Як готувати бобові
Горох, сочевиця, квасоля - чомусь ці овочі рідко з’являються на наших столах. І даремно, адже користі від бобового сімейства чимало
- Головна
-
1 листопада 2014 10:20
Корисні стручки
Все бобові містять багато вітамінів групи В (потрібні для злагодженої роботи нервової системи), заліза (сприяє формуванню червоних кров'яних тілець, бадьорості і гарному кольору обличчя) і цинку (відповідає за здоров'я репродуктивної системи у чоловіків і жінок, дарує молодість шкірі і густоту волоссю).
Але все-таки головне багатство бобових - велика кількість клітковини. Завдяки цьому і горох, і квасоля, і сочевиця можуть виступати в ролі своєрідної «щітки» для судин, яка чистить артерії від холестеринових бляшок.
Варто включати в своє меню побільше бобових тим, хто сидить на дієті. Справа в тому, що всі представники цього сімейства містять багато рослинного білка, який забезпечує почуття ситості. Перетравлюються бобові довго, тому супи і юшки з них не дозволять голоду заволодіти організмом, а калорій в бобових зовсім небагато. Але навіть якщо ви не ставите мету позбутися кілограмів і сантиметрів навколо талії, не оминайте бобові стороною - у кожному стручку знайдеться щось корисне.
Горох
Горох - один з небагатьох гіпоалергенних овочів. Саме тому він часто входить до складу дитячого харчування. Горох дарує відчуття ситості і не викликає діатезу у малюків.
А тим, хто вже вийшов з дитячого віку, варто полюбити горох за велику кількість антиоксидантів - речовин, які захищають організм від передчасного старіння, служать профілактикою онкологічних і серцево-судинних захворювань.
Що приготувати?
Існує два види гороху - зелений і жовтий. Перший краще підходить для овочевих рагу і салатів, а другий - для супу. Смак у жовтого гороху більш насичений, тому він відмінно почувається в м'ясному бульйоні і в компанії копченостей.
Сочевиця
Це насправді жіночий овоч. В одній порції сочевиці міститься до 90% добової норми фолієвої кислоти, тому вона дуже корисна для репродуктивного здоров'я прекрасної половини людства.
Що приготувати?
Кладіть сочевицю в салати і супи, додавайте її в плови і тісто для оладок.
Квасоля
Квасоля містить практично всі відомі науці вітаміни, крім того, вона має жовчогінні властивості, захищає нирки і береже судини.
Але все-таки головна перевага квасолі - здатність знижувати рівень цукру в крові, тому її рекомендують включати в меню хворих на діабет. Ще один доказ на користь любові до квасолі приводять американські вчені. Вони провели дослідження, щоб з'ясувати, які продукти найбільш багаті антиоксидантами. Перше місце в рейтингу здобула червона квасоля.
Що приготувати?
Квасоля відмінно підходить для перших страв, добре поєднується з м'ясом, куркою або рибою, без неї не обходяться страви кавказької, азіатської та латиноамериканської кухні, з квасолі роблять овочеві рагу, начинки для пирогів і салати.
Кулінарні хитрості
Квасоля і цільний горох перед приготуванням вимагають замочування - це дозволяє скоротити час варіння. Замочити овочі можна кількома способами. При холодному замочуванні вам потрібно залити горох або квасолю холодною водою (3 склянки води на 1 склянку зерен) і залишити на ніч. При гарячому способі замочування овочі заливають окропом, кип'ятять на повільному вогні протягом 2-3 хвилин і дають настоятися протягом години. Якщо поспішати нікуди, то краще обрати перший спосіб. Він дозволяє зберегти більше вітамінів і мікроелементів. А от якщо вам дістався колотий горох або сочевиця, можна обійтися і без замочування.
Багато господинь, для того щоб скоротити час варіння, додають в страви з бобових соду. Робити цього не потрібно. Сода погіршує смак готових страв і руйнує вітамін В.
Оцет, кетчуп і томатну пасту додавайте в кінці варіння. Кислота збільшує швидкість приготування страв з бобових.
Варто пам'ятати і про те, що в процесі приготування бобові дуже сильно збільшуються в розмірі. Так що тим, хто хоче приготувати горохову юшку чи рагу з квасолі, слід обзавестися великою каструлею, повідомляє ДеПо з посиланням на aif.ru.
Раніше ДеПо розповів про 5 страв з низьким вмістом вуглеводів, які легко готуються.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 19:55В Одесі уламки ракети впали на будинок одіозного політика Сергія Ківалова: ЗМІ пишуть, що екснардепа госпіталізували ФОТО
- 19:38Експерт: Нові удари від СБУ демонструють – нищення російських НПЗ буде продовжуватись
- 19:17Ракетний удар по Одесі: Є загиблі та поранені (ОНОВЛЕНО)
- 18:37У Харкові внаслідок удару КАБ поранено жінку – Синєгубов
- 18:26 Терехов заявив про обстріл Харкова керованими авіабомбами
- 18:15Готували обстріли позицій ЗСУ: на Сумщині затримали подружжя ворожих агентів
- 17:36Казино України: правила отримання ліцензії та податки PROMO
- 16:17Окупанти вдарили по Полтавщині, поранених немає, – ОВА
- 16:08Інвестфонд Argentem Creek Partners, який прагне захопити зерновий термінал в Одесі, фінансує бізнес колишнього російського урядовця, – ЗМІ
- 15:51Депардьє затримали за звинуваченнями у домаганнях: чіплявся до учсниць знімальної групи
- 14:37На Харківщині активіст ґвалтував 11-річного хлопчика: Суд виніс вирок
- 14:22Заборона на виїзд під час воєнного стану: у ДПСУ сказали, скільки порушників кордону загинуло
- 13:40Місце затишку й культурний кластер: артпростір V'YAVA на ВДНГ відкрив літній сезон
- 12:24 Поляки розблокували всі пункти пропуску на кордоні: але у ДПСУ повідомили про нюанс
- 11:13 Telegram зняв бан з офіційних українських ботів
- 10:37Не стало колишнього керманича збірної України Михайла Фоменка
- 10:00Cпротив: рашисти вербують білоруську молодь для збирання БПЛА
- 09:29Синєгубов заявив про трьох поранених внаслідок ударів по Харківщині
- 08:10 Генштаб: за добу Сили Оборони понад 130 разів вступали в бій з рашистами