Історія на тарілці: Що таке окономіякі і як їх готувати

Окономіякі – ця назва японської страви незвична вуху пересічного українця. Втім, такий смачний фастфуд дуже легко приготувати вдома. То чому б не спробувати?

Історія на тарілці: Що таке окономіякі і…
Фото: Shutterstock

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.

Окономіякі – японська страва, яка вважається традиційним японським фаст-фудом. 

"Окономі" з японської приблизно означає "те, що подобається", а "які" – "смажити". Така назва знаходить своє відображення і у рецепті страви: єдиного правильного способу приготування просто не існує. Втім, є класичний набір інгредієнтів, які обов’язково місяться у будь-якому окономіякі – це капуста, яйця, борошно, бекон, тощо. Подекуди окономіякі називають японської піцою.

Винайшли окономіякі не так давно – перед Другою світовою, – однак справжню популярність страва дістала вже у повоєнні роки. 

Можливим попередником окономіякі називають солодку страву "фуноякі", яку подавали під час буддійських церемоній. Також його згадує в своїх записах майстер чайної церемонії Сен-но Рікю. Думки про те, що окономіякі – це спадкоємець фуноякі дотримується японський дослідник Текісю Мотояма.

В період Мейдзі (1868-1912) фуноякі перетворилося на солодку страву "сукесоякі", а 1920-1930 з'явилося "yoсьокуякі", основна увага в якому приділялася соусам. Назва "окономіякі" з'явилася в Осаці наприкінці 1930-х років. У Хіросімі на той час була популярною схожа страва.

Успіх окономіякі після війни був зумовлений нестачею рису, і необхідністю громадян проявляти творчий підхід у використанні наявних інгредієнтів. 

Є кілька видів окономіякі.  Двома основними вважаються окономіякі Осаки і Хіросіми. Головна відмінність між ними полягає в тому, що інгредієнти осакського варіанту перемішуються перед смаженням, а хіросімського смажаться окремо і тільки потім збираються у готову страву. Також основою хіросімського окономіякі виступає млинець зі смаженої локшини, а у осакському варіанті використовується значно більше капусти.

Фото: Shutterstock

Крім двох головних видів існують такі різновиди:

Токійський стиль ( "мондзю-які") - різновид окономіякі, в якій основні інгредієнти спочатку смажаться, збираються у коло, а тісто заливається всередину. Їдять даний вид окономіякі прямо з гриля.

На Окінаві окономіякі називають "хіраяті". Цей різновид тонше традиційного окономияки. У місті Хінасе (префектура Окаяма) в окономіякі додають устриць.

У місті Кішівада (префектура Осака) в окономіякі додають курку і яловичий жир замість свинини. Такий вид окономіякі називається "касімін-які".

У місті Футю (префектура Хіросіма) замість бекону в окономіякиі додають м'ясний фарш.

Як готувати

Фото: Shutterstock

Інгрідієнти:

капуста білокачанна – 200 г

морські гребінці – 50 г

шинка – 100 г

вермішель яєчна – 50 г

лимонний сік – 1 ст. л.

Для тіста:

яйця курячі – 2 шт.

вода – 120 мл

пшеничне борошно – 4 ст. л.

соєвий соус – 1 ст. л.

соуси:

майонез – 4 ст.л.

4 ст. л. соусу теріякі

- Попередньо замаринуйте гребінці в лимонному соці і наріжте на невеликі шматочки. Яєчну локшину поламайте по довжині (щоб не була занадто довгою), потім відваріть до готовності і промийте теплою водою. Готову локшину змішайте з гребінцями.

- Окремо дрібно пошинкуйте капусту і шинку.

- Для приготування тіста змішайте яйця з водою, соєвим соусом і борошном. Виходить досить рідке тісто, схоже на млинцеве. У готове тісто всипте нашатковану капусту.

- Смажте окономіякі на сильному вогні. Головний принцип - всі інгредієнти викладаються один на одного, щільно притискаються лопаткою, а потім окономіякі перевертається і смажиться на іншій стороні. Першим шаром йде яєчна локшина з гребінцями, за ними капуста з тістом і потім – шинка.

- Дочекайтеся, коли низ окономіякі добряче зарум'яниться. Переверніть і смажте до рум'яної скоринки.

- Готову страву викладіть на тарілку і полийте майонезом та соусом теріякі. Смачного!

 Відео: рецепт приготування Окономіякі з Хіросіми


 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Головна

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"