Історія на тарілці: Десерт, який можуть приготувати тільки п'ять людей у світі
Тільки монахи могли вигадати десерт, який інакше як солодким смаком гріха не назвеш. Паштел (паштейш) де Белен – крихітне тістечко, яке тане у роті, заради якого тисячі туристів приїжджають в Лісабон і яке визнано одним із семи гастрономічних чудес Португалії
- Головна
-
9 травня 2020 15:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як сталося, що вони з'явилися.
Взагалі-то правильна і повна назва тістечок – паштел-де-Белен, але в Україні вони більш відомі як паштейші, тому так і будемо їх далі називати.
Секрет популярності паштейшів – в неймовірно ніжному смаку. Вони посіли 15 місце в рейтингу найсмачніших делікатесів світу, проведеному The Guardian і були названі одним із семи гастрономічних чудес Португалії.
Як винайшли паштейш
Ченці монастиря святого Ієроніма (Жеронімуш) в громаді Санта-Марія-де-Белен в Лісабоні були майстерними кулінарами. Саме вони в кінці XIX століття придумали паштейші – кошички з листкового тіста з солодким заварним кремом. В ті часи яєчний білок використовували замість крохмалю, для придання цупкості чернечому одягу, а жовтки залишалися. Практичні ченці, які дуже полюбляли солодке, вигадали, як їх "утилізувати", створивши новий десерт.
Після зникнення релігійних орденів і напередодні закриття багатьох монастирів після Португальської революції 1820 року ченці, щоб поправити фінансове становище, стали продавати "Паштел-де-ната" (дослівно – тістечка з кремом) на прилеглій цукрової фабриці. У 1834 році, коли монастир Жеронімуш було закрито, секретний рецепт викупив власник цієї фабрики Domingos Rafael Alves і за кілька років відкрив кафе-пекарню Pasteis de Belem, що і донині робить знамениті тістечка.
Де спробувати справжній паштейш
З початку XX століття кондитерська належить одній родині і передається з покоління в покоління. Тільки п’ятеро осіб знають секретний рецепт паштейшів, його передають перевіреним людям, які пропрацювали в у вище зазначеній паштеларії більше 15 рокі і фактично стали частиною сім'ї. 27 квітня 1918 була запатентована торговельна марка і з тих пір жодне тістечко, крім тих, які виробляються тут не можуть іменуватися Pastel de Belem
Поступово район Белем вростав в Лісабон і з появою трамвайного сполучення, популярність паштейшів, які продавалися тільки там, зростала з неймовірною швидкістю. З 60-х років XX століття, коли в Лісабон стали приїжджати туристи, слава паштейшів пішла гуляти світом.
Звісно ж, португальські кондитери вмирали від заздрощів і намагалися розгадати рецепт. І навіть змогли виготовити щось подібне. Але тільки паштейші з тієї самої паштеларії Pasteis de Belem вважаються справжніми. Всі інші називають Pasteis de nata.
Кафе, відкрите у 1837 році, тепер займає перший поверх цілих двох будинків і до нього досі стоять величезні черги, хоч зал вміщає аж 400 людей.
Як приготувати паштейш вдома
Листкове бездріжджове тісто-500 гр
цукор-200 гр
молоко-300 мл
борошно-40-50 гр
вода-130 мл
жовток (великі яйця) - 4 шт
шматочок цедри лимона
паличка кориці
Тут і далі фото з forum.say7.info
Тісто розкачати і згорнути в рулон
Нарізати шматочками десь по 2 см
Формочки змастити маслом, шматочки тіста покласти у формочки і пальцями розподілити всередині
Поставити їх на деко
Борошо з'єднати із 100 мл молока і розмішати
Решту молока влити в каструлю, покласти цедру, паличку кориці, дати закипіти і обережно влити молочно-борошняну масу, постійно помішуючи вінчиком чи дерев'яною ложкою.
Після закипіння залишити. В маленьку каструльку всипати цукор, влити воду, поставити на плиту і вимкнути через три хвилини після того, як закипить. З крему дістати цедру і паличку, цукровий сироп влити тоненькою цівкою в крем, розмішуючи вінчиком, процідити і дати охолонути.
Потім ввести жовтки і знову розмішати.
Крем має бути за густотою як тісто на оладки
Духовку розігріти до 240-250 градусів, випікати близько 17-18 хвилин, доки верх не візьметься золотавою скоринкою.
Теплими обережно дістати з формочок і посипати корицею.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 20:10 Ворог атакує на семи напрямках, - Генштаб ЗСУ
- 19:41Григорій Козловський та ФК "Рух" влаштували свято для дітей загиблих захисників ФОТО
- 18:36 У 115 бригаді заперечили свою відповідальність за крах оборони Очеретиного
- 17:40На Волині правоохоронці вилучили контрабандні електронні сигарети на понад 3 млн грн
- 16:31Віталій Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст в Парижі
- 16:28 Окупанти скинули КАБ біля Харкова: Постраждало четверо дітей
- 14:36 Нардепу від "слуг" вручили підозру в незаконному збагаченні на 11 млн грн
- 13:46ЗМІ звинуватили нардепа Заблоцького в лобіюванні поправки до розмитнення авто: "В Україну поїде автомобільний мотлох"
- 13:06IT-фахівець Євген Шевцов: Департамент кіберполіції відіграє важливу роль у боротьбі з російськими хакерами PR
- 13:01СБУ схопила організатора "референдуму" за приєднання окупованої частини Харківщини до рф ФОТО
- 12:34 У Харкові дали довічне російському командиру, який розстрілював цивільних ФОТО
- 12:30Ударом по "Новій пошті" в Одесі рашисти знищили посилок на 3 мільйони грн
- 11:47Транспортний колапс в Чернігові: В.о. мера вимагає від Ради оборони області негайно відновити рух транспорту
- 10:26У єдності — наша сила: у Києві пройде найбільший музично- культурний фестиваль цього літа V`YAVA Єднання
- 08:48На Харківщині внаслідок обстрілів загинуло 4 людини, поранені – ще 15
- 08:33На Харківщині – масштабна лісова пожежа внаслідок обстрілу ФОТО
- 08:30Зведення генштабу: 121 зіткнення з російським військом та 63 авіаудари ворога
- 23:35 Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює 18 травня, — Міноборони
- 23:13У Грузії люди штурмують парламент та палять російські триколори, протестуючи проти ухваленого закону про "іноагентів"