Історія на тарілці: Рецепт гуакамоле

Гуакамоле – відомий на увесь світ густий мексиканський соус з авокадо. Але звідки він походить та чи легко його приготувати вдома?

Історія на тарілці: Рецепт гуакамоле…

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.

Назва гуакомоле походить з мови ацтеків, від поєднання ahuacatl – "авокадо", і molli – "соус".

Існує легенда, що вперше плід авокадо спробувала принцеса народу майя. Це був сміливий крок, адже до того авокадо не вважалися їстівним. За цей вчинок її нібито було винагороджено містичним просвітленням, тривалою молодістю та багатьма здоровими та красивими дітьми.

Нині кухню цілого ряду країн неможливо уявити без застосування авокадо. Ці фрукти можна знайти і майже у кожному українському супермаркеті. Ніжна зелена м'якоть багата на такі корисні речовини як лютеїн, глютатіон, вітамін Е, олеїнова кислота, калій, залізо, магній і мідь. Крім того, авокадо допомагає тілу виробляти серотонін, широко відомий як "гормон щастя". 

Ймовірно, вперше соус (або пюре) з авокадо стали готувати відтоді, як його спробували. Гуакамоле вперше згадується в записках іспанських завойовників як "дар тольтекам від бога Кетцалькоатля (Quetzalcoatl)". Згодом гуакамоле перейшов до культури ацтеків. Що цікаво, ті  називали дерево авокадо ahuacatl, що означає "дерево, де ростуть чоловічі яєчка", приписували йому властивості афродізіака і здатність збільшити плодючість. 

Швидше за все, за тих часів обов'язковий основний склад гуакамоле зводився до наступних сладових: авокадо, лайм та сіль.

Згодом закуска поширилася з Мексики, де традиційно жили ацтеки, в сусідні країни і з'явилися тисячі варіацій гуакамоле.

Гуакамоле

Гуакамоле з помідорами та чилі 

Інгрідієнти:

  • Авокадо – 2 шт.
  • Лайм – половинка 
  • Цибуля – 50 г
  • Кінза –5 г
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Оливкова олія – 15 г
  • Помідор – 50 г
  • Сіль – 1 г

Як приготувати гуакамоле з авокадо

Стиглий авокадо потрібно розрізати на половинки, вийняти кісточку і позбутися шкірки – для цього ви просто можете вийняти усю м’якоть ложкою та перекласти її у окрему тарілку.

Вичавіть на авокадо сік половинки лайму – з цим варто поспішати, адже від контакту з повітрям м’якоть авокадо швидко почне темніти.

Розімніть авокадо з соком лайма виделкою та додайте сіль на власний смак – це і є класичний рецепт гуакамоле

Втім, ми додамо ще спецій, аби зробити смак більш витонченим та гострим. Для цього помідор, кінзу, цибулю і чилі без насіння подрібніть – у вас має вийти щось на кшталт "овочевої кашки". Додайте її до розім’ятого авокадо, влийте оливкову олію, перемішайте та спробуйте на смак. Готово!

Гуакамоле чудово пасує до начос, салатів, м’яса або курки, або ж ним просто можна робити тости собі на сніданок. Смачного!

Крім того, для тих, хто вже знайомий із гуакамоле, ми пропонуємо спробувати дуже незвичайний рецепт цього соуса:

Гуакамоле з гранатом

Гуакамоле з гранатом

Інгрідієнти для гуакамоле з гранатом:

  • Авокадо –  2 шт.
  • Зерна граната – 1/4 склянки
  • Цибуля червона – 2 ст.л.
  • Перець-чилі Серрано, без насіння - 2 шт.
  • Кінза - 2 ст.л.
  • Сіль - 1 ч.л.
  • Сік лимонний - 1 ч.л.


Як приготувати гуакамоле з гранатом

Перші стадії приготування ніяк не відрізняються від попереднього класичного рецепту. Тільки тепер інгрідієнти "овочевої кашки" дещо змінилися.

Овочі варто так само дрібно порізати, а от із гранатовими зернами складніше – для них можна використати блендер, або ж вкинути їх у гуакамоле цілими – це надасть йому гарний вигляд та цікаву структуру. 

Перемішайте класичний гуакамоле з рештою інгрідієнтів та прикрасьте цілими гранатовими зернами та зеленню. Подавайте із начос та червоним м'ясом.


Інгрідієнти для гуакамоле

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme