Історія на тарілці: Як закарпатці випередили Хрущова
Кухня Закарпатської України багата на недорогі і прості страви, які часто складаються з кукурудзяного борошна. Бограч, токан, чир, мамалига, піряник - не знавці української кулінарії часто їх плутають і думають, що це одна страва. Даремно, бо серед них є і висококалорійні, і дієтичні, і святкові і на кожен день
- Головна
-
4 листопада 2018 14:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як сталося, що вони з'явилися.
Відома історія про те, як Микита Хрущов, відвідавши Штати, подумав, що і собі треба насаджати кукурудзи та збирати багатий врожай, і яким фіаско закінчилося намагання засадити геть усе цією "невбигаливою" культурою.
А от чи знаєте ви, що закарпатці їли кукурудзу ще в ті часи, коли навіть прапрабабки Хрущова в проекті не було? Причому готували з неї не тільки банош – кашу з кукурудзяного борошна, звареного на вершках, а й більш легкий для шлунку варіант – токан, яким, за допомогою різних додатків, можна було кожного разу смакувати по новому.
За легендою, появі в Україні кукурудзи передували трагічні і героїчні події. Закарпатці, які воювали з турками в Придунайській долині, в битві під Белградом потрапили в пастку і були взяті в полон. Довгих сім років вони томилися в неволі, аж доки з турками не було укладено мирну угоду. Тоді українців, після сплати викупу, відпустили домів.
Дорогою вони побачили не знайому досі кукурудзу, спробували, зрозуміли, що це можна їсти і один з колишніх бранців прихопив з собою кілька кочанів з чужого поля. Та й приніс в рідне селище Баранівці. Після перших врожаїв тамтешні ґазди зрозуміли, що жовтенькі зернятка смачні та придатні в їжу і людям і худобі. Поступово стали з'являтися рецепти кукурудзяних страв.
На щастя, до винаходу салату з крабових паличок було ще кілька століть (інакше б може і не було вже ніякого Закарпаття, борони його Господи), тому стиглу кукурудзу переважно змелювали на борошно і пекли коржики. Довгий час її навіть називали "турецькою пшеницею", а в селі Великі Лучки навіть печатку було обведено кукурудзяним стеблом. Це свідчило, що кукурудза тут була однією з основних зернових культур як мінімум з 1842 року.
Але найбільше всім до смаку припала каші з кукурудзяного борошна – Токан і Банош, як і всі прості-геніальні страви, вважаються винаходом одразу кількох світових кухонь. Батьківщиною густої каші з кукурудзи вважають і Румунію, і Молдову, і Угорщину, і Грузію і навіть Італію (там вона називається полента). На Закарпатті з приводу того, хто саме винайшов варити кукурудзяне борошно не заморочуються, а просто впевнені – щоб зробити це смачно, треба бути гуцулом. Чи гуцулкою.
Чи українкою, зухвало додаємо ми.
Інгредієнти
Склянка кукурудзяного борошна (саме борошна, не крупи!)
3 склянки води
Сіль
Додатки
Бринза, сир, сало, шкварки, ковбаса, смажена цибуля
Як готувати токан
В казанок (саме в казанок, інакше пригорить) вилити воду, додати три ложки борошна, сіль і закип'ятити. Потроху всипати решту борошна, постійно розмішуючи дерев'яною (саме дерев'яною, інакше буде не так смачно) ложкою чи лопаткою, і варити, постійно помішуючи хвилин приблизно 30.
Далі зменшити вогонь до мінімуму і варити ще хвилин 10 до повного загустіння. Коли ви вставите качалку в казан і покрутите, а каша не приставатиме до качалки – страва готова.
Після цього обов'язково треба дістати токан з казана і перекинути на дошку чи таріль з дірочками, щоб токан не зопрів. Якщо ви все зробили правильно, він триматиме форму.
Ниткою чи мокрим ножом нарізаємо на шматки і подаємо із додатками. В якості додатків може бути смажена цибуля, підсмажене сало, ковбаса, шинка. Дуже смачно посипати гарячий токан крихтами бринзи чи натертим сиром, обсмажити його на пательні і подавати з яєчнею чи овочами – перед вами величезне поле для експериментів і кулінарних відкриттів.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 23:20 Зеленський закликає партнерів суттєво прискорити постачання армії
- 22:18Травесті-діва Монро назвала умову, за якої піде мобілізуватися до ТЦК
- 21:11В МЗС вирішили "розвіяти міфи" щодо призупинки консульських послуг чоловікам за кордоном
- 20:28 За добу рашисти атакували на семи напрямках: дані Генштабу
- 19:20 Розвідники ССО вразили два "Буки" рашистів на Сумському напрямку (ВІДЕО)
- 18:27 Рашисти прагнуть штурмувати острів Нестрига, який звільнили Сили Оборони, – Плетенчук
- 17:13 У Харкові внаслідок ранкового авіаудару одна людина загинула, ще 10 – поранені ФОТО
- 17:12Кличко передав Третій штурмовій бригаді 20 позашляховиків, придбаних за кошти громади Києва
- 16:26 З "Паші-Мерседеса" зняли електронний браслет: дозволив Печерський суд
- 16:01У Європі літо може бути "надзвичайно спекотним", – Bloomberg
- 15:12Україна розгромила Китай на хокейному майданчику
- 14:16В Україні почастішали випадки укусів кліщів: у МОЗ надали поради, як вберегтися
- 13:30Кличко привіз трьом бригадам на передову великі партії дронів та старлінків
- 12:57В Укргідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні у травні
- 11:52Як тривають бої на лівобережжі Херсонщини: дані Сил оборони
- 10:48 У Харкові внаслідок обстрілу є загиблі та поранені: Офіційні дані
- 10:45ДПСУ створює нову штурмову бригаду, — Клименко
- 10:13 Окупанти обстрілюють Харків із авіації
- 09:48Посол Данії розповів, коли F-16 прибудуть до України