Історія на тарілці: Рецепт буябесу
Буябес – вишуканий рибний суп, одна із класичних французьких страв, і, фактично, легенда Провансу
- Головна
-
7 листопада 2020 13:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.
Подейкують, що буябес отримав свою цікаву назву від прізвища капітана одного з морських суден Бесса. Тим часом інша версія говорить, що назва бере початок від французьких слів Bouillir і abaisser, що в перекладі означає "кипіти і потім зменшувати вогонь".
За останній варіант свідчить те, що таке походження назви відповідає способу приготування страви
А от класичний рецепт буябесу можна справедливо вважати народним. Щовечора моряки, які продавали свій улов, ввечері готували суп із тієї риби, яку реалізувати не вдалося. Стосувалося це не лише риби: у хід йшли креветки, кальмари і загалом усе їстівне. До морепродуктів додавали овочі, трави, спеції – обирали зазвичай ті, що були під рукою. Так і з’явився знаменитий на увесь світ суп – а єдиного рецепту його приготування як не було, так і немає по цей день.
Класичний, марсельський буябес варять з певних місцевих видів риб: морського півня, морського скорпіона, соняшника тощо. Усього в одному супі використовується від 9 до 19 видів.
Зі збільшенням поширення та популярності буябесу, ідею підхопили власники ресторанів, і у них почали з’являтися більш вишукані та дорогі варіанти буябесу з кращих та відбірних продуктів. В деяких закладах ціна за тарілку досягає 150-200 євро. Втім, середня ціна буябесу все ж коливається у межах 15 євро.
Подають цей суп із крутонами, соусом "Руї" та сухим білим вином – його кислуватий смак ідеально поєднується з гостротою буябеса.
Тим не менш, ми живемо не у Марселі, але приготувати нову страву хочеться. Тож як зробити буябес у домашніх умовах?
Як приготувати буябес
Фото: depositphotos
Інгрідієнти:
- Вода
- 500 г (будь-яка) риба – краще взяти 4-5 видів
- 400 г (мідії, креветки, кальмари та ін.) морепродукти
- 6 зубчиків часнику
- 5 горошин чорого перцю
- 3 шт. картоплі
- 4 шт. томатів
- Цедра половинки лимону
- 1 склянка вина (сухе біле)
- 3 шт. лаврового листа
- 1 шт. цибулі
- 1 ст.л. Спецій до риби
- сіль
Буябес - покроковий рецепт
- У глибокій пательні або каструлі на олії обсмажити дрібно нарізані часник і цибулю, додати помідори, нарізані кубиком (без шкірки) і так само нарізану картоплю, нарізану дрібно цедру половини лимона, всі спеції - обсмажувати все це 5-7хв , помішуючи.
- Влити до продуктів стакан вина і воду - близько склянки-двох, щоб рідина повністю покрила продукти, проварити 15 хв до готовності картоплі.
- Покласти в суп підготовлені морепродукти і шматочки риби, проварити суп до їх готовності близько 3-5хв.
Рецепт соусу для буябесу:
Інгрідієнти:
- 1 голівка часнику
- 1 гострий перець
- 3-4 яйця
- Оливкова олія
- Шафран
- Сіль
- Чорний мелений перць
Як готувати:
- Кілька зубчиків часнику (чим більше, тим краще) вичавлюємо або дрібно рубаємо в мисочку, дрібно нарізаємо гострий перець, солимо та перчимо чорним меленим перцем.
- Збийте до легкої піни 3-4 яєчні жовтки, додайте до них кілька столових ложок оливкового масла та ще раз збийте до однорідності.
- Всипте шафран та додайте суміш із першого пункту.
- Подавайте соус на тарілці із крутонами до буябесу. Смачного!
Буябес з креветками та мідіями
Фото: depositphotos
Інгредієнти:
- 800 г помідорів
- 400 г риби
- 250 г мідій
- 2 зубчики часнику
- 250 г креветок
- 2 шт. лаврового листа
- 1 шт. цибулина
- 4 ст.л. оливкової олії
- 1,5 ч.л. чебрецю (свіжого, порізаного)
- 1 щіпка шафрану
- сіль
- 1,5 ст.л. кореня петрушки
- Цедра апельсину за смаком
Буябес - покроковий рецепт:
- Очистити помідори від шкірки, нарізати невеликими кубиками.
- У глибокій пательні розігріти половину порції олії, обсмажити дрібно нарізану цибулю з часником і петрушкою 5хв, додати цедру апельсина, шафран, помідори, чебрець, влити 600 мл води, довести все до кипіння, поперчити і посолити, варити 20 хв.
- Дрібно нарізати філе риби, викласти в каструлю до решти продуктів, проварити 2-3хв, додати креветки і мідії.
- Варити буябес ще 5хв до відкриття стулок мідій (не відкриті потрібно обов'язково викинути).
- Далі потрібно акуратно дістати з бульйону морепродукти і рибу, а також овочі, процідити його, і повернути все в каструлю назад, влити залишки олі і ще 2хв на сильному вогні прокип'ятити суп.
- Подавати гарячим з крутонами та вищезазначеним соусом. Смачного!
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 21:32У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування
- 20:50 США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
- 19:59Окупанти після довгої паузи вивели ракетоносії в Чорне море, — Сили оборони півдня
- 19:35На Херсонщині запровадили обмеження для цивільних: про що йдеться
- 18:40В Ірпені активісти заклеїли місто листівками з вимогою притягнути Пікулика до відповідальності, - ЗМІ ФОТО
- 18:34Віце-прем’єр Олександр Кубраков розповів про роботи із захисту енергетики України
- 18:11У Конотопі на честь письменника Дмитра Капранова назвали одну з вулиць
- 17:4842 тисячі киян-"чорнобильців" отримають матеріальну допомогу від Києва, - Кличко
- 16:38 Через загрозу удару рашистів у Києві евакуюють дві лікарні
- 15:43 Зброя буде в Україні до кінця тижня: обіцяє Байден
- 15:35ГУР знищило російський гелікоптер Ка-32 на аеродромі в Москві
- 14:38Розвиток штучного інтелекту: перегони Apple та Microsoft у розробках PROMO
- 14:24На кордоні з Польщею спіймали двох "плавців", які поверталися в Україну
- 14:15В ОП заявили, що українці за кордоном не зможуть оформити документи дистанційно
- 13:25За міністра агрополітики внесли заставу, він вийшов з-під варти
- 12:33Голову ДОТ Жумаділова звинувачують у провалі харчування військових: "Чи може успішно воювати голодна армія?"
- 11:37На телеканалі "Ми-Україна+" стартує прямоефірний ранковий проєкт "Прокидайся!"
- 11:08 Армія росії скинула КАБ на передмістя Харкова: Постраждало двоє дітей
- 10:50На півдня України вночі знищено два російських БпЛА