Історія на тарілці: Рецепт мінестроне
Овочевий мінестроне – один із найбільш відомих та улюблених супів Італії. Та як виникла ця страва і чи легко її приготувати вдома
- Головна
-
22 серпня 2020 13:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.
Історія супу мінестроне бере початок у 16 столітті, і протягом наступних понад 400 років він вбирав у себе культуру різних епох та регіонів Італії. Вважається, що перший простий рецепт мінестроне включав боби, горох, зелень, цибулю і сало. Та врешті решт, цей суп постійно видозмінювався.
Щойно (у тому ж 16 сторіччі) в Італії вперше з’явилися картопля та помідори, їх одразу ж включили до рецепту цього супу (і досі вони є у ньому одними з основних інгредієнтів). Через століття італійці стикнулися з вельм посушливим літом, і свіжих овочів тоді бракувало. У той період до мінестроне почали додавати макаронні вироби, аби зробити його більш ситним.
То хто ж винайшов мінестроне? Спочатку цей суп готували селяни – тоді міністроне відносили до класу cucina povera ("бідна кухня"). Спеціально для мінестроне інгредієнти ніхто не купував – у суп просто скидали овочі, які залишилися з попередніх трапез.
За однією з легенд, сучасний ключ до успіху приготування мінестроне полягає у використанні одночасно 7 видів овочів, 7 видів м'яса і 7 приправ. Природно, що готувати, дотримуючись такого правила, буде мало хто. Та й давно увійшло в звичку вважати, що мінестроне - класичний овочевий суп без будь-якої м'ясної складової.
Сучасний продуктовий набір для минестроне в Італії найчастіше включає боби, селеру, моркву, фенхель, картоплю, помідори, часник, гарбуз, цукіні і цибулю. Заправка може включати базилік, песто, пармезан, вино і навіть томатну пасту (залежить від регіону і особистих пристрастей кухаря).
"Мінестроне" з італійської – "великий суп" (minestra - суп, one - збільшувальний суфікс).
Цікаво, що готувати його "на раз" в Італії не прийнято – варять його традиційно у великій каструлі, а їсти радять на наступний день, щоб за цей час суп встиг настоятися.
Рецепт мінестроне
Інгредієнти:
6 зубчиків часнику
1 пучок петрушки
150 г білої квасолі
500 г томатного соусу
1 літр бульйону
100 г зеленого горошку
50 мл оливкової олії
1 ч.л. розмарину
1 шт. лавровий лист
1 шт. ріпчастої цибулі
1 шт. цибулі-порей
1 шт. моркви
3 стебла селери
30 г твердого сиру (пармезан)
Як готувати мінестроне: покроковий рецепт:
Першочергово, зваріть бульйон. Ви можете використати як овочеву основу, так і м’ясо і навіть копченості, (або й усе разом) – усе залежить від особистих смаків.
Поки закипає бульйон, поріжте цибулю порей, цибулю, моркву та селеру. Налийте на пательню олії та вкиньте на неї овочі. Після цього додайте ще цілі зубчики часнику, лавровий лист, зелений горошок і сухий розмарин. Тушкуйте овочі на повільному вогні 15 хвилин.
Згодом додайте томатний соус, бульйон і свіжозварена квасолю (або консервовану). Перемішайте і варіть ще 15 хв.
Томатний соус ви можете зробити самі: візьміть два стиглих помідори, зніміть шкірку, поріжте і покладіть у блендер. Туди ж додайте дві часточки молодого часнику, сушені трави і збийте.
Перед подачею прикрасьте мінестроне зеленню петрушки, посипте тертим пармезаном. Смачного!
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 23:35 Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює 18 травня, — Міноборони
- 23:13У Грузії люди штурмують парламент та палять російські триколори, протестуючи проти ухваленого закону про "іноагентів"
- 23:07Внаслідок атаки балістичними ракетами в Одесі щонайменше 13 постраждалих
- 22:50Кабмін заборонив суцільні рубки у горах Карпат, але, є але
- 22:29У Львові горіла дев'ятиповерхівка: Людей евакуювали (ФОТО) ФОТО
- 22:02 Дірява інавгурація: Хто приїде вітати путіна
- 21:41Тисячі кримських татар залишили півострів, щоб не потрапити в російську армію
- 21:28Махінації з цінами на електроенергію: На Полтавщині судитимуть одного з фігурантів злочинної схеми
- 21:18Прокудін повідомив про повернення з окупації ще трьох українських дітей
- 20:59 В Україні хочуть легалізувати приватні військові компанії
- 20:45Спецоперація у Києві, Львові та ще чотирьох областях: СБУ затримала банду "чорних зброярів" (ФОТО) ФОТО
- 20:27 Рашисти не полишають спроб прорватися на Авдіївському напрямку, - Генштаб ЗСУ
- 20:02На Рівненщині браконьєри вбили червонокнижного лося ФОТО
- 19:50Двоє загиблих та шестеро поранених цивільних: Наслідки чергового обстрілу Донеччини ФОТО
- 19:41Кличко: Президент відповідає за оборону держави і має виконувати свої функції до закінчення війни
- 19:20Підполковнику з Хмельниччини, що перейшов на бік ворога, повідомили про підозру в державній зраді
- 18:17 Скільки "цирконів", "оніксів" та "калібрів" має РФ, розповіли в ГУР
- 18:04Олександр Свіщов: Наша мета – розвивати молодь у такий важкий для України час
- 17:10За 20 тисяч доларів обіцяв домовитися з ДБР: Викрито працівника судової охорони Хмельниччини