська розвідка
- 11:13Рашистський морський тральник "Ковровец" пішов на дно
- 11:01Ціна великої перемоги: Усику робили рентген і наклали чотири шви
- 10:58"Азов" показав як евакуйовував цивільних у Маріуполі (ВІДЕО) Відео
- 09:29Херсонщина під обстрілами: Загинуло двоє людей, ще двоє травмовані
- 08:42ППО працювала цієї ночі у 8 областях. Усі ворожі дрони знищили
- 08:22Мінус 1 210 російських окупантів за добу: Дані Генштабу ЗСУ
- 23:40росіяни гатили по Сумщині та Чернігівщині: є поранені
- 22:24Прикордонники показали, як нищать росіян під Бахмутом Відео
- 21:37 На війні загинув пілот-винищувач та начальник штабу Денис Василюк ФОТО
- 20:35Експерт про масовану атаку дронів: СБУ доводить, що росіяни не здатні захистити свої порти
- 19:55Віталій Кличко привіз бійцям під Вовчанськ та Куп’янськ дрони від громади Києва Відео
- 18:37У Києві запрацював перший рекрутинговий центр ССО
- 17:44 На Дніпропетровщині на військовослужбовця ТЦК напав із ножем цивільний