UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Чи шкідлива кава: Скільки можна пити і з чим

Цей напій овіяно багатьма міфами: хтось вірить, що від одної філіжанки можна отримати серцевий напад, а інші п'ють його без міри і вірять у її тонізуючу силу 

Чи шкідлива кава: Скільки можна пити і з…

Depo.ua вирішив дослідити думки науковців щодо корисних та шкідливих властивостей кави. До цього ми писали про користь від авокадо

Користь і шкода кави: Натуральної і розчинної 

кава

Щодня у світі виходить десятки новин і статей про користь та шкоду кави. Одні науковці стверджують, що каву потрібно заборонити і прирівняти ледь на до наркотиків, інші ж, навпаки, співають цьому напоєві дифірамби і вважають ледь не панацеєю від багатьох хвороб. Тож пити її чи ні, проаналізувавши факти, кожен має самостійно. 

Кава – це зерна таких рослин як Coffea arabica, яку ми називаємо арабікою, і Coffea canepthora – так звана робуста. Існує понад шістдесят видів рослин, яких об'єднує наявність у складі кофеїну. Саме завдяки цій речовині рослини захищаються від поїдань травоїдними. Вперше цей момент зрозуміли в Ефіопії. Гірні козлики їли усе, окрім кави. 

Користь кави

Щодо користі, то у каві міститься не тільки кофеїн, а й низка поліфенольних сполук і ефірних олій. Поліфенольні сполуки кави називаються хлорогеновими кислотами. Ці кислоти і є джерелом користі у каві. Ці сполуки за своїм впливом схожі на антиоксиданти, які протидіють вільним радикалам.

У 2016-му каву виключили з переліку канцерогенних продуктів. Натомість її додали до переліку речовин, які мають протипухлинну дію. Тому каву наразі вважають елементом здорового харчування. 

Плюси кави:

  • зменшує ризик онкології печінки у носіїв гепатиту С
  • покращує стан кровоносних судин і зменшує ризик атеросклерозу
  • у деяких людей, які мають мутації генів, зменшує ризик хвороби Паркінсона на 60 відсотків
  • зменшує вірогідність появи панкреатиту у людей, які зловживають алкоголем
  • у тих людей, на яких кава не діє, тобто, кофеїн не позначається на їхній життєдіяльності, кава зменшує ризик хвороб серцево-судинної системи
  • у тих, хто щоденно і помірковано вживає каву, менший ризик захворіти на діабет
  • у діабетиків, які п'ють каву, менший ризик утворення вісцерального жиру (йдеться про відкладення у зоні живота)
  • кава може підвищувати тиск, що є корисним для гіпотоніків, проте для того, у кого нормальний чи високий тиск – це мінус
  • кава підвищує настрій та допомагає росту здорових нервових клітин, так само як фізична активність, наприклад, біг, танці

Шкода кави

Звісно, як і у будь-якого продукту, у кави є свої мінуси, які здатні нашкодити нашому здоров'ю. Тут велику роль грає кількість спожитого напою. Адже якщо у вас нема очевидних протипоказань, про які поговоримо нижче, все одно існує норма кави, яка не зашкодить вашому організмові. Ця норма залежить від ферментів під назвою цитохроми СYP1А2, завдяки яким у нашій печінці перероблюється кофеїн. В одних цитохроми більш потужні і на таких людей вплив кави та кофеїну мінімальний. Як це зрозуміти? Все просто. У одних після кави самопочуття залишається незмінним: напій не впливає ані на сонливість, ані на тиск, ані на настрій та змогу сконцентруватися. А ось у інших гени цих ферментів більш повільні і тому після вживання кави такі люди можуть відчувати посилене серцебиття, тривожність, біль у серці, підвищений тиск. 

Кава викликає залежність і цей факт доведено науковцями. Проте позбутися такого виду залежності можна самостійно, без звернення до фахівців та без вживання спеціальних ліків. 

Багато років існував міф про те, що вагітним жінкам і тим, хто годує грудьми, каву варто виключити зі свого меню. Проте у новітніх дослідженнях нема даних про нищівний вплив кофеїну на майбутню дитину, стан породіллі. Звісно, якщо не йдеться про ті випадки, коли у майбутньої мами підвищений тиск або ж вона п'є на одну, а шість філіжанок на день. 

Також науковці довели, що надмірне вживання кави може викликати безсоння, панічні атаки, підвищувати тиск та шкодити хворим на діабет 2-го типу. 

Кава сильно зневоднює наш організм, тому тим, хто п'є багато кави, потрібно випивати після вживання кави стільки ж простої води, скільки було у вас кави у чашці. Це допоможе підтримати водний баланс у тілі. 

Протипоказання кави

Каву не можна вживати дітям та літнім людям, адже вона вимиває кальцій з кісток. 

Також краще втриматися тим, у кого проблеми з печінкою.

Людям з проблемною шкірою і тим, хто не задоволений кольором шкіри, також варто виключити цей напій з раціону. 

Не варто вживати каву на голодний шлунок, це може заподіяти шкоду травній системі. 

Людям з підвищеним тиском варто обережно підходити до вживання кави і контролювати свій тиск. Краще вживати декофеїнову каву. 

Також у зоні ризику жінки під час менопаузи, якщо вони не вживають вітамін Д та кальцій і п'ють понад дві чашки на добу.

Виразкова хвороба та проблеми із сечовим міхуром є протипоказанням до вживання кави. 

Чи шкідливіша розчинна кава за натуральну

Розчинну каву виготовляють також із кавових зерен. У складі гранульованого й порошкоподібного типів більш дешевша сировина робуста, а ось сублімовану каву роблять з арабіки. Цікаво, щоб отримати ці три стани кави використовують різні технології. Проте склад натуральної і розчинної кави однаковий. Різниться тільки принцип – для натуральної використовують цілі і досконалі зерна, а розчинна робиться із пошкоджених та поламаних. Проте смак і аромат цих двох видів кави зовсім різний, як і спосіб приготування – натуральну варять різними способами, а розчинну просто заливають окропом.

Щодо користі розчинної кави, то вона має такі ж переваги, як і натуральна. А ось шкідливих властивостей стає більше через її склад: деякі виробники додають занадто дешеву сировину, а деякі навіть хімікати, аби наблизити смак розчинної кави до "еталонної" натуральної. 

Усі протипоказання для натуральної кави дійсні і для розчинної. 

Калорійність кави. Скільки можна пити на день 

кава

Кава – рекордсмен серед напоїв з низькою калорійністю. На 100 мл еспресо без додатків – 1-2 ккал. Але якщо додати до кави чайну ложку цукру – її калорійність збільшиться на 30 ккал, якщо хочете трохи молока, наприклад, 100 мл, – то це ще 40-60 ккал, в залежності від жирності. 

Щодо того, скільки кави можна пити, як ми вже писали вище, усе залежить від вашого сприйняття кофеїну. Якщо ви не відчуваєте сухості у роті, тривоги, проблем зі сном та ваш тиск не підвищується – ви щасливчик і можете пити стільки кави, скільки хочете. Але якщо після вживання кави ви відчуваєте хоч один із симптомів, які описано у розділі Шкода кави, тоді ваша доза – 1-2 чашки на день. Якщо вам погано навіть від одної порції – краще взагалі відмовитися від кави чи зробити вибір на користь декафінату. 

Тобто, жоден лікар чи дієтолог не зможе вам сказати, скільки можна пити кави на день, звісно, якщо йдеться про "чисту" каву, а не кавові напої на кшталт капучино, лате та інших. Все залежить від вашого самопочуття. Краще за все не перевищувати ліміт у 1-2 чашки на день. І бажана чи рекомендована кількість залежить не від обсягів посуду, з якого ви вживаєте каву, а від кількості, кавової сировини. І, звісно, важливі умови вживання – натщесерце це робити не можна, а ось під час, наприклад, інтервального голодування – зовсім не заборонено. Звісно ж, без цукру та молока.

Кава з молоком: Шкідливо чи корисно

кава з молоком

Саме поєднання кави з молоком або вершками не несе шкоди, якщо йдеться про один напій на день. Проте, якщо вживати капучино чи лате, більше вказаного ліміту, це може призвести до набору зайвої ваги. Адже у напої з молоком, вершками, цукром чи сиропом безліч пустих калорій, вуглеводів, які відкладаються у жирові запаси. Якщо ведете здоровий спосіб життя, краще забути про каву з молоком.

Проте перейдемо до більш наукових фактів про дует кави з молоком. Після довгих досліджень стало зрозуміло, що молоко не нейтралізує корисних властивостей кави, проте може мінімізувати шкідливі. Через те, що молоко не взаємодіє з касовими зернами, організм повільніше засвоює речовини з кави, тому і вплив на нього не такий агресивний. До того ж додаток молока до кави мінімізує вимивання з кісток кальцію, що також є плюсом. В принципі, якщо ви з тих людей, на яких кава впливає занадто сильно, то краще додати до напою трохи молока або вершків, проте зважайте, що калорійність такого напою зростає і вже становить окремий прийом їжі. Ніколи не заміняйте прийом їжі на кавування, це точно може нашкодити. 

Не забувайте про таке явище як лактозна непереносність. 

Якщо п'єте не більше двох капучино чи лате на день, або обираєте просто каву з молоком, тоді можете бути спокійними за своє здоров'я. Збільшення кількості кавових напоїв може нашкодити. Ніколи не забувайте, що кава це, хоч і рідина, але не вода, тому не можна замість води споживати каву. Пийте більше води у ті дні, коли п'єте каву. 

Якщо ви спортсмен або ведете здоровий спосіб життя, пийте менше кави з молоком чи вершками, надайте перевагу чистому продукту. 

Забудьте про цукор до кави – це зайві калорії, які не дають насолодитися справжнім ароматом та смаком відмінної кави.

Щодо смаколиків, то зазвичай, вони є лише джерелом зайвих калорій, трансжирів та псують смак кави. 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"