Історія на тарілці: Смакуй як кочівник
Ця страва, вигадана тюркськими кочівниками - ідеальна для тих, хто любить просто і невибагливо, але добре поїсти
- Головна
-
8 червня 2019 15:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як сталося, що вони з'явилися.
Бешбармак вважають своїм національним надбанням і візитною карткою казахи, киргизи, башкири.
У перекладі "беш" означає "п'ять", а "бармак" — "пальці", тому дослівний переклад — "п'ять пальців". Головна версія, чому страва так називається, обґрунтована тим, що їли бешбармак руками, запиваючи бульйоном.
Кочівники зиму перечікували в поселеннях, а влітку борознили простори степів. Похідне життя не особливо сприяло розвитку вишуканої кухні. Якщо під час перевалу вдавалося розпалити багаття і можна було зарізати барана, чи коня, то з нього варили бешбармак: м'ясо, тісто, бульйон – ідеально для великої зголоднілої родини. Всі всідалися навколо низького столика, старійшина роду ділив м'ясо: спочатку голову, кращі частини якої передавали найповажнішим членам родини чи гостям, потім інші частини. Інколи до баранячої чи конячої туші додавали також колбасу, яку нарізали великими щедрими шматками.
Зараз Киргизстані існує навіть "індекс бешбармака", яким порівнюють зарплати жителів різних регіонів країни. Щоправда тепер бешбармак перетворився на урочисту страву і його варять до приходу гостей.
М'ясом для бешбармака, за традицією, має займатися чоловік, а локшиною – жінка, така собі гендерна рівність. Тісто нарізають: у Киргизстані - тонкою локшиною, у Башкирії та Казахстані — великими квадратами чи ромбами. З появою картоплі у широкому вжитку, її також стали додавати в цю страву для збільшення поживності.
Рецепт бешбармаку:
Бараняча лопатка — 1,2 кг;
Яловичий огузок — 2,5 кг (насправді, ви можете обирати будь-які види жирного м'яса і птиці, чи замінити його рибою)
Борошно пшеничне — 500 г;
Цибуля ріпчаста — 200 гр.;
Яйця — 3 шт.;
Вода — 120 мл
Спеції, зелена цибуля для прикрашання.
Час приготування: 2-5 години (залежно від виду м'яса)
Як приготувати бешбармак:
М'ясо скласти в казан і варити близько двох годин, не закривши, а прикривши кришкою. Жир, який виділятиметься в процесі приготування, знімати в окрему миску.
За 15 хвилин до закінчення варіння посолити та додати прянощі: лавровий лист, зелень, перець.
М'ясо дістати з бульйону і нарізати шматками по 50 грамів. В бульйон опустити тонко розкочене тісто, нарізане локшиною, квадратами чи ромбами.
Відварене тісто викласти в миску, полити зібраним жиром
У тому ж бульйоні протягом трьох хвилин відварити три-чотири цибулини, нарізаних кільцями.
На велике блюдо викласти шарами відварену локшину, м'ясо й цибулю, посипати свіжою зеленню. Окремо в піалах подати гарячий бульйон, що залишився після варіння м'яса й локшини.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 23:05Один з найкращих футболістів світу Кіліан Мбаппе оголосив, що залишає ПСЖ Відео
- 22:12Канада виділить $55 млн на посилення української ППО
- 21:05 За добу на фронті відбулось 91 бойове зіткнення, - Генштаб
- 20:25На Херсонщині троє людей отримали поранення внаслідок російських обстрілів
- 19:16У Харкові планують "сховати" медицину під землю
- 18:11 Наступ росіян: Очільник Харківської ОДА розповів про поточну ситуацію в області
- 17:41Монатік поспілкувався із ТЦК: спитали документи (ВІДЕО)
- 16:12Музейні сховища у Києві за допомогою Брюсселю обладнано системою контролю клімату для збереження цінних експонатів, - Кличко
- 16:11 Потрібно прискорити: Зеленський заявив, що не всі партнери України оперативно постачають зброю
- 15:17На Харківщині внаслідок російської атаки є загиблі та поранені – ОВА
- 14:14Скільки заробив Усик: гонорари боксерів PROMO
- 13:26 На Харківщині ворог спробував прорвати фронт під Вовчанськом о 5 ранку – Міноборони
- 12:45В Хмельницькому внаслідок пожежі померла дитина
- 11:49Ранковий обстріл Сумщини: Загинула літня жінка та поранено її онуку
- 11:32На Херсонщині чоловік скинув з даху ворожий снаряд. Той здетонував
- 11:02Поліція може перевіряти людей на кладовищах у поминальні дні
- 10:53Планував скоригувати ракети по залізничних ешелонах ЗСУ: На Кіровоградщині затримали ворожого агента
- 10:38Сумщина під обстрілами: Правоохоронці показали наслідки атак (ФОТО)
- 09:22Ethereum: довгострокова інвестиція, яку варто розглянути PROMO