Історія на тарілці: торт, через який чубляться Австралія та Нова Зеландія
Торт Павлова є найпопулярнішим та найулюбленішим десертом в Австралії та Новій Зеландії
- Головна
-
20 травня 2018 11:00
Depo.ua розповість, як так сталося, що торт носить ім'я прославленої балерини Анни Павлової, та підкаже оригінальний рецепт смаколика.
Торт "Павлова" - це торт-безе зі свіжими фруктами, особливо популярний в Новій Зеландії та Австралії. Виготовляється з меренги, збитих вершків, верхній шар прикрашається ягодами і шматочками тропічних фруктів. У Новій Зеландії до нього додають ківі та полуницю, а у Британії малину.
Випікають десерт, як у вигляді торта, так і порційно.
На даний час існує більше 300 видів цього десерту, але класика це безе, вершки, ягоди, фрукти і ваніль.
Що спільного у торта та балерини
Існує безліч міфів та теорій походження цього торта. Десерт названий на честь великої російської балерина - Анни Матвіївни Павлової (1881-1931).
Як не дивно, рецепт з'явився в Новій Зеландії під час всесвітнього турне балерини.
Торт був виготовлений з нагоди її дня народження і представляючи новий десерт шеф-кухар вигукнув: "Такий же повітряний, як і Павлова".
Біографи Павлової змогли встановити дві версії: за однією з них рецепт придумав шеф-кухар готельного ресторану в Веллінгтоні в 1926 році, щоб пригостити ним балерину. За іншою версією, його винайшов шеф Берт Саші в 1935 в Австралії, допрацювавши популярну солодку страву з меренги для балерини.
Цікаві факти про торт імені балерини Павлової
Професор і антрополог Хелен Лич з Університету Отаго, що в Новій Зеландії, зібрала найбільшу бібліотеку кулінарних книг, в яких є історія десерту "Павлова". А це 667 рецептів і 300 різних джерел. Версій створення і досі залишається дві - австралійська і новозеландська. Правда не встановлена. Затяжна міжнародна суперечка призвела до того, що торти-безе з фруктами "Павлова" підписують як "популярний десерт новозеландської і австралійської кухонь", повідомляє bit.ua.
У Новій Зеландії десерт вважають практично національною гордістю. У березні 2005 року студенти Східного інституту технології в Хоук Бейе приготували "Павлову" довжиною 64 м, побивши попередній рекорд з приготування гігантського десерту на 19 метрів. Для його виготовлення знадобилося 5000 яєчних білків, 150 кг цукру і 150 л вершків.
Секрети приготування Павлової
Торт Павлова складається з безе, і дуже важливо при його приготуванні збити білки до щільної і блискучою піни. Тому посуд для збивання повинен бути ідеально чистим і сухим, без найменших крапельок вологи і жиру.
Так як для приготування потрібні тільки яєчні білки, потрібно акуратно відокремити їх від жовтків. Найпростіше розділяти на жовтки і білки охолоджені яйця. Після розділення, варто накрити посуд з білками кришкою і дати їм дійти до кімнатної температури (це займе близько 30 хвилин). Жовтки краще поки помістити в холодильник і придумати їм гідне застосування. Наприклад, приготувати заварний крем.
Для збивання прекрасно підходить цукрова пудра, яка розчиняється в білках набагато краще, ніж звичайний гранульований цукор.
Перше, що потрібно зробити приготування десерту Павлова - збити білки до м'яких піків. Потім додати дрібний цукор або цукрову пудру, і збивати білки до щільності і блиску. Іноді рекомендують всипати цукор поступово, але, по суті, це ніяк не впливає на структуру збитих білків. Можна також додати ванільний екстракт, кукурудзяне борошно і трохи оцту. Останні два інгредієнти забезпечують хрустку скоринку і м'яку серединку десерту.
Якщо на поверхні безе виступають сиропоподібні крапельки, значить, ви передержали десерт в духовці; якщо з безе сочиться волога - це ознака недостатньої готовності.
Меренги для торта Павлова можна приготувати за кілька днів до подачі, якщо зберігати їх в холодильнику в герметичному контейнері.
Десерт зазвичай сервірують збитими вершками, свіжими фруктами і ягодами.
Солодкість безе можна компенсувати кислуватими фруктами і ягодами, такими як маракуя, ківі, чорниця, ожина та малина.
Десерт потрібно прикрашати вершками і фруктами безпосередньо перед подачею, інакше безе розмокне і втратить свій привабливий зовнішній вигляд.
Рецепт Павлової
Інгредієнти:
3 білка
150г дрібного цукру
1ч.л. крохмалю
1ч.л. лимонного соку
ванілін на кінчику ножа
ягоди (полуниця, малина)
вершки для збивання або вже готові збиті вершки (за бажанням)
Приготування:
Розігріти духовку до 130 С. Відокремити білки від жовтків (сухим ножем, якщо розбиваєте їм, викласти в суху миску). Збити міксером або віночком на ручному блендері до густої білої маси, коли сам віночок буде залишати чіткий слід в білкової піні. Всипте цукор (можна попередньо змолоти його в пудру). Збивати до блиску і повного розчинення. Всипати крохмаль, лимонний сік і ванілін. Збивати ще кілька хвилин.
Деко застеліть пергаментним папером. Олівцем накресліть коло і викладіть "тісто" десерту по колу, у вигляді кошики або гнізда. Випікати 55-60 хвилин при 130 С. Потім ще 5-6 хвилин при 170 С.
Ягоди помити і обсушити. Можна скропити ароматним алкоголем - лікером, ромом, трохи посипати цукром. Випечений "корж" остудити. Збити вершки або використовувати готові, начинивши середину. Викласти фрукти і подавати. Зимовий варіант - можна додати ківі, консервовані персики і навіть банани.
Нагадаємо, раніше Depo.ua розповідав, чому німецькі "гарматні ядра" викликають ерекцію.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 14:20 У напрямку Часів Яру противник широко застосовує бронетехніку, гаряче й на інших напрямках фронту, - Генштаб
- 13:45 Загибель командира та попадання по базі ппо рф в Криму: Росзмі підтвердили влучання
- 13:27Школа, магазин, газопровід, десятки будинків: Наслідки обстрілів Херсонщини
- 13:0317 травня ворог 2 352 рази обстрілював Донеччину: Є загиблі й поранені
- 12:30 Відключення світла 18 травня плануються лише для промислових споживачів, - Міненерго
- 11:41Дві доби поспіль росіяни "тиснуть" на Кринки, що на Херсонщині
- 11:21У Хмельницькому будівельник зірвався з висоти (ФОТО) ФОТО
- 11:09У Харкові внаслідок удару рф 17 травня загинули 3 людей, 31 дістали поранення, - ОВА
- 10:39На Закарпатті дві жінки оформлювали фіктивне опікунство для військовозобов’язаних
- 10:16З Харківщини вивезли майже 10 тисяч цивільних (ВІДЕО) Відео
- 10:00Як влаштовані слоти і що вони являють собою PROMO
- 09:41На Полтавщині є ураження
- 09:19Обстріл Одещини: одна людина загинула, ще 8 отримали поранення
- 09:00 Закон про мобілізацію набрав чинності: Про що слід пам'ятати
- 08:40 Генштаб ЗСУ оновив дані щодо втрат рашистів: кількість знищених ворогів добігає пів мільйона
- 08:20У п'яти областях тривали нічні повітряні бої: Результати уражень
- 23:21 У Вовчанську росіяни розстріляли людину з інвалідністю: прокуратура відкрила провадження Відео
- 22:03Державна "Укрнафта" отримала від ТОВ "Інтерпайп Україна" 80% бракованої труби, – експерт ФОТО
- 21:06Уряд звільнив трьох заступників із Мінрозвитку громад