Ексклюзив Depo.Кухня: Інтерв'ю з переможницею "Мастер Шеф 10" Яною Балог

Звичка викладатись на повну та хист комбінувати смаки стали вирішальними у перемозі Яни Балог на проекті "Мастер Шеф 10"

Наталія Литвинова
Журналіст відділу «Життя» і ведуча блогу Depo.Кухня
Ексклюзив Depo.Кухня: Інтерв'ю з перемож…

Молода, амбітна, ризикова, із постійним потягом до нових кулінарних знань – так коротко можна описати переможницю ювілейного сезону "Мастер Шеф 10" Яну Балог. 24-річна дівчина після закінчення медичного університету одразу опинилась на проекті, навіть не забравши диплом лікаря. Вона твердо знала: професія медика щасливою її не зробить, а от шанс розвинути свій кулінарний талант може розкрити перед нею нові перспективи. І Яна не помилилась. Любов до кулінарії та пристрасть до експериментів зі смаками привели Яну Балог на головний кулінарний проект країни.

Про те, яких зусиль була варта їй перемога на "Мастер Шеф", Яна розповідає в інтерв’ю Depo.Кухні

"Після проекту "Мастер Шеф" я змушена була подорослішати"

- Яна, як проект "Мастер Шеф" змінив твоє життя?

- Змінилось все: моя професія, місце проживання, навіть світосприйняття. Я повністю змінилася. Я змушена була подорослішати.

- Процес дорослішання, напевно, був не дуже приємним?

- Просто це треба було зробити. Я розумію, що життя продовжується, в ньому відбуваються якісь зміни. На деякі речі ми можемо впливати, але деякі відбуваються самі по собі. Тож, процес дорослішання запустився сам по собі. Каталізатором цього процесу став "Мастер шеф".

- На "Мастер шеф" учасники проходять через такі випробування, що і не всім дорослим під силу. Як тобі вдалось перемогти?

- Я б не сказала, що мені було так важко, як це комусь може здатись. Важкуватим на проекті був знімальний графік. Наприклад, ідуть три насичені знімальні дні, потім один вихідний, або п’ять робочих днів, два вихідних. Ми ранком їхали на зйомки, а повертались вночі і на сон лишалось дуже мало. Але сам процес зйомок шоу – цікавий і це компенсувало незручності.

- Заради чого ти, взагалі, йшла на це шоу?

- Я пішла на "Мастер шеф" аби, у прямому сенсі, змінити своє життя. Я завжди дивилась це шоу і це було єдине, що я дивилась по телевізору. Більшість дивляться цю програму, аби розважитись у вечірню суботу, заради гумору, скандалів. Я ж завжди дивилась "Мастер шеф" аби дізнатись про щось цікаве зі світу кулінарії. Також перед самим проектом я закінчила медичний вуз і мені не хотілось працювати лікарем. Шоу давало шанс звільнити себе від медицини. Я розуміла, що проект не дасть мені справжню кулінарну освіту, яку потрібно здобувати декілька років. Але телепроект відчиняє перед тобою можливості, тож, рано чи пізно, я б все одно б мала шанс працювати в ресторані.

Фото: Facebook Яни Балог

- Яке випробування на проекті було для тебе найважчим?

- Під час півфіналу мені дали годину на приготування п’яти страв. Змагались чотири учасники, у кожного було своє завдання. Кожне завдання було посвоєму важким. У мене було завдання приготувати п’ять страв за одну годину: холодну та гарячу закуски, суп, основну страву та десерт.

- І все це без попередньої підготовки?

- Ніякої підготовки. Проте мені дали трьох людей в помічники. І так було зрозуміло, що самій за одну годину приготувати 5 страв, які потребують багато процесів, приготувати не реально. Тож, мені дали помічників, але в глядачів склалось враження, що у мене дуже легке завдання, адже я була не сама. Глядачі не враховують, що у цю ж саме годину потрібно спершу зорієнтуватись, які саме страви потрібно готувати, з яких продуктів. Далі потрібно розділити обов’язки між людьми, контролювати процеси, куштувати їжу. Паралельно я сама готувала дві страви.

- В чому саме під час цього завдання полягала складність?

- Мені потрібно було командувати людьми. За 7 років під час навчання на медичному факультеті я брала на себе чимало проектів, де мені доводилось командувати. Проте тут на шоу зібрались саме лідери, було багато людей, старших за мене. Старші люди не хочуть, щоб ними командували молодші. Тому, можливо, в когось могло складатись враження, що я боялась командувати.

- У тебе є свій кулінарний "почерк". Ти сміливо комбінуєш різноманітні смаки і робиш це завжди вдало. Розкажи, як експериментувати на кухні зі смаками, аби не псувати інгредієнти?

- Я завжди роблю те, що подобається, в першу чергу, мені. Але я не пропоную робити це з агресивних продуктів. Є багато приправ, спецій, які люди можуть не любити, тому я старалась їх не використовувати. Я завжди роблю акцент на тих інгредієнтах, які люблять більшість людей. Також беру до уваги корисність. Я дуже люблю овочі та зелень. Здорове харчування ніколи не було для мене просто трендом. Це спосіб піклування про себе. Те, якими ми будемо у старості, залежить від того, як ми про себе піклуємось у молодому віці.

- Я знаю, ти не любиш журналістів.

- Так, це правда.

- Тоді я дякую, що ти все-таки погодилась на це інтерв’ю. Тобі всього 24 роки і після шоу ти стала популярною. Як ти справляєшся з тим потоком людей, які в соцмережі коментують, намагаються знайомитись, підлещуватись?

- Я хочу, щоб моя сторінка в соціальній мережі була максимально корисною. Коментарів різних багато, але більшість позитивні. Я не все встигаю читати, бо останнім часом досить багато людей додаються в Instagram. Чоловіки намагаються знайомитись, але я не люблю знайомитись у соціальних мережах. Люблю вживу. Мені важливо бачити, які в людини манери, поведінка, зовнішній вигляд.

- Твій майбутній обранець також має бути гурманом як і ти?

- Мені не потрібен шеф-кухар, хоча це могло б бути гарним бонусом. Але моєму майбутньому обранцю має подобатись те, чим я займаюсь. Він також має добре ставитись до свого тіла, любити спорт, життя. Це має бути така ж позитивна людина, як я.

Фото: Facebook Яни Балог

"Після шоу був хейт і мені було боляче"

- Навколо  переможців шоу завжди багато хейту. Дай поради, як справлятись з подібним негативом?

- Потрібно просто займатись своєю справою. Все. Нічого складного. Звичайно, завжди будуть люди, яким ми можемо чимось не подобатись. Головне – самому бути щасливим, а те, що хтось щось говорить – це другорядне.

- Але все ж таки, коли хейту багато, то це дуже неприємно.

- Так. Перші чотири дні після оголошення переможця шоу я не могла ніяк не реагувати. Звісно, був хейт і мені було боляче. Я проговорила все з близькими. Деякі речі, показані у фінальному випуску шоу, в реальності відбувались не так. Тож, мені було боляче. Але я заслужила цю перемогу. Я, в першу чергу, собі змогла довести, що я не просто 24річна дівчина із Закарпаття, а я та людина, яка зацікавлена у кулінарії більше, ніж комусь це здається. Я горю цією справою. Але на шоу деякі речі були показані не так, як це було насправді і це для мене стало життєвим уроком.

- Що саме у фіналі шоу було показано не так, як то було насправді?

- Сказали, що я зробила все дуже просто, нічого особливого. Люди не могли зрозуміти, чому перемога саме в мене, якщо в іншої учасниці фіналу, Юлі, було все набагато краще. На екрані показують що я беру рибу, ставлю її на парову баню, закриваю кришкою. У глядачів складається враження, що це риба на пару. Але те, скільки я технік застосувала до цього, показано не було. Наприклад, соління, яке допомагає рибі взяти стільки солі, скільки  потрібно, бо на пару вона вже її не дістане. Сіль допомагає розпочатись процесу приготування – на пару вона вже буде менше готуватись і не втратить соки. Кому я маю це доказувати? Тож, судді дали мені перемогу за те, що бачили.

- Ким ти себе бачиш через рік?

- Думаю, що я зможу стати шеф-кухарем.

- Вже у своєму ресторані?

- За один рік я не встигну створити свій ресторан. Хоча інвестора б я змогла б знайти. Але я не хочу відкривати ресторан просто для того, щоб він був. Я хочу, щоб цей ресторан був моєю другою домівкою, щоб там було затишно та тепло. Так, як хочеться саме мені. Для цього одного року мало. Мені б хотілось все продумати до найменших деталей і не стрибати поперед батька в пекло.

- Яка б це могла бути кухня?

- Це буде сучасна європейська кухня. З акцентом на морепродукти. Звісно, м’ясні страви також будуть, але акцент буде зроблений саме на морепродукти.

- Багато шефів заради унікальних особливих продуктів ладні десь займати чергу о 6 ранку. Ти готова до подібних жертв?

- Звичайно. Цей рік я максимально зроблю пошуковим для себе. Буду налагоджувати контакти і покращувати кулінарні знання.

Також читайте рецепт шоколадних пряників від Яни Балог.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme