Як зберегти талію на відпочинку в Туреччині
Страви турецької кухні настільки різноманітні й смачні, що доведеться дуже постаратися, щоб не погладшати за тиждень-два відпочинку
- Головна
-
13 жовтня 2014 22:20
Турецький гамбіт
Збираючись пообідати за східним звичаєм, відразу виріши, від яких страв доведеться відмовитися, щоб дістатися десерту, радить ДеПо. Подібно досвідченим шахістам, так чинять справжні гурмани, адже гамбіт - початок шахової (а в нашому випадку - в їстівної) партії, в якій заради якнайшвидшого переходу в напад жертвують фігурою або пішаком. Ну ось, скажеш ти, ще й бенкет горою не почався, а вже від чогось доведеться відмовитися. Не засмучуйся, адже наша з тобою мета - не тільки дійти до десерту, а й насолодитися ним від душі і при цьому зберегти талію.
Зважена відмова
Вона необхідна, якщо ти хочеш по-справжньому оцінити всі переваги турецької кухні, не розпилюючи свій апетитний запал по дрібницях. І пам'ятай, що на кухню цю вплинули арабська, вірменська, грецька, єгипетська, італійська, французька і навіть російська «сестри». Втім, незважаючи на такий «сімейний пресинг», у турецької кухні типово середземноморський характер. Місцеві кухарі боготворять дієтичні продукти - зелень, крупи, овочі, фрукти і горіхи, але вважають, що в кожній страві повинен переважати смак основного інгредієнта. А маскувати його різними соусами або приправами - дурний тон. Баранина просто зобов'язана бути бараниною, рис - рисом, а баклажани - захоплювати своїм неповторним «баклажанним» смаком.
Вирішуючи, на яких саме стравах зупинити свій гурманський вибір, пам'ятай, що турецька кухня ділиться на «оливкову» і «фаршировану». З цієї причини більшість овочевих страв існують у двох варіантах: у вигляді холодних закусок і гарячих страв. Простіше кажучи, кабачки, баклажани чи помідори ти можеш скуштувати як у вигляді салату, так і у вигляді холодного соте (без оливкової олії в обох випадках не обійтися), а якщо ці овочі начинити м'ясним або овочевим фаршем, стушкувати або запекти, то вони перетворяться в гарячу страву під назвою каймали або долма. Тож, необачно зробивши замовлення, можна виявити на столі холодні і гарячі варіації на тему одного і того ж продукту.
Ненудний обід по-турецьки
Почни свій обід з маленьких листкових трубочок або великих слойок під назвою берек, фаршированих, приміром, гострою бринзою, шпинатом, рибою або м'ясом. Потім можна плавно перейти до закусок: бринзи, квасолі, маслинам і, звичайно ж, бастурми - гострої в'яленої яловичині. А до м'яса, до речі, добре б замовити овочевий салат чобан (так званий «салат пастуха»). До його складу входять рубана зелень (петрушка і кінза), цибуля або часник, а також огірки, помідори й оливкова олія.
Взагалі ж зі стравами із зелені та овочів будь обережна - турецькі кухарі обожнюють додавати в них гострий червоний перець. Мабуть, найбільш невинний варіант являє собою хайдарі - зелень декількох сортів (часник і кріп - незмінні інгредієнти) в айрані або йогурті. Під назвою зейтіньяли найчастіше ховається ошпарена зелень з цибулею, часником і лимоном - її подають до багатьох других страв. А от з адімли жарти погані - ця гостра овочева суміш із пасированої моркви, картоплі, стручкової квасолі, кабачків і томатів, яка може викликати в роті справжню пожежу.
Потім цілком логічно буде перейти до перших страв, наприклад, сочевичного або томатного супу в холодну пору року, а влітку, звичайно ж, варто скуштувати джаджик. Це щось на зразок нашої окрошки, яку готують зі свіжих огірків, заправляють йогуртом і приправляють свіжими пряними травами. А ще не зайвим буде знати, що пряні трави місцеві кухарі використовують в гомеопатичних дозах. В якості ж традиційної рідкої приправи до твоїх послуг завжди лимонний сік, йогурт і оливкова олія, які грають роль «свити» для овочевих або м'ясних «султанів».
На друге в Туреччині найчастіше подають плов. Раджу тобі спробувати не звичайний рисовий, а приготований з пшеничних зерен, зварених в м'ясному бульйоні з додаванням помідорів і зеленого перцю. Але краще спробуй турецький шашлик кебаб, який готують на відкритому вогні. Варіантів маса, адже кебаби в Туреччині роблять не тільки з м'яса, але й з риби, курки і всіляких м'ясних фаршів, приправлених горіхами і пряною зеленню.
Традиційний шампурний шашлик називають тут шиш-кебаб. А донер-кебаб - один з варіантів шаурми - готується приблизно так: тонкі пласти яловичини і баранини по черзі щільно нанизуються на вертикальний рожен і обсмажуються на повільному вогні. Коли м'ясо по краях готове, невеликі шматочки зрізаються і подаються на стіл. Якщо ж тобі більше сподобалася назва тандир-кебаб, то знай, що це бараняча туша, яка цілою запечена у спеціальній ямі, викопаній в землі.
Солодке життя
Після обіду традиційно подають десерти. Найпопулярніші і, головне, корисні для фігури - фруктові. Навесні до столу подають полуницю, суницю, черешню і абрикоси; влітку - персики, кавуни, дині і виноград; восени - зелений і червоний інжир, сливи, яблука, груші і айву; взимку - апельсини, мандарини і банани. А якщо захотілося фруктів несезонних, то до твоїх послуг їх сушений варіант або джеми, варення та мармелад. Турецькі хіти - мармелад з айви, кислий вишневий джем і приголомшливе варення з пелюсток троянд. А ще дуже популярні десерти на молоці - кисіль, рисовий сютлач і кешкюль з мигдалем.
Що ж до солодощів, то від їхнього величезного вибору може легко закрутитися навіть найбільш дієтично налаштована голова. А від слів пахлава, рахат-лукум, халва і шербет в роті насправді стає солодко. Але найпоширенішим видом турецького десерту, звичайно ж, є пахлава. Традиційний варіант її приготування вимагає досить багато часу і коротко виглядає так: тісто розкачують на 8 тонких шарів і перешаровують їх солодкою начинкою з фісташок, волоських горіхів і фундука.
А ще зверни увагу на знамениті турецькі пудинги мухаллебі. Їх готують з молока з крохмалем і рисовим борошном, без яєць і масла, від чого вони виходять дуже легкими і ніжними. В пудинги додають лимони, апельсини, рожеву воду, а іноді навіть шматочки курячої грудки. Більш «важким» десертом вважається локма - обсмажені у фритюрі шматочки дріжджового тіста, просочені солодким сиропом.
Що пити будеш?
Після стількох незвичних страв і солодощів пити хочеться неймовірно. У Туреччині спрагу традиційно втамовують охолодженою водою (про її користь, як бачиш, знають і турки). Але якщо для тебе це занадто простий варіант, замов айран - холодний йогурт, розбавлений водою, або фруктовий фреш. А якщо хочеш збадьоритися, то спробуй, ні, не каву, а місцевий варіант чаю. До речі, саме чай є для турків головним джерелом кофеїну, адже в Туреччині його не заварюють, а варять і подають у спеціальних маленьких прозорих склянках, щоб показати незвично насичений колір напою і зберегти його гарячим.
З міцних напоїв зверни увагу на виноградну горілку з анісом - раки. Тільки от подають її на початку обіду, а не після, і не у всіх турецьких ресторанах (мусульманська країна все ж таки). І знай, що пити раки в чистому вигляді тут не прийнято. Попроси розбавити горілку холодною водою (з розрахунку 1:3) і будь готова побачити в чарці каламутну суміш, яку за білявий відтінок турки прозвали «левовим молоком». Закусувати ж раки найкраще мезе. Типовий набір цієї закуски включає в себе мариновані овочі, рибу, салати, холодні овочеві страви, маленькі пиріжки, смажені мідії або кальмари, яйця, фаршировані рибою і, звичайно, густий соус з йогурту з часником.
І якщо тобі довелося під час турецького обіду з «гамбітних» спонукань відмовитися від багатьох ласощів, не засмучуйся, ти можеш приготувати їх сама.
Імам Баялди (запечене м'ясо)
Інгредієнти:
- 400 г м'якоті яловичини
- 6 яєць
- 3 великих баклажана
- 1 склянка оливкової олії
- 1 велика цибулина
- 3 великі помідори
- 3 ст. ложки пшеничного борошна
- пучок зеленого салату
- сіль і чорний мелений перець за смаком
Приготування:
Промиті і обсушені баклажани запекти в духовці, очистити від шкірки, нарізати скибочками, посолити і залишити на кілька хвилин, щоб пустили сік. Дрібно нарізану цибулю і скибки помідорів протушкувати з 1 ст. ложкою оливкової олії, зняти з вогню і поперчити. Баклажани злегка віджати, запанірувати в борошні, змочити у збитому яйці і обсмажити на олії. М'ясо пропустити через м'ясорубку, посолити і поперчити.
У змащену маслом форму укласти шарами баклажани, рубане м'ясо і тушковані з цибулею помідори, чергуючи шари так, щоб зверху виявився шар баклажанів.
5 яєць, що залишилися, збити і залити ними укладені у форму продукти. Запікати в духовці протягом однієї години до утворення золотистої скоринки.
Подавати на стіл у формі для випічки.
Десерт «Хиткі міражі»
Інгредієнти:
- 500 г морозива
- 4 великих соковитих груші
- 1 склянка цукрової пудри
- 1 склянка води
- 100 г шоколаду
- 1/2 склянки сухого білого вина
- 1/2 ч. ложки ванільного цукру
Приготування:
Цукрову пудру змішати з 1 склянкою води і вином до повного розчинення. Додати ванільний цукор, прогріти цю суміш на сильному вогні протягом 10 хвилин і зняти з вогню. Груші очистити, розрізати навпіл, видалити серцевину, опустити в теплий сироп, поставити на вогонь і проварити 3 хвилини. Знявши з вогню, остудити, потім вийняти груші з сиропу, відкинути на друшляк і охолодити.
Перед подачею розкласти в креманки по 2 кульки морозива і 2 половинки груші, а потім полити розтопленим шоколадом.
Раніше ДеПо розповів, як домогтися французької талії.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 23:35 Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює 18 травня, — Міноборони
- 23:13У Грузії люди штурмують парламент та палять російські триколори, протестуючи проти ухваленого закону про "іноагентів"
- 23:07Внаслідок атаки балістичними ракетами в Одесі щонайменше 13 постраждалих
- 22:50Кабмін заборонив суцільні рубки у горах Карпат, але, є але
- 22:29У Львові горіла дев'ятиповерхівка: Людей евакуювали (ФОТО) ФОТО
- 22:02 Дірява інавгурація: Хто приїде вітати путіна
- 21:41Тисячі кримських татар залишили півострів, щоб не потрапити в російську армію
- 21:28Махінації з цінами на електроенергію: На Полтавщині судитимуть одного з фігурантів злочинної схеми
- 21:18Прокудін повідомив про повернення з окупації ще трьох українських дітей
- 20:59 В Україні хочуть легалізувати приватні військові компанії
- 20:45Спецоперація у Києві, Львові та ще чотирьох областях: СБУ затримала банду "чорних зброярів" (ФОТО) ФОТО
- 20:27 Рашисти не полишають спроб прорватися на Авдіївському напрямку, - Генштаб ЗСУ
- 20:02На Рівненщині браконьєри вбили червонокнижного лося ФОТО
- 19:50Двоє загиблих та шестеро поранених цивільних: Наслідки чергового обстрілу Донеччини ФОТО
- 19:41Кличко: Президент відповідає за оборону держави і має виконувати свої функції до закінчення війни
- 19:20Підполковнику з Хмельниччини, що перейшов на бік ворога, повідомили про підозру в державній зраді
- 18:17 Скільки "цирконів", "оніксів" та "калібрів" має РФ, розповіли в ГУР
- 18:04Олександр Свіщов: Наша мета – розвивати молодь у такий важкий для України час
- 17:10За 20 тисяч доларів обіцяв домовитися з ДБР: Викрито працівника судової охорони Хмельниччини