Історія на тарілці: Як віденські вафлі підкорили весь світ

Історія цього популярного десерту налічує декілька сотень років, а приготування його нині настільки просте, що з ним впорається навіть дитина

Історія на тарілці: Як віденські вафлі п…

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як сталося, що вони з'явилися.

Віденські вафлі: Історія створення цього смаколика

Традиційні хрусткі вафлі не мають батьківщини, адже їхня історія сягає сивої давнини. Зате у пишних віденських вафель є конкретний автор - рецепт улюбленого всіма десерту придумав австрійський кондитер в кінці XIX століття.

Історія віденських вафель налічує майже 120 років, а загальна історія десерту - тисячоліття. Достеменно невідомо, де і коли з'явилися перші вафлі, але багато істориків кулінарії вважають їхньою батьківщиною Стародавню Грецію. Якщо не заглядати всередину часів, то країною-автором смаколиків можна вважати Німеччину XIII століття, адже назва з'явилася саме там.

Німецьке слово waffle перекладається як "стільники", що повністю відповідає зовнішньому вигляду золотистої випічки з рельєфними кубиками. Згодом популярність вафель тільки росла.

У XV-XVI століттях смачний десерт займав почесне місце на столах європейської знаті, а рецептура трималася в суворій таємниці - перший рецепт з'явився на сторінках англійської кулінарної книги тільки в 1735 році.

Австрійські або віденські вафлі з'явилися з-під руки австрійського кондитера Йозефа Маннер. Вперше десерт був представлений публіці в 1898 році як неаполітанські вафлі. Справа в тому, що в авторському рецепті використовувалася начинка з лісовими горіхами, які в ті часи поставлялися з околиць Неаполя. Але головна особливість випічки полягала в її консистенції - на відміну від традиційних хрустких вафель віденські нагадували пишне бісквітне печиво.

Десерт користувався надзвичайно високим попитом і був запатентований під брендом Manner, який існує і сьогодні. Пізніше з'явилися варіації начинок - місце горіхової маси посіли різні солодкі креми, мед, варення, свіжі ягоди, а також плавлені сири і навіть бекон. У число найбільш популярних начинок входить соковитий фруктовий або ягідний джем.

Як приготувати віденські вафлі вдома

Класичні віденські вафлі

Для тіста знадобляться такі інгредієнти:

  • борошно пшеничне вищого сорту - 350 г;
  • вершкове масло (80% жирності) - 1 пачка / 180 г;
  • пастеризоване молоко - 1 склянка / 250 мл;
  • цукровий пісок - 100 г;
  • розпушувач - 8 г;
  • лимон - 1/3;
  • яйця - 3 шт.

Приготування класичних віденських вафлів

  1. Замішувати тісто потрібно строго за правилами, щоб вафлі придбали характерну пишність і м'якість. Для початку, розітріть розм'якшене при кімнатній температурі масло з цукровим піском до повного розчинення крупинок. Потім введіть в масу заздалегідь збиті яйця, тепле молоко і перемішайте все міксером. Поступово додайте борошно, змішане з розпушувачем, дрібкою солі і соком лимона. У результаті повинна вийти напіврідка маса з більш густою консистенцією, ніж млинцеве тісто.

  2. Для випічки вафель можна використовувати добре розігріту електричну вафельницу або спеціальну форму для плити. Кожну порцію тіста потрібно піддавати тепловій обробці протягом 4-5 хвилин - за цей час вафлі пропікаються всередині, а зверху покриваються золотистої трохи хрусткою скоринкою. Звичайно, попрацювати доведеться, але ласощі вистачить на всю сім'ю.

  3. Подавати такі вафлі можна з будь-яким додатком: від збитих вершків до шоколадної пасти, джему або меду.

М'які вафлі на сметані

вафлі на сметані

Інгрідієнти:

  • Борошно – 100 г
  • Сметана (15%) – 100 г
  • Яйця – 1 шт.
  • Цукор – 50-80 г
  • Ванілін – 1 г
  • Розпушувач – 1 ч.л.

Як готувати м'які вафлі на сметані

  1. Змішати яйце з цукром. Збити та додати сметану. Збити, потім додати борошно, просіяне з ваніліном і розпушувачем.
  2. Готове тісто залиште на 30 хвилин у холодильнику.
  3. Увімкніть вафельницю. Покриття у панелей антипригарне, тому нічим змащувати не треба. На кожну вафельну панель викласти по повній столовій ложці тіста.
  4. Випікати вафлі 7-8 хвилин. Теплі вафлі прекрасно вбирають сиропи або креми. Доповнювати будь-якими смаколиками на ваш смак.

Вафлі зі шматочками шоколаду

вафлі з шоколадом

Інгрідієнти:

  • Борошно – 130 г
  • Вершкове масло – 50 г
  • Шоколад темний – 50 г
  • Молоко – 100 мл
  • Яйце - 1 шт.
  • Рослинна олія – 2 ст. л.
  • Цукор – 4 ст. л.
  • Дріжджі сухі – 2 ч. л.
  • Ванільний екстракт – 2 краплі
  • Ромовий екстракт – 2 краплі
  • Сіль – 1 дрібка

Спосіб приготування вафлів з шматочками шоколаду

Розігрійте молоко до 40°C. Додайте до нього дріжджі та цукор. Добре перемішайте. 

Збийте яйце і додайте два види екстракту. Суміш перемішайте вінчиком. Потім – просійте борошно та додайте сіль, продовжуючи помішувати.

Наприкінці розтопіть масло і перелийте його в тісто. Залиште масу в теплому місці під плівкою на 1 годину.

Шоколад подрібніть до крихти та додайте до тіста, добряче помішуючи.  

Викладайте тісто частинами в електровафельниці. Випікати вафлі потрібно приблизно 5 хвилин. Готову страву подавайте з фруктами,сиропами, медом.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"