Історія на тарілці: Що таке окономіякі і як їх готувати
Окономіякі – ця назва японської страви незвична вуху пересічного українця. Втім, такий смачний фастфуд дуже легко приготувати вдома. То чому б не спробувати?
- Головна
-
16 травня 2020 11:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.
Окономіякі – японська страва, яка вважається традиційним японським фаст-фудом.
"Окономі" з японської приблизно означає "те, що подобається", а "які" – "смажити". Така назва знаходить своє відображення і у рецепті страви: єдиного правильного способу приготування просто не існує. Втім, є класичний набір інгредієнтів, які обов’язково місяться у будь-якому окономіякі – це капуста, яйця, борошно, бекон, тощо. Подекуди окономіякі називають японської піцою.
Винайшли окономіякі не так давно – перед Другою світовою, – однак справжню популярність страва дістала вже у повоєнні роки.
Можливим попередником окономіякі називають солодку страву "фуноякі", яку подавали під час буддійських церемоній. Також його згадує в своїх записах майстер чайної церемонії Сен-но Рікю. Думки про те, що окономіякі – це спадкоємець фуноякі дотримується японський дослідник Текісю Мотояма.
В період Мейдзі (1868-1912) фуноякі перетворилося на солодку страву "сукесоякі", а 1920-1930 з'явилося "yoсьокуякі", основна увага в якому приділялася соусам. Назва "окономіякі" з'явилася в Осаці наприкінці 1930-х років. У Хіросімі на той час була популярною схожа страва.
Успіх окономіякі після війни був зумовлений нестачею рису, і необхідністю громадян проявляти творчий підхід у використанні наявних інгредієнтів.
Є кілька видів окономіякі. Двома основними вважаються окономіякі Осаки і Хіросіми. Головна відмінність між ними полягає в тому, що інгредієнти осакського варіанту перемішуються перед смаженням, а хіросімського смажаться окремо і тільки потім збираються у готову страву. Також основою хіросімського окономіякі виступає млинець зі смаженої локшини, а у осакському варіанті використовується значно більше капусти.
Фото: Shutterstock
Крім двох головних видів існують такі різновиди:
Токійський стиль ( "мондзю-які") - різновид окономіякі, в якій основні інгредієнти спочатку смажаться, збираються у коло, а тісто заливається всередину. Їдять даний вид окономіякі прямо з гриля.
На Окінаві окономіякі називають "хіраяті". Цей різновид тонше традиційного окономияки. У місті Хінасе (префектура Окаяма) в окономіякі додають устриць.
У місті Кішівада (префектура Осака) в окономіякі додають курку і яловичий жир замість свинини. Такий вид окономіякі називається "касімін-які".
У місті Футю (префектура Хіросіма) замість бекону в окономіякиі додають м'ясний фарш.
Як готувати
Фото: Shutterstock
Інгрідієнти:
капуста білокачанна – 200 г
морські гребінці – 50 г
шинка – 100 г
вермішель яєчна – 50 г
лимонний сік – 1 ст. л.
Для тіста:
яйця курячі – 2 шт.
вода – 120 мл
пшеничне борошно – 4 ст. л.
соєвий соус – 1 ст. л.
соуси:
майонез – 4 ст.л.
4 ст. л. соусу теріякі
- Попередньо замаринуйте гребінці в лимонному соці і наріжте на невеликі шматочки. Яєчну локшину поламайте по довжині (щоб не була занадто довгою), потім відваріть до готовності і промийте теплою водою. Готову локшину змішайте з гребінцями.
- Окремо дрібно пошинкуйте капусту і шинку.
- Для приготування тіста змішайте яйця з водою, соєвим соусом і борошном. Виходить досить рідке тісто, схоже на млинцеве. У готове тісто всипте нашатковану капусту.
- Смажте окономіякі на сильному вогні. Головний принцип - всі інгредієнти викладаються один на одного, щільно притискаються лопаткою, а потім окономіякі перевертається і смажиться на іншій стороні. Першим шаром йде яєчна локшина з гребінцями, за ними капуста з тістом і потім – шинка.
- Дочекайтеся, коли низ окономіякі добряче зарум'яниться. Переверніть і смажте до рум'яної скоринки.
- Готову страву викладіть на тарілку і полийте майонезом та соусом теріякі. Смачного!
Відео: рецепт приготування Окономіякі з Хіросіми
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 21:27Дозволяє зберегти життя кулеметника: нацгвардійці отримали бойовий модуль дистанційного керування "Wolly"
- 20:27Віталій Кличко: В Києві провели для поранених захисників "Риболовлю з пікніком"
- 19:35 Міністр агрополітики Сольський подав заяву про відставку: його підозрюють у незаконному заволодінні землею
- 18:25На Дніпропетровщині викрили на хабарі голову райсуду ФОТО
- 17:21 На Харківщині окупанти вдарили по вокзалу: Є поранені
- 17:06Експерт: СБУ розширила перелік цілей по яким б'є в рф – настала черга великих нафтобаз
- 16:31Агент фсб, який "змалював" укріпрайони на Харківщині, сів на 15 років
- 16:19YouTube XSPORT досяг позначки 500 000 підписників
- 16:16росіяни атакували Суми та Дніпропетровщину
- 15:24 На Донеччині через атаки росіян загинули чотири людини, ще шестеро — поранені
- 14:28На Волині двох прикордонників запідозрили у переправленні понад 200 ухилянтів до Польщі
- 13:10"Приходьте люди на вечір у Клюб": Олег Скрипка запрошує на грандіозний ювілейний концерт на честь свого 60-річчя
- 12:48Росіяни з дрона атакували вантажівку на Херсонщині
- 12:10Прикордонники натрапили на засідку ворожої ДРГ на Сумщині
- 12:00Подробиці вибуху в Миколаєві: Здетонували боєприпаси, загинуло двоє військових
- 11:40Через обстріл постраждала вітрова електростанція на півдні, — Міненерго
- 11:28Подробиці удару по Черкащині: Ворог вдарив ракетами по Смілі ФОТО
- 10:53Папа Римський Франциск закликав усі країни, що воюють, шукати перемовин і миру
- 10:42 На Хмельниччині чоловік відкрив вогонь з рушниці по правоохоронцях ФОТО