Готуємо пісні котлети: 5 незвичайних і швидких рецептів

Котлети можуть бути не лише м'ясними. Люди, які постять, не з чуток знають, що цю страву можна готувати як з м'ясного фаршу, так і з овочів, адже смак і поживна цінність від цього не зникають

Журналіст стрічки новин
Готуємо пісні котлети: 5 незвичайних і ш…
Фото: Рixabay

Пісні котлети можна подавати у вигляді основної страви або легкого перекусу. Їх роблять з безлічі продуктів: овочів, круп, а найбільш ситними є котлети з бобових. Depo.ua розповість про різні рецепти пісних котлет, які сподобаються людям, які мають намір урізноманітнити раціон легкою їжею

Особливості приготування пісних котлет

Пісні страви завжди готують за дещо іншою технологією, ніж ті, до складу яких входить м'ясо. Щоб котлети були легкими і добре засвоювалися, потрібно знати деякі хитрощі.

Чим замінити яйця

У непісні дні до фаршу зазвичай додають яйця — вони не дають котлетам розвалитися. Проте в піст такий метод неприйнятний, тому замість яєць можна використовувати:

  • манну крупу;

  • нутове борошно;

  • картопляне пюре.

Що використати для панірування

Обваляти котлети можна в борошні або панірувальних сухарях, приготованих з пісного хліба. Також відмінна паніровка виходить з манки. Смачним є панірування з кунжуту, причому як з цілих його насінин, так і з подрібнених. Ситну паніровку можна зробити з горіхів — мигдалю або фундука.

Кулінарні хитрощі для приготування овочевих котлет

Після подрібнення овочів на фарш їх треба трохи відтиснути — це зробить їх більш клейкими, а фарш не буде занадто рідким.

Якщо овочі все ж пустили сік, і фарш вийшов рідким — можна додати до нього трохи манної крупи, рису, вівсяних пластівців або розім'яту варену картоплину.

При ліпленні котлет необхідно змочити руки холодною водою, тоді фарш не буде прилипати, і працювати буде зручніше.

Краще ліпити невеликі котлети, тоді їх буде зручно перевертати.

Овочеві котлети варто їсти гарячими, оскільки холодними вони втрачають свою привабливість і хрустку скоринку. Тому краще смажити їх безпосередньо перед трапезою.

Пісні котлети: рецепти нашвидкуруч

Щоб приготувати смачні пісні котлети, не треба годинами стояти біля плити. Розповідаємо про швидкі рецепти цієї страви.

Котлети баклажанно-картопляні

Котлеты с баклажанами

Ця страва стане прекрасним доповненням до гарніру під час трапези. Також вони можуть бути повноцінним сніданком, обідом або вечерею.

Інгредієнти:

  • картопля — 4-5 шт.
  • баклажан — 2 шт.
  • цибуля — 1 шт.
  • часник — 2 зубчики
  • манна крупа — 2 ст. л.
  • сіль, чорний перець — за смаком
  • масло рослинне для смаження

Приготування

  1. Відваріть і очистіть половину картоплі, після чого розімніть її з невеликою кількістю рослинного масла.

  2. Баклажани, цибулю й часник потрібно очистити і пропустити через м'ясорубку, після чого — відтиснути через марлю зайвий сік.

  3. Додайте до баклажанів картопляне пюре і манку, посоліть та поперчіть.

  4. Картоплю, що залишилася, почистіть і натріть на тертці. Відтисніть і додайте до фаршу.

  5. Сформуйте плоскі тонкі котлети, обваляйте їх у борошні або панірувальних сухарях, після чого обсмажте в олії до готовності.

Індійські картопляно-овочеві котлети

Овощные котлеты

Такі котлети смакуватимуть як основна страва не тільки під час посту, але і в розвантажувальні дні.

Інгредієнти:

  • картопля — 4 шт.
  • морква — 2 шт.
  • кукурудза консервована — 2-3 ст. л.
  • горошок консервований — 2-3 ст. л.
  • сік лимонний — 1 ст. л.
  • цибуля — ½
  • борошно — 2-3 ст. л.
  • панірувальні сухарі
  • масло рослинне — для смаження
  • сіль, перець чорний, перець чилі, куркума — за смаком

Приготування

  1. Відваріть картоплю й моркву, почистіть і наріжте овочі дрібними кубиками.

  2. Дрібно наріжте цибулю та обсмажте її.

  3. Змішайте горох, кукурудзу й моркву.

  4. Почистіть картоплю, потовчіть її, додайте цибулю та інші овочі. Додайте борошно.

  5. Перемішайте все і сформуйте котлети. Обваляйте в сухарях і смажте на рослинній олії.

Котлети з машу

Котлеты

Маш — це дрібний горох, з якого можна приготувати смачні й ароматні котлети. Його можна також замінити на інший вид бобових, але в нашому рецепті котлети з машу виходять на ура.

Складові

  • маш — 2 склянки
  • цибуля — 1 шт.
  • сіль, перець — за смаком
  • масло рослинне

Приготування

  1. Маш помийте і замочіть у холодній воді на 3 години.

  2. Залийте маш новою водою, доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть 20 хвилин.

  3. Відкиньте маш на сито і дайте воді стекти. Потім пропустіть його через м'ясорубку.

  4. Обсмажте дрібно нарізану цибулину. Додайте до горохового фаршу, зціджуючи масло. Посоліть і додайте прянощі за смаком.

  5. Сформуйте котлети та обсмажте їх на сильному вогні, після чого їх варто потомити трохи на слабкому.

Вівсяні котлети

Котлеты с овсянкой

Інгредієнти:

  • вівсяні пластівці — 1 склянка
  • вода гаряча — ½ склянки
  • печериці — 3-4 шт.
  • картопля — 1 шт.
  • цибуля — 1 шт.
  • часник — 2 зубчики
  • зелень
  • сіль і прянощі
  • масло для смаження

Приготування

  1. Запарте вівсяні пластівці окропом, залиште на 20 хвилин.

  2. Картоплю почистіть і натріть на дрібній тертці.

  3. Цибулю й гриби почистіть, цибулю подрібніть в блендері або натріть на тертці, печериці дрібно наріжте та збризніть лимонним соком, щоб не темніли.

  4. Зелень дрібно нарубайте, часник пропустіть через прес.

  5. Вівсянку трохи відтисніть, воду не виливайте. Додайте до пластівців картоплю, часник, гриби, цибулю і зелень. Перемішайте. Якщо суміш вийшла засухою, додайте трохи води. Посоліть і поперчіть.

  6. Сформуйте котлетки, викладіть їх на розігріту сковороду. Обсмажте на середньому вогні з обох боків до золотистої скоринки, потім доведіть до готовності на невеликому вогні або в духовій шафі.

Котлети з капустою

Котлеты капустные

Пісне — не означає несмачне, а капустяні котлети — яскраве тому підтвердження.

Складові:

  • капуста — 1,5 шт.
  • картопля — 2-3 шт.
  • цибуля — 2 шт.
  • зелень свіжа — 3-4 ст. ложки
  • перець мелений — за смаком
  • борошно — 130 г
  • крупа манна — 3-4 ст. ложки
  • сіль за смаком

Приготування

  1. Наріжте дрібно капусту, перекладіть у велику каструлю і залийте окропом, щоб повністю покрити капусту рідиною. Накрийте кришкою і залиште на 1-1,5 години.

  2. Наріжте дрібно цибулю та обсмажте її.

  3. З капусти злийте воду та обсмажте її на великому вогні. Через кілька хвилин зменшіть вогонь і смажте ще 15-20 хвилин, час від часу перемішуючи.

  4. Натріть на крупній тертці картоплю, змішайте її з часником, пропущеним через прес, та цибулею і зеленню.

  5. Додайте до картоплі капусту, манку, поперчіть та посоліть.

  6. Всипте борошно і сформуйте котлети. Якщо вони не будуть тримати форму, додайте ще манки.

  7. Котлети обсмажують до золотистої скоринки з обох боків. Їх також можна обваляти в панірувальних сухарях.

Фото: Shutterstock, Рixabay

Раніше Depo.ua розповідав, як приготувати 5 смачних сніданків у піст.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme