Історія на тарілці: Як "бідний лицар" став популярним сніданком

Уявіть, що один із найрозповсюдженіших сніданків у давнину готували зі зіпсованого хліба 

Журналіст відділу «Життя»
Історія на тарілці: Як "бідний лицар" ст…
Фото: Pixabay

Якщо вас цікавить історія відомих страв, Depo.ua пропонує почитати статті з рубрики "Історія на тарілці".

Французький тост є одним із найпопулярніших видів сніданку у світі і, що цікаво, особливим попитом він користується не на батьківщині – у Франції, а у США. Українці знають цю страву під назвою грінки. Пам'ятаєте, як у дитинстві мама готувала нам черствий батон, змочений у яйці з цукром, підсмажуючи хліб на пательні? Так-так, це і був французький тост.

Звідки пішов французький тост

французький тост

Французький тост - це змочений у збитому яйці і потім обсмажений шматок хліба. Цю страву готували ще у V столітті.

Найперше відоме посилання на солодкі грінки знаходиться в Апіціївському корпусі (лат. Apicius), збірнику латинських рецептів, датованому IV або V століттям н. е.; рецепт згадує вимочування в молоці, але не яйцях, і не дає ніякого спеціальної назви для цієї страви.

У XV столітті блюдо отримало назву "pain perdu" (у перекладі з французької "загублений хліб"), тому що тости, як правило, робили з черствого хліба. І сьогодні у Франції, Бельгії, Новому Орлеані і Конго французький тост називають pain perdu. У Квебеку (франкомовна провінція Канади, - ред.) ці тости називають золотим хлібом - pain doré.

У Німеччині та Британії цю страву називали "бідний лицар", подейкують, що ця страва вважалася стравою бідняків.

У США французький тост іноді називають циганським тостом (gypsy toast), яєчним хлібом (eggy bread) або омлетним (omelette bread).

Французький тост може бути поданий як основна страва або як десерт. Коли тости готують на десерт, то яйця збивають з молоком, цукром, корицею або ваніллю. Готовий тост посипають цукровою пудрою або поливають сиропом, маслом, медом або варенням.

Якщо французький тост готують соленим, то до нього подають сир, бекон або м'ясо.

Рецепт французького тосту

тост рецепт

Інгредієнти:

- яйця

- хліб тостовий або вчорашній батон

- молоко

- кориця

- ваніль

- вершкове масло

Приготування:

Розбийте одне яйце в невелику миску, додайте 1/4 склянки молока, 1/2 чайної ложки кориці і 1/2 чайної ложки ванільного екстракту. Перемішайте. Розігрійте сковороду на середньому вогні з 1 чайною ложкою вершкового масла. Занурте скибочку хліба обома сторонами в приготовлену суміш.

Для приготування французьких тостів кухарі рекомендують використовувати черствий хліб, тому що він вбирає більше суміші і не розпадається на частини.

Смачного!

Раніше Depo.ua розповідав про торт, який посварив дві держави.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme