Історія на тарілці: Як приготувати крем-брюле

Десерт, який у перекладі позначає "обпечені вершки", був дуже популярним у Європі

Валя Котик
Журналіст відділу «Життя», редактор відділу «Молодий укроп»
Історія на тарілці: Як приготувати крем-…
Фото: Pixabay

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і цікаві факти про них.

Історія крем-брюле

крем-брюле

Десерт крем-брюле полюбився європейцям ще у XVII столітті, але Франція, Велика Британія і Каталонія досі сперечаються за право бути його батьківщиною. Відповідно, і версій походження є кілька.

Британці твердять, що вигадали його кухарі коледжу Святої трійці у Кембриджі. Саме тому десерт спершу називали Троїцьким, а потім - "кембриджським обпеченим кремом".

Каталонці вважають, що народився десерт в одному з монастирів краю. Розповідають, мовляв, неочікувано єпископ заявив про свій візит у монастир, і черниці схопилися за голову, бо ж приготувати частування вже не встигали. Кухарка наспіх взялася готувати вже тоді культовий десерт флан, але, щоб скоротити час, внесла корективи. Наприклад, поставила десерт на вогонь замість водяної бані, а оскільки страва мала не надто апетитний вигляд, засипала її цукром.

Щойно закінчила, десерт понесли до єпископа, а той додумався скуштувати його у ту саму мить і обпікся. "Crema!" - вигукнув чоловік, що каталонською означає "Обпалює!". Так у новонародженого десерту з'явилося ім'я.

Французи ж такі легенди слухають зі скепсисом. Бо ж саме у їхній країні з'явилася перша письмова згадка про крем-брюле. У 1691-му шеф-кухар герцога Орлеанського Франсуа Массаліото описав рецепт смаколика у книзі "Кухар для короля і богослужіння". Каталонці ж протиріч не бачать. Твердять, що Массаліото був в Іспанії і міг завітати у той самий монастир, де і дізнався про десерт.

Як приготувати крем-брюле: рецепт

крем-брюле

ІНГРЕДІЄНТИ:

- 3 яєчні жовтки;
- 320 мл вершків;
- 75 грамів цукру плюс 4 ст.ложки для скоринки;
- половина пакетику ваніліну або половина стручка ванілі;
- ягоди та м'ята для оздоблення.

ЯК ПРИГОТУВАТИ:

- До жовтків додайте половину цукру і збийте;

- У вершки всипте другу половину цукру і доведіть на маленькому вогні, постійно помішуючи, майже до кипіння;

- У гарячі вершки додайте ванілін;

- Влийте тонкою цівкою вершки в жовтки, постійно помішуючи. Суміш процідіть через сито і розлийте по формочках;

- Поставте формочки у більшу ємність, а в неї налийте води до рівня 2/3 висоти формочок;

- Запікайте при температурі 175 градусів 40 хвилин;

- Поставте крем у холодильник на 3-4 години;

- Посипте цукром і запечіть в духовці 5-7 хвилин при температурі 220 градусів. Знову охолодіть крем, аби скоринка затверділа;

- Перед вживанням прикрасьте листком м'яти або ягодами.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme