Історія на тарілці: Рецепт буябесу

Буябес – вишуканий рибний суп, одна із класичних французьких страв, і, фактично, легенда Провансу

Історія на тарілці: Рецепт буябесу…
Фото: depositphotos.com

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.

Подейкують, що буябес отримав свою цікаву назву від прізвища капітана одного з морських суден Бесса. Тим часом інша версія говорить, що назва бере початок від французьких слів  Bouillir і abaisser, що в перекладі означає "кипіти і потім зменшувати вогонь".

За останній варіант свідчить те, що таке походження назви відповідає способу приготування страви 

А от класичний рецепт буябесу можна справедливо вважати народним. Щовечора моряки, які продавали свій улов, ввечері готували суп із тієї риби, яку реалізувати не вдалося. Стосувалося це не лише риби: у хід йшли креветки, кальмари і загалом усе їстівне. До морепродуктів додавали овочі, трави, спеції – обирали зазвичай ті, що були під рукою. Так і з’явився знаменитий на увесь світ суп – а єдиного рецепту його приготування як не було, так і немає по цей день.

Класичний, марсельський буябес варять з певних місцевих видів риб: морського півня, морського скорпіона, соняшника тощо. Усього в одному супі використовується від 9 до 19 видів.

Зі збільшенням поширення та популярності буябесу, ідею підхопили власники ресторанів, і у них почали з’являтися більш вишукані та дорогі варіанти буябесу з кращих та відбірних продуктів. В деяких закладах ціна за тарілку досягає 150-200 євро. Втім, середня ціна буябесу все ж коливається у межах 15 євро.

Подають цей суп із крутонами, соусом "Руї" та сухим білим вином – його кислуватий смак ідеально поєднується з гостротою буябеса. 

Тим не менш, ми живемо не у Марселі, але приготувати нову страву хочеться. Тож як зробити буябес у домашніх умовах?

Як приготувати буябес

фото буябесу
Фото: depositphotos

Інгрідієнти: 

  • Вода
  • 500 г (будь-яка) риба – краще взяти 4-5 видів
  • 400 г (мідії, креветки, кальмари та ін.) морепродукти
  • 6 зубчиків часнику
  • 5 горошин чорого перцю
  • 3 шт. картоплі
  • 4 шт. томатів
  • Цедра половинки лимону
  • 1 склянка вина (сухе біле)
  • 3 шт. лаврового листа
  • 1 шт. цибулі
  • 1 ст.л. Спецій до риби
  • сіль

Буябес - покроковий рецепт

  1. У глибокій пательні або каструлі на олії обсмажити дрібно нарізані часник і цибулю, додати помідори, нарізані кубиком (без шкірки) і так само нарізану картоплю, нарізану дрібно цедру половини лимона, всі спеції - обсмажувати все це 5-7хв , помішуючи.
  2. Влити до продуктів стакан вина і воду - близько склянки-двох, щоб рідина повністю покрила продукти, проварити 15 хв до готовності картоплі.
  3. Покласти в суп підготовлені морепродукти і шматочки риби, проварити суп до їх готовності близько 3-5хв.

 

Рецепт соусу для буябесу:

Інгрідієнти:

  • 1 голівка часнику
  • 1 гострий перець
  • 3-4 яйця
  • Оливкова олія
  • Шафран
  • Сіль
  • Чорний мелений перць

Як готувати:

  1. Кілька зубчиків часнику (чим більше, тим краще) вичавлюємо або дрібно рубаємо в мисочку, дрібно нарізаємо гострий перець, солимо та перчимо чорним меленим перцем.
  2. Збийте до легкої піни 3-4 яєчні жовтки, додайте до них кілька столових ложок оливкового масла та ще раз збийте до однорідності.
  3. Всипте шафран та додайте суміш із першого пункту.
  4. Подавайте соус на тарілці із крутонами до буябесу. Смачного!

 

Буябес з креветками та мідіями

Буябес з креветками та мідіями
Фото: depositphotos

Інгредієнти:

  • 800 г помідорів
  • 400 г риби
  • 250 г мідій
  • 2 зубчики часнику
  • 250 г креветок
  • 2 шт. лаврового листа
  • 1 шт. цибулина
  • 4 ст.л. оливкової олії
  • 1,5 ч.л. чебрецю (свіжого, порізаного)
  • 1 щіпка шафрану
  • сіль
  • 1,5 ст.л. кореня петрушки
  • Цедра апельсину за смаком

Буябес - покроковий рецепт:

  1. Очистити помідори від шкірки, нарізати невеликими кубиками.
  2. У глибокій пательні розігріти половину порції олії, обсмажити дрібно нарізану цибулю з часником і петрушкою 5хв, додати цедру апельсина, шафран, помідори, чебрець, влити 600 мл води, довести все до кипіння, поперчити і посолити, варити 20 хв.
  3. Дрібно нарізати філе риби, викласти в каструлю до решти продуктів, проварити 2-3хв, додати креветки і мідії.
  4. Варити буябес ще 5хв до відкриття стулок мідій (не відкриті потрібно обов'язково викинути).
  5. Далі потрібно акуратно дістати з бульйону морепродукти і рибу, а також овочі, процідити його, і повернути все в каструлю назад, влити залишки олі і ще 2хв на сильному вогні прокип'ятити суп.
  6. Подавати гарячим з крутонами та вищезазначеним соусом. Смачного!

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme