Історія на тарілці: Грузинський символ – хачапурі
Цей ситний пиріг асоціюється з Грузією, її гостинністю та неймовірним смаком, який важко забути…
- Головна
-
8 травня 2021 11:00
У рубриці "Історія на тарілці" Depo.ua оповідає історію походження найвідоміших страв світу та ділиться рецептами.
Існують різні легенди про походження назви і рецепту хачапурі. Згідно з однією з них, хтось, на ім'я, Хача вперше випік його у Сванетії і після цього хачапурі поширився всією Грузією.
За іншою, трохи більш переконливою версією, назва "хачапурі" походить від слів "хачо" - сир і "пурі" - хліб.
Походження ж самого рецепту хачапурі достеменно невідоме. Втім, історики сходяться на думці, що вперше хачапурі почали виготовляти ще у Середньовіччі. Грузини, які часто відходили від дому на великі відстані, випасаючи худобу, потребували зручної та ситної їжі, яка б довго не псувалася.
Нести з собою багато продуктів вони не могли, а готувати у дорозі – в горах або на пасовищі, досить важко. Розв'язання цієї проблеми і стала нова страва, адже що може бути простішим, ніж замісити воду з борошном, покласти у тісто шматочок сиру і запекти?
Це цікаво:
- У вересні 2011 влада Грузії оформила патент на хачапурі та ще декілька інших страв національної кухні.
- Згідно з інтерактивною мапою кулінарних уподобань, хачапурі — найпопулярніша традиційна страва світу.
- У січні 2019 року Агентство з охорони культурної спадщини Грузії офіційно визнало пам'яткою нематеріальної культурної спадщини Грузії
Тим часом окремі історії розповідають про різні види хачапурі. Зокрема, про ачарулі, або ж хачапурі "по-аджарськи" – візитівку Аджарії і одну з головних страв місцевої кулінарії.
Фото: Shutterstock
За однією з версій аджарський хачапурі створив французький кулінар, який побував на батьківщині страви у XIX столітті.
За іншою, випічку у формі човна вигадали прибережні жителі, точніше, моряки, а яйце у страві уособлює сонячний захід у морі.
Цікаво, що самі аджарці їдять хачапурі тільки руками. Спочатку відламують загострені кінці "човника", ними перемішують сир із яйцем. Роль виделки ж виконують підсмажені бічні корочки.
Загалом же, окрім ачарулі, є ще безліч видів хачапурі. Ось найпопулярніші з них:
Тбіліський – круглий коржик з начинкою зі шпинату, смаженої цибулі і сиру сулугуні.
Імеретинський – круглий коржик, приготований з дріжджового тіста на мацоні (кисломолочний продукт) з начинкою з сиру Чкінті-Квелі.
Фото: Shutterstock
Мегрельський – круглий коржик з сиром всередині і зовні.
Фото: Shutterstock
Пеновані – готують з листкового тіста, дріжджового, за формою схожі на квадратну слойку.
Фото: Shutterstock
Рецепт ачарулі
Фото: Flickr
Інгредієнти:
Для тіста:
- молоко - 125 мл;
- вода питна - 125 мл;
- сухі дріжджі - 7 г;
- сіль - 1 ч. ложка;
- цукор - 2 ч. ложки;
- рослинна олія - 1-2 ст. ложки;
- яйце - 1 шт .;
- борошно - приблизно 400 г.
- Для начинки:
- сир сулугуні - 250 г;
- адигейський сир - 250 г;
- вершкове масло - 100 г;
- яйця - 4-5 шт.
Фото: Shutterstock
Як зробити тісто:
- Молоко змішуємо з водою, прогріваємо до теплого, але не гарячого стану. Всипаємо цукор, дріжджі і ретельно розмішуємо. Залишаємо хвилин на 10.
- Далі вливаємо олію, додаємо сіль, яйце. Змішуємо компоненти. Поступово підсипаємо просіяне борошно і замішуємо тісто, яке має вийти еластичним, м'яким і дуже ніжним.
- Дозування борошна варіюємо самостійно, орієнтуючись по консистенції. Щойно тісто перестане липнути до рук, уміщаємо його в велику чисту миску, накриваємо рушником і прибираємо в тепло на 1 годину. Через зазначений час мнемо збільшену масу і залишаємо у теплі ще хвилин на 30.
Як зробити начинку:
- Паралельно готуємо начинку. В оригіналі для ачарулі використовується малосольний імеретинський сир, але у місцевих реаліях можна його замінити сумішшю сулугуні і адигейського сиру.
- Сири натираємо великою стружкою. Для соковитості додаємо розтоплене масло, вимішуємо.
Фото: Shutterstock
Як готувати ачарулі:
- Тісто ділимо на 4-5 рівних частин (в залежності від бажаного розміру хачапурі). Розкачуємо великі тонкі овали.
- З верхнього і нижнього краю викладаємо невеликі бортики з сирної маси.
- Звертаємо паралельні сторони трубочками і зводимо їх до центру. Сирна начинка повинна опинитися всередині сформованих валиків.
- Скріплюємо краї, надаючи заготівлі форму човника. Защипуємо тісто дуже ретельно, щоб під час випікання борти не розгорнулися. Потім розсовуємо пальцями згорнуті краї та наповнюємо сформований "човник" сирною сумішшю .
- Перекладаємо хачапурі на деко з пергаментом. За бажанням бортики можна промазати збитим яйцем або жовтком, збовтаним з ложкою води. Випікаємо хачапурі у прогрітій до 200 градусів духовці близько 15-25хвилин.
- Після цього витягаємо з духової шафи, ложкою злегка розриваємо сирну начинку і вливаємо у кожен "човник" сире яйце. Відправляємо у духовку ще на 4-6 хвилин (білок повинен злегка "схопитися", а жовток залишитися рідким). Борти готових хачапурі змащуємо вершковим маслом, а також кидаємо по невеликому шматочку масла в начинку.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 23:44Хокейна збірна України виграла чемпіонат світу у своєму дивізіоні
- 22:52Українські виробники безпілотників зможуть отримати гранти від держави
- 21:34Експерт: Ударами по НПЗ росії СБУ саджає путіна на болючий шпагат
- 21:05 На фронті загинув громадський активіст Дмитро Лисенко ФОТО
- 20:17Кабмін виділив 1 млрд гривень на закупівлю шкільних автобусів
- 19:04На Донеччині богослужіння до Великодня звершуватимуть без парафіян
- 18:03Тиждень в ефірі. Як будили українців в ранковому шоу "Прокидайся!"на "Ми-Україна+"?
- 17:10 Генштаб ЗСУ: Минулого місяця окупанти 444 рази застосували хімічну зброю
- 16:13Київ досі захищає водна лінія оборони, яка з'явилася на початку війни завдяки Олександру "Тихоходу", — експерт
- 15:39 Із 4 травня "обмежено придатних" немає: Міноборони України оновило наказ №402
- 15:36Головний матч хокейного сезону: сьогодні на збірну України чекає фінал чемпіонату світу
- 15:15Зеленський присвятив день безпековій ситуації на Хмельниччині (ВІДЕО) Відео
- 14:54Наживався на біді: Псевдо сбушник видурював гроші у сімей українських полонених
- 14:31Львів'янка намагалася вивезти до Польщі скрипку Страдіварі (ФОТО) ФОТО
- 14:04У столиці судитимуть депутатів за ухилення від військової служби
- 13:36 Зеленський приїхав до Хмельницького й відвідав військовий шпиталь (ФОТО, ВІДЕО) ФОТО Відео
- 13:20 Офіційно: Хмельницька ОВА нарешті отримала начальника
- 13:03В Одесі ліквідували масштабний call-центр, працівники якого крали гроші з банківських рахунків іноземців (ФОТО, ВІДЕО) ФОТО Відео
- 12:38 В Україні внаслідок збройної агресії рф загинули 546 дітей