Історія на тарілці: Як приготувати крем-брюле
Десерт, який у перекладі позначає "обпечені вершки", був дуже популярним у Європі
- Головна
-
28 листопада 2021 11:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і цікаві факти про них.
Історія крем-брюле
Десерт крем-брюле полюбився європейцям ще у XVII столітті, але Франція, Велика Британія і Каталонія досі сперечаються за право бути його батьківщиною. Відповідно, і версій походження є кілька.
Британці твердять, що вигадали його кухарі коледжу Святої трійці у Кембриджі. Саме тому десерт спершу називали Троїцьким, а потім - "кембриджським обпеченим кремом".
Каталонці вважають, що народився десерт в одному з монастирів краю. Розповідають, мовляв, неочікувано єпископ заявив про свій візит у монастир, і черниці схопилися за голову, бо ж приготувати частування вже не встигали. Кухарка наспіх взялася готувати вже тоді культовий десерт флан, але, щоб скоротити час, внесла корективи. Наприклад, поставила десерт на вогонь замість водяної бані, а оскільки страва мала не надто апетитний вигляд, засипала її цукром.
Щойно закінчила, десерт понесли до єпископа, а той додумався скуштувати його у ту саму мить і обпікся. "Crema!" - вигукнув чоловік, що каталонською означає "Обпалює!". Так у новонародженого десерту з'явилося ім'я.
Французи ж такі легенди слухають зі скепсисом. Бо ж саме у їхній країні з'явилася перша письмова згадка про крем-брюле. У 1691-му шеф-кухар герцога Орлеанського Франсуа Массаліото описав рецепт смаколика у книзі "Кухар для короля і богослужіння". Каталонці ж протиріч не бачать. Твердять, що Массаліото був в Іспанії і міг завітати у той самий монастир, де і дізнався про десерт.
Як приготувати крем-брюле: рецепт
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 3 яєчні жовтки;
- 320 мл вершків;
- 75 грамів цукру плюс 4 ст.ложки для скоринки;
- половина пакетику ваніліну або половина стручка ванілі;
- ягоди та м'ята для оздоблення.
ЯК ПРИГОТУВАТИ:
- До жовтків додайте половину цукру і збийте;
- У вершки всипте другу половину цукру і доведіть на маленькому вогні, постійно помішуючи, майже до кипіння;
- У гарячі вершки додайте ванілін;
- Влийте тонкою цівкою вершки в жовтки, постійно помішуючи. Суміш процідіть через сито і розлийте по формочках;
- Поставте формочки у більшу ємність, а в неї налийте води до рівня 2/3 висоти формочок;
- Запікайте при температурі 175 градусів 40 хвилин;
- Поставте крем у холодильник на 3-4 години;
- Посипте цукром і запечіть в духовці 5-7 хвилин при температурі 220 градусів. Знову охолодіть крем, аби скоринка затверділа;
- Перед вживанням прикрасьте листком м'яти або ягодами.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 23:51Шер пожартувала щодо своїх чоловіків, які набагато молодші за неї
- 21:38Україна чекатиме на F-16 від Нідерландів щонайменше 4 місяці
- 20:02 "Найгарячіше" на фронті було в напрямках Авдіївки та Новопавлівки
- 19:16 Кабмін ухвалив перелік документів, які треба подати для проходження МСЕК
- 17:21 Раді пропонують продовжити воєнний стан та мобілізацію
- 16:54Сирський два дні був на напрямках, де рашисти готують наступ на Сході
- 15:15Уперше в історії дві українські тенісистки увійшли до світової "двадцятки" кращих
- 12:54Напередодні головного матчу футбольного сезону в Україні "Шахтар" і "Динамо" громлять своїх суперників
- 11:57Ворог скинув надпотужну авіабомбу ФАБ-1500 на Харківську область: Фото з місця ФОТО
- 11:22Рашисти намагаються посилювати тиск в районі Старомайорського, — Плетенчук
- 09:58Шмигаль — про можливість відправки західних військ до України: "Якщо прийде час — будемо раді"
- 09:36Окупанти атакували енергетичний об'єкт на Сумщині
- 08:46 У Харкові кількість поранених внаслідок удару по центру міста збільшилася до 16 осіб ФОТО
- 08:16Росіяни вночі атакували Україну 13 "шахедами"
- 23:35 В Швеції розпочалося "Євробачення" ФОТО Відео
- 20:50Соратник Берлусконі назвав прорахунок експрем'єра у відношенні до Путіна
- 19:45 В районі Бахмуту ЗСУ відбили більше 30 атак
- 17:48Салліван каже, що Україна готує контрнаступ наступного року
- 15:43Атака КАБом: У Харкові щонайменше п'ятеро поранених (ОНОВЛЕНО)