Історія на тарілці: "Калоша" Велінгтона
Цей вид яловичини у тісті має ім'я одного із герцогів Великої Британії, стратега, розумаки і красеня, а історики кулінарії сперечаються й досі про походження назви страви
- Головна
-
12 червня 2021 11:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як сталося, що вони з'явилися.
Яловичина "Веллінгтон": походження страви
Фото: Flickr
Хтось стверджує, що рецепт вигадали для герцога Веллінгтона, хтось – що вкрали в "цих клятих лягушатників" і перейменували на його честь, а хтось – що страву так назвали за схожість іншим предметом, названим на честь Веллінгтона - "калошею".
Насправді достеменно відомо, що сер Артур Уеслі, перший герцог Веллінгтон винайшов прообраз гумових чобіт і запропонував їх кавалеристам замість ботфортів. Чоботі були з телячої шкіри, з високими халявами, що захищали уразливі коліна кінноти. Наприкінці XIX сторіччя, коли купили патент на використання вулканізації, чоботі стали робити водонепроникними. В Великій Британії і колишніх колоніях гумові чоботи досі називають Wellington boots. І одна з версій свідчить про те, що страву "яловичина Веллінгтон" назвали так за подібність її форми і блискучої скоринки з тіста до носка Wellington boots.
Герцог Веллінгтон
Хоча кулінарам більше подобається варіант про те, що страву вигадали і назвали усе ж таки на честь самого герцога - любителя яловичини, грибів і цирозної гусячої печінки в тісті, після його перемоги в битві при Ватерлоо над військами Наполеона Бонапарта.
Ще одна версія – якійсь патріотичний кухар, знову ж таки під час війни з Наполеоном, вирішив надати більш патріотичну, не французьку назву французькій же страві і так "filet de bœuf en croûte" (яловичина, запечена в листковому тісті) перетворилася на "Beef Wellington". Своєрідна кулінарна анексія…
Рецепт яловичини Веллінгтон
Фото: Flickr
Приготування Beef Wellington - процес багатоступеневий, для любителів постояти у плити. Основою страви є хороший шматок свіжої яловичої вирізки, так званий філе-міньйон. Хоча зараз готують і курку-веллінгтон, і рибу-веллінгтон, а лактоововегетаріанці напевне можуть запропонувати і свій варіант.
Важливою складовою страви є гриби і печінка. В оригінальному рецепті це трюіелі і фуа-гра, але більшість сучасних кулінарів, в тому числі Гордон Рамзі, рецептом якого ми і скористуємося (і який вважається його візитівкою), пропонує замінювати трюфелі печерицями, а гусячу печінку – курячою.
Хоча, якщо ви спробуєте кролячу печінку і лисички - ви теж не пошкодуєте, певна річ.
Як готувати яловичину Веллінгтон
Складові:
- 750 г яловичої вирізки
- 400 г грибів
- 6-8 скибочок шинки чи бекону
- 500 грамів готового листкового тіста
- 1-2 столиці ложки білої англійської гірчиці
- 2 збиті жовтки
- борошно для посипання
- сіль, мелений перець, оливкова олія
Фото: vene-ro4ka.livejournal.com
Гриби посолити, поперчити, подрібнити в міксері до "грудкуватої" маси і підсмажити її на пательні приблизно 10 хвилин, часто помішуючи.
Фото: vene-ro4ka.livejournal.com
Яловичину обсмажити на пательні з оливковою олією по 30 секунд з кожного боку одним шматком.
Фото: vene-ro4ka.livejournal.com
Посолити, поперчити, після охолодження змазати гірчицею.
Фото: vene-ro4ka.livejournal.com
На харчову плівку викласти шинку так, щоб шматочки трохи заходили один на одного. Рівномірно розподілити зверху грибну масу, а на неї покласти м'ясо.
Фото: vene-ro4ka.livejournal.com
Міцно тримаючи один край плівки, акуратно загорніть філе, надаючи йому форму циліндра і залиште цей "пакунок" в холодильнику на чверть 15-20 хвилин.
Фото: vene-ro4ka.livejournal.com
Тісто розкачайте до товщини в 3-4 міліметри і розгорніть у формі великого трикутника. М'ясо в беконі, звільнивши від плівки, викласти на тісто. Краї тіста обмазати збитим жовтком. Листкову "оболонку" обернути навколо філе таким чином, щоб вона добре прилягала до вмісту. Майбутній "Веллінгтон" охолодити ще протягом 15 хвилин.
Фото: vene-ro4ka.livejournal.com
Потім на тісті акуратно надрізати смужки, змастити верх жовтком і поставити в духовку, нагріту до 200 градусів. Запікати 20 хвилин, після чого зменшити температуру до 180 градусів і запікати ще протягом 15 хвилин. Варто звернути увагу, що в оригінальному рецепті м'ясо має вийти середньої прожарки.
Після запікання страву залишають на 10 хвилин, щоб відпочила, нарізають на шматки і подають.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 00:00Гітару Прінса можуть продати з аукціону: названа ціна ФОТО
- 23:30 До 11 серпня: Верховна Рада продовжила дію воєнного стану і мобілізації в Україні
- 23:15Верховна Рада закликала світ визнати депортацію кримських татар геноцидом
- 22:44В Україні кількість вакансій зросла до нового рекорду з початку війни: Ситуація по регіонах
- 22:31 Прем’єр-міністр озвучив три виклики осінньо-зимового періоду 2024/25 років
- 22:15 Рада ухвалила закон про добровільну мобілізацію ув’язнених, але підуть на фронт не всі
- 21:50Наводив ракети на Кривий Ріг: Силовики затримали російського "воєнкора" (ФОТО) ФОТО
- 21:33Матрос з Миколаєва отрима 15 років тюрми за держзраду
- 21:13На Хмельниччині повернули державі пам’ятку археології національного значення ІХ-ХІІІ ст
- 20:59Чотири спроби і 7 порушників: На Львівщині прикордонники затримали порушників кордону
- 20:37Ще 11 дітей з Херсонщини вдалося вивезти з окупації
- 20:20Впродовж доби на фронті зафіксовано 121 бойове зіткнення, - Генштаб ЗСУ
- 20:05"Слуги" в Київраді відмовилися голосувати за присвоєння Залужному та Ліні Костенко звання почесного громадянина Києва ФОТО Відео
- 19:31Понад 300 мільйонів гривень військового збору сплатили жителі Хмельниччини з початку 2024 року
- 19:27В ДТП на Київщині загинула родина ФОТО
- 19:10 Вечірні відключення світла наразі запровадять лише для бізнесу та промисловісті
- 18:28Експерт про зірваний СБУ замах на Зеленського: Дали ляпас Путіну
- 17:53Верховний Суд визнав ухилянтами тих, хто не хоче служити через релігію
- 17:09Віталій Кличко: Валерію Залужному та Ліні Костенко надано звання почесних громадян міста Києва