Історія на тарілці: Яйця Бенедикт як найкращий засіб від похмілля

Яйця Бенедикт – є одним із найпопулярніших видів сніданку у світі, який подають у респектабельних готелях, у будинках поважних людей та на свята у домівках тих українців, які знаються на різних кухнях світу

Історія на тарілці: Яйця Бенедикт як най…
Рixabay

Depo.ua пропонує ознайомитися з історією рецепту страви, відомої на увесь світ, у рубриці "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і цікавинки про їхню появу. 

Яйця Бенедикт: Загадка походження та цікаві факти 

яйця Бенедикт

Хто саме вигадав цю культову нині страву достеменно невідомо, як зазвичай з культовими стравами і буває. Проте це точно не був ніякий не Бенедикт, і вже точно не Камбербетч. Нема такої побрехеньки.

Точно відомо, що для приготування яєць Бенедикт необхідно взяти англійський мафін, канадський бекон і голландський соус. Воістину, інтернаціональна страва.

Перша версія про те, як вона з’явилася, відправляє нас в 1894 рік, коли американський брокер Лемюель Бенедикт з ранку не прокинувся, а прямо таки воскрес, бо до цього ввечері дуже багато випив. В інтерв'ю для журналу The New Yorker в 1942 році він стверджував, що, помираючи від похмілля дочовгав до готелю Волдорф-Асторія і замовив собі поживний сніданок, в надії, що це зміцнить його сили. Лемюель замовив  "тости з маслом, вареними яйцями, шинкою і голландським соусом".

Ідея скомбінувати продукти саме таким чином щиро вразила метрдотеля ресторану Оскара Чіркі і він включив нову страву в ранкове і обіднє меню, щоправда, замінивши шинку беконом, а тост – англійською булочкою.

яйця Бенедикт рецепт

За другою версією, яйця Бенедикт придумав шеф-кухар ресторану Delmonico's в Нью-Йорку для містера і місіс Бенедикт, його частих відвідувачів. Одного разу містер Бенедикт (за іншою версією – місис) сказав метрдотелю: "Не могли б ви запропонувати нам що-небудь новеньке, не з меню?" і отримав яйця пашот на тості з тонкою скибочкою шинки, голландським соусом і трюфелями зверху.

Варіацій на тему яєць Бенедикт кулінари з того часу навигадували чимало. Замініть, наприклад, бекон шинкою і додайте скибочку помідору, і отримаєте яйця Blackstone. Шинка, замінена шпинатом, то вже яйця по-флорентійськи. Заміна соусу Голландез на Морне – яєчня Морне, а на Беарнський - провансаль. Лосось замість шинки – це яйця Гемінгвей, м'ясо краба – це Шекспір, а м'ясо краба і спаржа – це Оскар. Ірландський варіант рецепту замінює шинку солониною або ірландським беконом, латиноамериканський – авокадо і соус сальса замість голландського.

Сільські яйця Бенедикт, іноді відомі як Яйця Борегар, замінюють англійський мафін і соус Голландез американським бісквітом, сосисками і сільським соусом, а яйця пашот замінюються  яєчнею.

Власне, то вже схоже на анекдот: ми замінили рис гречкою, лосося оселедцем, авокадо – буряком, а сир Філадельфія – майонезом. Так от, гидота ті ваші суші.

Класичний рецепт яєць Бенедикт 

яйця Бенедикт

Складові для двох порцій:

  • Одна англійська булочка
  • Два яйця
  • Чотири шматочки бекону

Для соусу Голландез:

  • 4 яєчних жовтки,
  • 150 грамів вершкового масла,
  • 2-3 столові ложки води,
  • одна чайна ложка білого винного оцту,
  • половина лимона
  •  по дрібці солі і чорного перцю.

бекон хліб яцйя

З чого почати:

Спочатку - голландський соус. На каструлю з киплячою водою поставте невелику миску так, щоб вона не торкалася води, влийте в неї оцет, воду і прогрійте.

Додайте сіль, перець, сік половини лимона, введіть жовтки і масло. Перемішайте.

В каструлі закип’ятіть воду. Яйця по одному розбийте в кружку і потім обережно вилийте в окріп. В цей час він не має дуже сильно кипіти. Варіть яйця три хвилини, після чого обережно дістаньте шумівкою.

Окремо обсмажте бекон. Булочку теж треба розрізати навпіл і обсмажити з боку зрізу.

Збираємо страву: на дві половинки обсмаженої булочки викладаємо бекон, потім – яйце, і поливаємо соусом Голландез.

Як їсти яйця Бенедикт:

Насправді це задача не з простих, бо це вам не сандвіч і не гамбургер. Правила етикету кажуть нам, що яйця Бенедикт належать до відкритих бутербродів, які треба їсти ножем і виделкою.

Щоб красиво і з задоволенням з’їсти яйця Бенедикт, акуратно розріжте яйце, приблизно на ⅔, дозволивши жовтку трохи розтектися по тосту. Далі відрізайте від бутерброда по шматочку, вимазуйте в соусі і насолоджуйтесь.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"