Історія на тарілці: Що таке фалафель і з чим його їдять

Сьогодні – про фалафель, холодну закуску і недорогий фастфуд, який стрімко завойвує український ринок. В нього нема такої "брудної" репутації як в шаурми, а складові дозволяють його їсти і вегетаріанцям, і тим хто постує, і тим, хто на дієті

Depo.Життя
20 жовтня 2017 18:30
ФОТО: depo.ua

Depo.ua починає нову рубрику "Історія на тарілці", в якій ми будемо розповідати не лише рецепти страв, але й їхню захопливу історію.

Фалафель - це шарики з меленого нуту з додаванням зелені і спецій, засмажені у фритюрі.

Країни досі сперечаються за право називатися його батьківщиною. Поширена гіпотеза стверджує, що фалафель винайшли в Єгипті, (тільки там його готували з іншого виду гороху). Серед коптів він був поширений як заміна м'ясних страв під час постування.

З часом популярність фалафелю поширилася на північ, в Левант (загальна назва країн, розташованих у східній частині Середземномор'я). Як і у випадку з багатьма нині культовими стравами, наприклад - піцею, фалафель спочатку був стравою бідних. До пасти з нуту додавали часник і цибулю, зелень, спеції і прянощі.

Багато хто вважає фалафель ізраїльською стравою, через її велику популярність в тих краях.

Анекдот.

Чому євреї досі не полетіли в космос?

Бо вони не можуть запхати фалафель в тюбики.

У 2002 році в ізраїльському кооперативі "Егед", який займається пасажирськими перевезеннями, пройшов товариський суд над одним з водіїв. Його провина полягала в тому, що він не впустив в салон пасажира, який смакував фалафелем і мав намір доїсти його по дорозі. Водієві за таке посягання на права людини і громадянина довелося вибачитися, і з тих пір ніхто не має права забороняти їсти фалафель в автобусі.

Кілька років тому співробітники однієї з ізраїльських в'язниць були вельми здивовані проханням родича одного з в'язнів: той просив дозволу передати на зону порцію гарячого фалафелю: найсвіжішого, щойно з кіоску. Він пояснював своє прохання тим, що родич скучив за "справжньою їжею", і, взагалі, де як не за гратами душа просить свіжого фалафелю.

Фото: BOAZ ROTTEM/ALAMY/DIOMEDIA

Щоправда, потім в одному з шариків (а прохання задовільнили – бо не могли ізраїльські тюремники аж так знущатися над людиною, щоб залишили її без свіжого фалафелю) знайшли героїн…

Перша відома фалафельна відкрилася в ізраїльському місті Нетанія в 30-х роках минулого сторіччя, а в 50-х фалафель вже мав репутацію національної страви. Ізраїльтяни їдять фалафель в піті – коржику з "кишенькою", додаючи туди салат з огірків та помідорів, мариновані овочі і хумус. Через такий варіант подачі фалафель прозвали "ізраїльським гамбургером". Сім років тому тамтешня мережа McDonald's (за іншою версією це було в Єгипті) зробила хід конем і випустила "маклафель".

Про фалафель знято кілька художніх фільмів ( "Фалафель", "Він помер з фалафелем в руці"), написано роман ("Фалафель Осло", "Він помер с фалафелем в руці" - по ньому поставили п'єсу і зняли одніменний фільм), а покійному Ясеру Арафату, коли він сидів в облозі в бункері Мукатаа, доставляли фалафель безпосередньо від Армії оборони Ізраїлю.

Але чого ми все про Ізраїль? Ліван, наприклад, дуже ображається, що фалафель називають єврейською стравою. Кілька років тому ліванська Асоціація промисловців звинуватила Ізраїль в "крадіжці інтелектуальної власності", мовляв фалафель є традиційним ліванським блюдом. Щоб додати заяві ваги ліванці навіть виготовили рекордну кількість фалафельной суміші - більш 5 тон перемолотого нуту!

Ізраїль наніс удар у відповідь - через тринадцять днів тамтешній кухар приготував кульку фалафелю вагою 11 кілограмів.

РЕЦЕПТ

Фалафель – штука корисна, інгредієнти, з яких він складається, допомагають зв'язувати і виводити жовч, боротися з запором. Крім цього, вживання нуту допоможе запобігти деяким серцево-судинним захворюванням, в нуті присутні селен і залізо.

Зерна нуту складаються з 55% вуглеводів, 25% білка, не більше 7% жирів.

Пропонуємо вам рецепт, неодноразово апробований авторами Depo.ua – готувати фалафель настільки легко, що з цим справиться навіть недосвідчений кулінар.

Зазначимо також, що рецептів фалафелю існує безліч: розрізняються вони інгредієнтами, які додають до нуту. Ми не претендуємо на найправильніший чи найбільш автентичний – просто так смачно.

Так виглядає сухий нут. Ви також можете побачити його під назвами "нохит", "нут баранячий", "турецький горох" або "курячий горох".

ІНГРІДІЄНТИ

На 250 грамів сухого(!) нуту:

Вода – приблизно 1 літр

Цибуля – 1 штука

Часник – 3-4 великих зубчика

По ¼ пучка кінзи і петрушки

Зіра – 2 чайні ложки,

Коріандр – 1 чайна ложка

Кардамон – на кінчику ножа

Перець та сіль - ¼

Рослинна олія для фритюру

ЯК ГОТУВАТИ

Нут заливаємо холодною(!) водою з верхом і залишаємо мінімум на сім годин. Можна більше. На ніч – просто ідеально.

Зливаємо воду, трохи споліскуємо нут під проточною водою. Варити нут чи запарювати його окропом для приготування фалафелю не треба.

Змелюємо нут на м'ясорубці чи блендером, чи товчемо ступкою, якшо інших кухонних приладів нема. Ваша задача – ретельно розтовкти нут до стану пюре. На м'ясорубці, блендері, або ножом подрібнюємо цибулю, часник, зелень і додаємо до нуту. Додаємо приправи і спеції (бажано додати всі, вказані в списку, але із кількістю будьте обережні. Для початку можна додати зовсім трохи і керуватися своїми вподобаннями).

Ретельно перемішуємо нашу суміш. Має вийти густе пюре зеленуватого кольору.

Якщо пюре вийшло дуже соковите (настільки, що суміш тече), сік треба злити і додати до суміші трохи борошна.

Але зазвичай суміш виходить сухою і борошна не потребує.

Ліпимо руками шарики розміром з волоський горіх. Розігріваємо рослинну олію в казані чи глибокій пательні і обсмажуємо наші фалафелі до золотавого кольору, перегортаючи їх час від часу (перегортати зручно столовою ложкою). Як правило, на обсмаження однієї порції уходить 4-5 хвилин.

ЯК СМАКУВАТИ

Їдять фалафель в кожній країні по-різному. В Ізраїлі шарики фалафелю, огірки, помідори, хумус (паста з розтертого нуту і кунжутного насіння), чіпси вкладають в піту і поливають тхіною (паста з насіння кунжуту.

У Лівані до звичайних приправ додають м'яту і маринований турнепс, а замість тахіни поливають несолодким йогуртом.

В Єгипті до фалафелю в піту додають помідори і фуль - соус з квасолі.

В Україні фалафель подають в піті і додають туди все що душа забажає. Але якщо ви готуєте вдома, то можна смакувати і без піти, як самостійну страву, з чимось на гарнір чи в якості гарніру. Фалафель ідеально підходить і до мяса, і до овочей, і до макарон з підливою.

Вдалих вам експерементів!

Більше актуальних новин читайте на Depo.Життя