Історія на тарілці: Пельмені, після яких одружувалися
Літопис світової кулінарії знає чимало "кухонних збочень", коли над стравою доводилося чаклувати по кілька годин, і кхашикх аш – мініатюрні пельмешки з наперсток діаметром займають в ньому почесне місце
- Головна
-
22 червня 2019 17:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як сталося, що вони з'явилися.
Кхашикх аш називають ложечним супом, адже пельмені мають бути настільки мініатюрними, щоб в ложку поміщалася дюжина. Часто саме такі дівчата на виданні готували для потенційної свекрухи і решти жіночої рідні нареченого і кхашикх аш ставав своєрідним іспитом.
Воно й не дивно, адже якщо вона виліпила тисячу пельменів з нігтик і нікого не прибила качалкою, значить і дружиною буде працелюбною і терплячою.
Історія приховує від нас, як було вигадано цю економну в плані харчів, але вкрай затратну в плані часу страву – крихітні, з нігтик, пельмені. Мабуть, якась кримськотатарська, кримчацька, татарська, вірменська, караїмська чи азербайджанська господиня захотіла вразити всіх своєю вправністю. Чи міні-пельмені свекрухи і придумали, щоб таким чином перевіряти невісток. Існує легенда, за якою дівчина мала вирізати кружечки з тіста для пельменів своїм наперстком. Подавали їх і з мацуном, і в наваристому кістному бульоні з шафраном, часником, помідорами і зеленню, і з волоськими горіхами.
В кримських татар було три види мікропельменів: кхашикх аш (дослівно – ложечна їжа) – суп з крихітними пельменями і татар-аш (татарська їжа) або юфакъ-аш (маленька їжа) – пельмені розміром трішки більше, які подавали без соусу, заправивши топленим маслом і дробленими волоськими горіхами, чи кисломолочним соусом з катика.
Приготуємо сьогодні саме кхашикх аш
Інгрідієнти:
Склянка води
0,5 кг борошна
Одне яйце
300 грамів фаршу
Дві цибулини
Сіль, чорний перець, топлене масло
Як готувати:
Сіль розчинити у воді, додати яйце, розбовтати і потроху вилити в борошно. Замішане круте тісто залишаємо відстоятися на годину
Цибулю треба порізати так дрібно, як можете, додати до фаршу. Посолити і поперчити.
Тісто нарізати квадратиками стороною в три сантиметри
Цибулю підсмажуємо на топленому маслі до золотавого кольору, потім наливаємо туди ж півтори літри води. Коли вона закипить, викладаємо пельмені і відварюємо до готовності.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 14:38Розвиток штучного інтелекту: перегони Apple та Microsoft у розробках PROMO
- 14:24На кордоні з Польщею спіймали двох "плавців", які поверталися в Україну
- 14:15В ОП заявили, що українці за кордоном не зможуть оформити документи дистанційно
- 13:25За міністра агрополітики внесли заставу, він вийшов з-під варти
- 12:48Кацуба вперше прокоментував "справу Пашинського": "Добре, що є НАБУ"
- 12:33Голову ДОТ Жумаділова звинувачують у провалі харчування військових: "Чи може успішно воювати голодна армія?"
- 11:37На телеканалі "Ми-Україна+" стартує прямоефірний ранковий проєкт "Прокидайся!"
- 11:08 Армія росії скинула КАБ на передмістя Харкова: Постраждало двоє дітей
- 10:50На півдня України вночі знищено два російських БпЛА
- 10:46Українська красуня-дзюдоїстка виграла фінал чемпіонату Європи
- 10:31На Львівщині в одній з райлікарень викрили групу лікарів, які заробляли на фіктивних довідках про інвалідність ФОТО
- 10:22Шукали всю ніч: На Чернігівщині повернули додому зниклих брата й сестру
- 10:01СБУ схопила двох російських шпигунів, причетних до авіаударів по Харківській області ФОТО
- 09:44Кинув на землю та бив ногами: У Хмельницькому чоловік побив двох дітей на дитячому майданчику
- 09:38На що може вказувати пауза в російських ракетних атаках: оцінка Повітряних сил
- 09:24На Запоріжжі за добу зафіксовано понад 300 ворожих атак
- 09:00Досліджували конкурентоспроможність у ритейлі: У Києві пройшла XV щорічна конференція Food & NonFoodMaster & CatMan-2024
- 08:55Синоптики попередили про заморозки у 10 областях України
- 08:40 Сольського взяли під варту із можливістю внесення 75 млн грн застави