Чим корисна, як обрати та правильно готувати кукурудзу: Поради від Євгена Клопотенка

Кукурудза – один із найпопулярніших літніх овочів. Її варять, запікають, готують на грилі й поєднують з різними спеціями. Однак, як правильно це робити, знають не всі

Журналіст стрічки новин
Чим корисна, як обрати та правильно готу…
Фото: Рixabay

Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко поділився корисними порадами з приводу вибору й приготування кукурудзи. Depo.ua публікує рецепти від кулінарного експерта. До речі, раніше ми розповідали, як правильно готувати цвітну капусту – ще один популярний літній овоч.

У чому користь кукурудзи

  • Кукурудза є джерелом багатьох корисних речовин, навіть золота, до того ж вона містить усього 96 калорій. У ній містяться вітаміни А, В, Е, кальцій, фосфор, магній, калій, натрій, йод та залізо. 

  • Вона позитивно впливає на обмін речовин, очищує печінку і має жовчогінну дію. До того ж кукурудза зміцнює серцевий м'яз і судини, а молоді качани борються з каменями в нирках.

  • Цікаво, що корисні для організму не лише кукурудзяні зерна, а відвар качанів – він допомагає під час захворювань підшлункової залози.

  • Оскільки у кукурудзі міститься нерозчинна клітковина, вона корисна для роботи шлунково-кишкового тракту й знижує ризик раку товстої кишки, а також допомагає контролювати вагу, надовго зберігаючи відчуття ситості.

  • Кукурудзу важливо їсти людям старшого віку: зокрема, цей натуральний харчовий продукт може допомогти запобігти м'язовій дистрофії. Крім того, вітаміни групи покращують роботу центральної нервової системи.

Як обрати солодкий сорт кукурудзи: поради від Клопотенка

Солодка кукурудза

Шеф-кухар радить при виборі кукурудзи просто спробувати сирий качан – якщо він солодкий, то після приготування залишиться таким же. Однак не кожен наважиться робити це в магазині чи на базарі, тому Клопотенко перелічив також цукрові й солодкі сорти кукурудзи. Зокрема, це:

  1. Добриня
  2. Лакомка
  3. Спірит
  4. Бонус
  5. Рання золота
  6. Сангента
  7. Крижаний нектар
  8. Санденс

Як Клопотенко радить готувати кукурудзу

Євген Клопотенко

Більшість людей готують кукурудзу за класичним рецептом: відварюють, присипають сіллю і за необхідності додають вершкове масло. Однак Клопотенко поділився своїм досвідом, як смачно приготувати качани.

Кукурудза на грилі

Приготування кукурудзи на грилі

За словами шеф-кухаря, кукурудза, приготована на грилі, чудово смакує з шашликом або стейками із риби. 

Як готувати:

  • Очистіть качани від листя, викладіть на сітку й смажте до готовності.

  • Перекладіть в окрему місткість, присипте сіллю та додайте вершкове масло. Перемішайте, накрийте фольгою й залиште на 10 хвилин, потім знову перемішайте.

  • Також можна кукурудзу не очищати, а покласти на вугілля, періодично перевертаючи. Приблизний час приготування – 20 хвилин.

  • До того ж Клопотенко радить перед приготуванням кукурудзи на грилі замаринувати її на 45-60 хвилин, додавши цедру лимона, соняшникову олію, трохи соєвого соусу й сіль до смаку.

"Правда, якщо будете маринувати, то краще не використовувати цілі качани, а розламати або розрізати їх на 2-3 частини", – зауважив шеф-кухар.

Кукурудза в духовці

Тут все просто, стверджує Клопотенко, адже для приготування знадобиться лише кукурудза й фольга.

  • Візьміть качан, присипте сіллю, додайте трохи лимонного соку та вершкового масла, оберніть у фольгу та поставте в духовку запікатися на 40 хвилин за температури 180 градусів.

"Якщо хочете більш підсмажений варіант, за 10 хвилин до приготування розкрийте фольгу – нехай качан підрум’яниться. Також за 5 хвилин до приготування на кукурудзу можна покласти кілька скибочок тонко нарізаного сиру", – каже він.

Рецепт кукурудзи в духовці

Приготування кукурудзи в духовці

Інгредієнти:

  • кукурудза – 2 шт.
  • лайм – 1 шт.
  • кінза – 4 гілочки
  • вершкове масло – 20 г
  • сухий перець чилі пластівцями – 2 дрібки
  • сіль – 3 дрібки

Покрокове приготування

  1. На два окремі шматки фольги викладіть по кукурудзі й полийте кожну соком половини лайма.

  2. Натріть з обох боків кукурудзу сіллю і посипте пластівцями перцю.

  3. Вершкове масло розріжте на дві частини й покрадіть по шматочку на кожну кукурудзу. 

  4. Замотайте кукурудзу у фольгу й помістіть у духовку при температурі 180 градусів на 20 хвилин.

  5. Відокремте листочки кінзи від стебел і подрібніть ножем.

  6. Після запікання розкрийте фольгу і дайте овочам трошки охолонути, посипавши подрібненою кінзою.

Варена кукурудза

Рецепт вареної кукурудзи

Найпопулярніший спосіб приготування кукурудзи також можна урізноманітнити. Клопотенко радить скласти кукурудзу в каструлю, а зверху закрити її листям, потім додати воду й варити. За його словами, такий варіант вийде більш ароматним.

"Кукурудзу також можна варити в молоці: візьміть п'ять качанів, складіть у каструлю й залийте водою, нехай вода закипить, а після додайте 300 мл молока й 50-100 г вершкового масла, посоліть до смаку", – каже він.

Не сіллю єдиною: З якими спеціями можна поєднувати кукурудзу

Спеції для кукурудзи

Клопотенко радить посипати кукурудзу пластівцями перцю чилі, тоді страва вийде гострішою. Під час приготування овоча в духовці чи на грилі кукурудзу можна посипати копченою паприкою, бо якщо просто посипати копченою паприкою варену кукурудзу, не вийде смакового "вау".

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme