Історія на тарілці: Як рамен захопив Японію та увесь світ
Рамен – дуже поживна і смачна страва, популярність якої виходить далеко за межі Азії
- Головна
-
11 вересня 2021 11:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і цікаві факти про них.
Що таке рамен і в чому його феномен
"Рамен, який характеризується використанням кансуї (суміш карбонату натрію і карбонату калію, що надає локшині жувальну текстуру і жовтуватий колір) і м'ясного бульйону, взагалі не родом з Японії. Він з Китаю, і як він зробив стрибок, все ще залишається предметом дискусій", - розповідає для First we Feast доцент кафедри історії в Нью-Йоркському університеті Джордж Солт.
Слово "рамен" походить від двох китайських ієрогліфів "ламянь" (кит. Трад. 拉 麺,спр. 拉面, піньїнь: lāmiàn, палл .: ламянь), які в японському читаються як "ра" і "мен" і означають "витягати" і "локшина" відповідно.
Рамен - одна із багатьох страв, які прийшли в Японію з Китаю, і спосіб приготування локшини для нього дещо відрізняється від дунганського і середньоазіатського, тому китайці називають рамен "японський ламянь".
Японці стали їсти рамен в 10-х роках XX століття, приблизно тоді ж, коли китайська кухня стала привертати до себе увагу широкого загалу. Коли страва вперше з’явилася у Японії, її в основному продавали в маленьких вуличних кафе-мафах "рамен-я". І хоча сьогодні рамен все ще продають у подібних закладах, його все частіше подають у кафе, ресторанах і навіть спеціальних торгових автоматах, схожих з кавовими автоматами.
А от різновидів рамена існують сотні: майже в кожному регіоні Японії існує свій варіант цієї страви. Основою бульйону для рамена можуть бути кістки тварин і птахів (свинина, курка, яловичина), свіжа або сушена риба, морські водорості, овочі, гриби та спеції: цибулю, часник, імбир, трави.
Окрім того, бульйони можна розподілити на категорії за смаками:
- Сіо - бульйон з сіллю. Світлий і майже напівпрозорий.
- Сію - бульйон з японським соєвим соусом. Залежно від інших наповнювачів, може бути світло-коричневим або темним і насиченим.
- Місо - бульйон з пастою місо. Це найбільш насичений і "молодий" варіант бульйону, який був придуманий в 1960-х на півночі острова Хоккайдо.
Цікаві факти про рамен
- Рамен швидкого приготування був названий найбільшим японським винаходом 20-го століття
Момофуку Андо в 1958 році винайшов рамен швидкого приготування (та й усю локшину швидкого приготування). У 2000 році Дослідницький інститут Фудзі опитав японців, що, на їхню думку, було найголовнішим експортом їх країни в двадцятому столітті, і вони назвали локшину швидкого приготування рамен.
- У Йокогамі є музей рамена
Парк розваг харчової тематики, який був відкритий в 1994 році, включає зону відпочинку Токіо приблизно з 1958 роки (рік винаходу локшини швидкого приготування), і сповнений стендів з раменом, що представляють найвідоміші рамен-магазини країни. Тут також є бар в старовинному стилі, закусочні і сувенірний магазин.
- У Токіо є торгові автомати з раменом
У токійському районі Акіхабара в популярному рамен-ресторані встановлені торгові автомати, які роздають теплий рамен в мисці.
Як приготувати рамен: простий рамен
Інгредієнти для приготування 1 порції:
- Курка - 200 грамів;
- Свинина - 150 грамів;
- Корінь імбиру - 3 см;
- Стебло селери - 1-2 штуки;
- Часник - 2 зубчики;
- Яйце - 1 штука;
- Пшенична локшина - 100 грамів;
- Сіль / соєвий соус;
- Спеції за смаком.
Як готувати:
- Кип'ятимо 1,5 літра води;
- М'ясо курки і свинини промиваємо холодною водою і опускаємо в киплячу воду;
- Додаємо цілі зубчики часнику і стебло селери, порізане на великі частини;
- Після повторного закипання води варимо бульйон близько 60 хвилин на слабкому вогні;
- Коли курка добре відділяється від кістки, а свинина стає м'яка при проколюванні, бульйон знімаємо з вогню;
- Проціджуємо бульйон 2-3 рази;
- Солимо бульйон або додаємо в нього соєвий соус за смаком;
- Свинину охолоджуємо і розрізаємо на пластини по 0,5 см;
- Яйце відварюємо протягом 10 хвилин, очищуємо і розрізаємо яйце на 2 половинки;
- Відварюємо пшеничну локшину;
- Викладаємо теплу локшину в тарілку;
- Зверху викладаємо нарізані пластини м'яса і яйце;
- Прикрашаємо страву свіжою зеленню;
- Заливаємо гарячим бульйоном так, щоб він покрив локшину повністю.
Рамен з креветками
Страва матиме кращий вигляд, якщо її подати із цілими креветками. Замість голів у бульйон одночасно з овочами можна додати 300 г свіжих або сушених креветок.
Інгредієнти
- 800 г локшини
- Для бульйону:
- 1 маленька курка, готова до кулінарної обробки
- 1 цибулина
- 1 морква
- 1 стебло цибулі-порею
- 300 г дайкона (можна замінити чорною редькою)
- 10 см комбу (сушеної морської капусти)
- 15 г імбиру
- 12-18 голів креветок
- сіль
Для гарніру:
- 12-18 очищених креветок
- дрібно нашинковану зелену цибулю
- половинка вареного яйця порційно
Як готувати:
- Моркву, дайкон, імбир і цибулю-порей вимийте, очистіть і наріжте великими скибочками. Очищену цибулину розріжте навпіл. Комбу протріть вологою серветкою.
- Курку покладіть у каструлю і залийте водою так, щоб вона повністю її покрила. Доведіть до кипіння, зніміть піну, зменште вогонь і викладіть у каструлю всі підготовані овочі й комбу. Готуйте на повільному вогні 1,5 години, не даючи бульйону сильно кипіти.
- Креветки очистіть. Голови промийте і додайте в бульйон, хвостики перекладіть в чистий посуд, посоліть і поставте у холодильник. Бульйон з головами креветок готуйте 30 хв. Овочі та курку з бульйону вийміть, бульйон процідіть.
- Перед подачею на стіл бульйон доведіть до кипіння і варіть в ньому креветки близько 1 хв. Бульйон з креветками зніміть з вогню.
- Велику каструлю наповніть водою і занурте в неї друшляк. Воду посоліть, доведіть до кипіння і відваріть рамен до напівготовності, викладаючи в друшляк порціями.
- Рамен і креветки розкладіть по порційних тарілках. Додайте гарячий бульйон і трохи нашинкованої зеленої цибулі і половинку вареного яйця.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 13:20На Львівщині суд на три роки ув'язнив чоловіка за ухилення від мобілізації
- 12:44На Дніпропетровщині у ТЦК помер чоловік нібито від нападу епілепсії: родичі заявляють про вбивство ФОТО
- 11:38В Україні заплановано рекордний імпорт електроенергії, споживання зростає
- 11:01На Харківщині лісник "не помітив" крадіжки дубів на 2,6 млн грн і отримав підозру від ДБР ФОТО
- 10:36У більшості регіонів України оголосили штормове попередження
- 09:04"Відгомін тріумфу української музики в Нью-Йорку пролунає у Києві": у столиці 30 травня виступить "Київська камерата" з диригенткою Кері-Лінн Вілсон
- 08:34У США назвали лауреатів Пулітцерівської премії: хто серед переможців
- 08:29На Харківщині внаслідок авіабомбардування постраждали троє людей – ОВА
- 23:51Шер пожартувала щодо своїх чоловіків, які набагато молодші за неї
- 21:38Україна чекатиме на F-16 від Нідерландів щонайменше 4 місяці
- 20:02 "Найгарячіше" на фронті було в напрямках Авдіївки та Новопавлівки
- 19:16 Кабмін ухвалив перелік документів, які треба подати для проходження МСЕК
- 17:21 Раді пропонують продовжити воєнний стан та мобілізацію
- 16:54Сирський два дні був на напрямках, де рашисти готують наступ на Сході
- 15:15Уперше в історії дві українські тенісистки увійшли до світової "двадцятки" кращих
- 12:54Напередодні головного матчу футбольного сезону в Україні "Шахтар" і "Динамо" громлять своїх суперників
- 11:57Ворог скинув надпотужну авіабомбу ФАБ-1500 на Харківську область: Фото з місця ФОТО
- 11:22Рашисти намагаються посилювати тиск в районі Старомайорського, — Плетенчук
- 09:58Шмигаль — про можливість відправки західних військ до України: "Якщо прийде час — будемо раді"