Історія на тарілці: Яйця Бенедикт як найкращий засіб від похмілля
Яйця Бенедикт – є одним із найпопулярніших видів сніданку у світі, який подають у респектабельних готелях, у будинках поважних людей та на свята у домівках тих українців, які знаються на різних кухнях світу
- Головна
-
9 січня 2021 11:00
Depo.ua пропонує ознайомитися з історією рецепту страви, відомої на увесь світ, у рубриці "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і цікавинки про їхню появу.
Яйця Бенедикт: Загадка походження та цікаві факти
Хто саме вигадав цю культову нині страву достеменно невідомо, як зазвичай з культовими стравами і буває. Проте це точно не був ніякий не Бенедикт, і вже точно не Камбербетч. Нема такої побрехеньки.
Точно відомо, що для приготування яєць Бенедикт необхідно взяти англійський мафін, канадський бекон і голландський соус. Воістину, інтернаціональна страва.
Перша версія про те, як вона з’явилася, відправляє нас в 1894 рік, коли американський брокер Лемюель Бенедикт з ранку не прокинувся, а прямо таки воскрес, бо до цього ввечері дуже багато випив. В інтерв'ю для журналу The New Yorker в 1942 році він стверджував, що, помираючи від похмілля дочовгав до готелю Волдорф-Асторія і замовив собі поживний сніданок, в надії, що це зміцнить його сили. Лемюель замовив "тости з маслом, вареними яйцями, шинкою і голландським соусом".
Ідея скомбінувати продукти саме таким чином щиро вразила метрдотеля ресторану Оскара Чіркі і він включив нову страву в ранкове і обіднє меню, щоправда, замінивши шинку беконом, а тост – англійською булочкою.
За другою версією, яйця Бенедикт придумав шеф-кухар ресторану Delmonico's в Нью-Йорку для містера і місіс Бенедикт, його частих відвідувачів. Одного разу містер Бенедикт (за іншою версією – місис) сказав метрдотелю: "Не могли б ви запропонувати нам що-небудь новеньке, не з меню?" і отримав яйця пашот на тості з тонкою скибочкою шинки, голландським соусом і трюфелями зверху.
Варіацій на тему яєць Бенедикт кулінари з того часу навигадували чимало. Замініть, наприклад, бекон шинкою і додайте скибочку помідору, і отримаєте яйця Blackstone. Шинка, замінена шпинатом, то вже яйця по-флорентійськи. Заміна соусу Голландез на Морне – яєчня Морне, а на Беарнський - провансаль. Лосось замість шинки – це яйця Гемінгвей, м'ясо краба – це Шекспір, а м'ясо краба і спаржа – це Оскар. Ірландський варіант рецепту замінює шинку солониною або ірландським беконом, латиноамериканський – авокадо і соус сальса замість голландського.
Сільські яйця Бенедикт, іноді відомі як Яйця Борегар, замінюють англійський мафін і соус Голландез американським бісквітом, сосисками і сільським соусом, а яйця пашот замінюються яєчнею.
Власне, то вже схоже на анекдот: ми замінили рис гречкою, лосося оселедцем, авокадо – буряком, а сир Філадельфія – майонезом. Так от, гидота ті ваші суші.
Класичний рецепт яєць Бенедикт
Складові для двох порцій:
- Одна англійська булочка
- Два яйця
- Чотири шматочки бекону
Для соусу Голландез:
- 4 яєчних жовтки,
- 150 грамів вершкового масла,
- 2-3 столові ложки води,
- одна чайна ложка білого винного оцту,
- половина лимона
- по дрібці солі і чорного перцю.
З чого почати:
Спочатку - голландський соус. На каструлю з киплячою водою поставте невелику миску так, щоб вона не торкалася води, влийте в неї оцет, воду і прогрійте.
Додайте сіль, перець, сік половини лимона, введіть жовтки і масло. Перемішайте.
В каструлі закип’ятіть воду. Яйця по одному розбийте в кружку і потім обережно вилийте в окріп. В цей час він не має дуже сильно кипіти. Варіть яйця три хвилини, після чого обережно дістаньте шумівкою.
Окремо обсмажте бекон. Булочку теж треба розрізати навпіл і обсмажити з боку зрізу.
Збираємо страву: на дві половинки обсмаженої булочки викладаємо бекон, потім – яйце, і поливаємо соусом Голландез.
Як їсти яйця Бенедикт:
Насправді це задача не з простих, бо це вам не сандвіч і не гамбургер. Правила етикету кажуть нам, що яйця Бенедикт належать до відкритих бутербродів, які треба їсти ножем і виделкою.
Щоб красиво і з задоволенням з’їсти яйця Бенедикт, акуратно розріжте яйце, приблизно на ⅔, дозволивши жовтку трохи розтектися по тосту. Далі відрізайте від бутерброда по шматочку, вимазуйте в соусі і насолоджуйтесь.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 07:31Обстріл залізничного вокзалу на Харківщині: Прокуратура назвала тип ракети ФОТО
- 07:02Соліст гурту "Без Обмежень" підігрів чутки про новий роман світлинами з Одеси
- 21:27Дозволяє зберегти життя кулеметника: нацгвардійці отримали бойовий модуль дистанційного керування "Wolly"
- 20:27Віталій Кличко: В Києві провели для поранених захисників "Риболовлю з пікніком"
- 19:35 Міністр агрополітики Сольський подав заяву про відставку: його підозрюють у незаконному заволодінні землею
- 18:25На Дніпропетровщині викрили на хабарі голову райсуду ФОТО
- 17:21 На Харківщині окупанти вдарили по вокзалу: Є поранені
- 17:06Експерт: СБУ розширила перелік цілей по яким б'є в рф – настала черга великих нафтобаз
- 16:31Агент фсб, який "змалював" укріпрайони на Харківщині, сів на 15 років
- 16:19YouTube XSPORT досяг позначки 500 000 підписників
- 16:16росіяни атакували Суми та Дніпропетровщину
- 15:24 На Донеччині через атаки росіян загинули чотири людини, ще шестеро — поранені
- 14:28На Волині двох прикордонників запідозрили у переправленні понад 200 ухилянтів до Польщі
- 13:10"Приходьте люди на вечір у Клюб": Олег Скрипка запрошує на грандіозний ювілейний концерт на честь свого 60-річчя
- 12:48Росіяни з дрона атакували вантажівку на Херсонщині
- 12:10Прикордонники натрапили на засідку ворожої ДРГ на Сумщині
- 12:00Подробиці вибуху в Миколаєві: Здетонували боєприпаси, загинуло двоє військових
- 11:40Через обстріл постраждала вітрова електростанція на півдні, — Міненерго
- 11:28Подробиці удару по Черкащині: Ворог вдарив ракетами по Смілі ФОТО