Історія на тарілці: торт, через який чубляться Австралія та Нова Зеландія

Торт Павлова є найпопулярнішим та найулюбленішим десертом в Австралії та Новій Зеландії 

Історія на тарілці: торт, через який чуб…

Depo.ua розповість, як так сталося, що торт носить ім'я прославленої балерини Анни Павлової, та підкаже оригінальний рецепт смаколика.

Торт "Павлова" - це торт-безе зі свіжими фруктами, особливо популярний в Новій Зеландії та Австралії. Виготовляється з меренги, збитих вершків, верхній шар прикрашається ягодами і шматочками тропічних фруктів. У Новій Зеландії до нього додають ківі та полуницю, а у Британії малину.

Випікають десерт, як у вигляді торта, так і порційно.

На даний час існує більше 300 видів цього десерту, але класика це безе, вершки, ягоди, фрукти і ваніль.

Що спільного у торта та балерини

Існує безліч міфів та теорій походження цього торта. Десерт названий на честь великої російської балерина - Анни Матвіївни Павлової (1881-1931).

Як не дивно, рецепт з'явився в Новій Зеландії під час всесвітнього турне балерини.

Торт був виготовлений з нагоди її дня народження і представляючи новий десерт шеф-кухар вигукнув: "Такий же повітряний, як і Павлова".

Біографи Павлової змогли встановити дві версії: за однією з них рецепт придумав шеф-кухар готельного ресторану в Веллінгтоні в 1926 році, щоб пригостити ним балерину. За іншою версією, його винайшов шеф Берт Саші в 1935 в Австралії, допрацювавши популярну солодку страву з меренги для балерини.

Цікаві факти про торт імені балерини Павлової

Професор і антрополог Хелен Лич з Університету Отаго, що в Новій Зеландії, зібрала найбільшу бібліотеку кулінарних книг, в яких є історія десерту "Павлова". А це 667 рецептів і 300 різних джерел. Версій створення і досі залишається дві - австралійська і новозеландська. Правда не встановлена. Затяжна міжнародна суперечка призвела до того, що торти-безе з фруктами "Павлова" підписують як "популярний десерт новозеландської і австралійської кухонь", повідомляє bit.ua.

У Новій Зеландії десерт вважають практично національною гордістю. У березні 2005 року студенти Східного інституту технології в Хоук Бейе приготували "Павлову" довжиною 64 м, побивши попередній рекорд з приготування гігантського десерту на 19 метрів. Для його виготовлення знадобилося 5000 яєчних білків, 150 кг цукру і 150 л вершків.

Секрети приготування Павлової

Торт Павлова складається з безе, і дуже важливо при його приготуванні збити білки до щільної і блискучою піни. Тому посуд для збивання повинен бути ідеально чистим і сухим, без найменших крапельок вологи і жиру.

Так як для приготування потрібні тільки яєчні білки, потрібно акуратно відокремити їх від жовтків. Найпростіше розділяти на жовтки і білки охолоджені яйця. Після розділення, варто накрити посуд з білками кришкою і дати їм дійти до кімнатної температури (це займе близько 30 хвилин). Жовтки краще поки помістити в холодильник і придумати їм гідне застосування. Наприклад, приготувати заварний крем.

Для збивання прекрасно підходить цукрова пудра, яка розчиняється в білках набагато краще, ніж звичайний гранульований цукор.

Перше, що потрібно зробити приготування десерту Павлова - збити білки до м'яких піків. Потім додати дрібний цукор або цукрову пудру, і збивати білки до щільності і блиску. Іноді рекомендують всипати цукор поступово, але, по суті, це ніяк не впливає на структуру збитих білків. Можна також додати ванільний екстракт, кукурудзяне борошно і трохи оцту. Останні два інгредієнти забезпечують хрустку скоринку і м'яку серединку десерту.

Якщо на поверхні безе виступають сиропоподібні крапельки, значить, ви передержали десерт в духовці; якщо з безе сочиться волога - це ознака недостатньої готовності.

Меренги для торта Павлова можна приготувати за кілька днів до подачі, якщо зберігати їх в холодильнику в герметичному контейнері.

Десерт зазвичай сервірують збитими вершками, свіжими фруктами і ягодами.

Солодкість безе можна компенсувати кислуватими фруктами і ягодами, такими як маракуя, ківі, чорниця, ожина та малина.

Десерт потрібно прикрашати вершками і фруктами безпосередньо перед подачею, інакше безе розмокне і втратить свій привабливий зовнішній вигляд.

Рецепт Павлової

Інгредієнти:

3 білка

150г дрібного цукру

1ч.л. крохмалю

1ч.л. лимонного соку

ванілін на кінчику ножа

ягоди (полуниця, малина)

вершки для збивання або вже готові збиті вершки (за бажанням)

Приготування:

Розігріти духовку до 130 С. Відокремити білки від жовтків (сухим ножем, якщо розбиваєте їм, викласти в суху миску). Збити міксером або віночком на ручному блендері до густої білої маси, коли сам віночок буде залишати чіткий слід в білкової піні. Всипте цукор (можна попередньо змолоти його в пудру). Збивати до блиску і повного розчинення. Всипати крохмаль, лимонний сік і ванілін. Збивати ще кілька хвилин.

Деко застеліть пергаментним папером. Олівцем накресліть коло і викладіть "тісто" десерту по колу, у вигляді кошики або гнізда. Випікати 55-60 хвилин при 130 С. Потім ще 5-6 хвилин при 170 С.

Ягоди помити і обсушити. Можна скропити ароматним алкоголем - лікером, ромом, трохи посипати цукром. Випечений "корж" остудити. Збити вершки або використовувати готові, начинивши середину. Викласти фрукти і подавати. Зимовий варіант - можна додати ківі, консервовані персики і навіть банани.

Нагадаємо, раніше Depo.ua розповідав, чому німецькі "гарматні ядра" викликають ерекцію.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme