Борщ з недоїдків і сарделька зі цвіллю: Хто і як труїть українських школярів у їдальнях

Навчальний рік розпочався три тижні тому, а інтернет вже повен жахіть про шкільне харчування у їдальнях міст України 

Борщ з недоїдків і сарделька зі цвіллю:…

Питання харчування стало гострішим за побори та форму у школах, передає Depo.ua.

По темі харчування у школах можна написати величезний трактат чи навіть захистит докторську. Проте, лише уявіть, що жаліються на харчування у школах лише декілька відсотків батьків – пишучи про свій досвід у мережі та звертаючись до відповідних інстанцій. Інші батьки обурюються лише у родинному чи дружньому колі. А поки їхніх дітей труять, вони спокійно займаються повсякденними справами. І якщо такі великі проблеми існують у їдальнях столиці та великих українських міст-"мільйонерів", то що вже казати про маленькі міста та села…

Реформа шкільного харчування: Очікування vs реальність

Фото: Фейсбук

Вже декілька років МОН спільно із київською місцевою владою намагається реформувати харчування у столичних школах. Перші паростки реформи можна було спостерігати вже наприкінці навчального року у 2019-му, коли у травні у декількох школах запрацювали "шведські лінії".

"Шведський стіл" для школярів виглядає таким чином: у меню понад два десятки страв, і кожен обирає на власний смак. Нову систему мультипрофільного харчування для учнів молодших класів вперше презентували у київській школі №90. 

Як відомо, сніданок для школярів 1-4 класів є безкоштовним, а держава сплачує з бюджету 16 грн 25 коп.  Якщо раніше дітям давали неймовірні малі порції невідомо чого, аби влізти у запропонований бюджет, то тепер, за словами чиновників, діти мають вибір, а головне – недоїдків поменшало і виробництво стало майже безвідходним, адже діти не відомляються від сирників, фруктів, смачних м'ясних страв.

Меню сніданку затверджує Держпродспоживслужба, а їдальня частково доповнює та урізноманітнює сезонними стравами. Пілотний проект мультипрофільного харчування у столиці запровадили ще 2 роки тому, поступово до нього долучалися навчальні заклади. Але на повну силу система мала запрацювати вже з 1 вересня, йшлося у сюжеті 5 каналу. 

"У нас понад 400 тільки шкіл – і одночасно зробити це у всіх школах буде просто занадто дорого, ми не можемо собі цього дозволити, тому ми розраховуємо, що активна фаза реформи почнеться з 1 вересня 2019 року, вона матиме під собою зміни стандартів, контроль системи якості", – зауважив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

Проте за цей час до системи "шведської лінії" приєдналося від сили ще декілька шкіл, а у "реформованих" закладах "мультипрофільне" харчування дуже швидко стає монодієтою – наприклад, замість обіцяних млинців, запіканок, сирників, фруктів та овочів – одна страва. У кращому випадку із хлібом та чаєм, але так щастить не всім школярам. 

Краще за все про ситуацію із харчуванням у школах дізнаватися у батьків школярів, які тримають руку на пульсі.

На думку мами школярки гімназії "Київська Русь" Марини Рассолової, із харчуванням у школах зараз величезні проблеми.

"Ситуація з харчуванням на сьогоднішній день дуже жахлива. Діти не хочуть споживати їжу в тому вигляді, в якому зараз її готують кухарі, яким 60+. Вони не звикли до якогось креативу та поєднання продуктів, вони не вміють і не хочуть цьому навчатися. Напевно, причина у коштах, і дійсно харчування мало б стати кращим за рахунок підвищення собівартості сніданків, які насьогодні є безкоштовними для школярів 1-4 класів. Наприклад, в Дарницькому районі обслуговуюча компанія "Понтем" виграла тендер на позначці 15 грн на одного учня. Наче і мала сума, але якщо взяти в масштабі всього району, то кількість дітей велика, це дозволяє закупівлю продуктів великим оптом, що економить кошти. Але тим не менш, на столах в їдальні продукція найдешевша, що позначається на якості", – зазначає активна мама. 

"Нове шкільне харчування" від Євгена Клопотенка: Що пішло не так

Фото: Фейсбук

У минулому році популярний кулінар та переможець шоу "МастерШеф" Євген Клопотенко взявся за реформування шкільного харчування. Спільний проект кухаря разом з МОН та київською владою "Нового шкільного харчування", мав покращити життя школярів, проте щось не склалося. 

Мета Клопотенка – шляхетна: його кейс схожий на історію британського кулінара Джеймі Олівера, який їздив по країні і налагоджував харчування у британських школах та навіть у США. Втім, до британського проекту український, м'яко кажучи, не дотягнув. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шеф-кухар для школяра: Як зробити шкільні обіди смачними і змінити націю

"В Україні у шкільних їдальнях досі присутнє "радянське" меню, і це потрібно змінювати", – заявляв Євген.

"Дітям треба дати трішки світового досвіду, щоб радянська система, яка є в шкільних їдальнях, почала падати. І це зробити доволі просто. Я придумав страви з тих самих інгредієнтів і додав ще дещо, але страви виходять інші. І це все бюджетно, сучасно і корисно", – сказав Клопотенко.

Він зазначив, що потрібно починати змінювати ставлення до їжі саме з дітей, бо з дорослими це зробити важче.

"Треба, щоб діти знали світові практики. Вони розуміють, що салат з капусти – це не просто капуста, а туди додають ще запашну олію, яку придумали в Італії. Вони знатимуть, що є ще інші страви. Вони дивитимуться на світ ширше", - переконаний ресторатор, передає "Укрінформ".

За його словами, щоб створити нове суспільство, потрібно вчити цього змалечку, а головне – показати, що можна харчуватися по-іншому і відродити українську кухню.

Дуже гарно звучить, а що ж насправді? А насправді після того, як Клопотенко впроваджує рецепти, ділиться секретами та технологією приготування і назавжди прощається з працівниками організації, яка опікується харчуванням, через деякий час поради кулінара забувають і все починає повертатися до звичного "пекла".

Далеко за прикладом ходити не потрібно. Днями у спільноті "Батьки СОС" з'явився запис про проблеми з новаторським курсом Євгена Клопотенка в одній зі шкіл Івано-Франківська. Як виявилося, одна із мам пожалілася, що, мовляв, Євген Клопотенко був у їхній школі, проте новаторського харчування діти так і не спробували.

Проте знайшлося пояснення – дітям треба звикнути – ЗВИКНУТИ! – до нового меню, тому такі зміни потрібно вводити поступово. Знаєте, щось мені це схоже із ситуацією, коли людина довго голодує, а потім ще майже такий самий час не може нормально їсти і вводить продукти дуже повільно. Так і тут, – все під контролем, але почекайте, бо діти так довго їли погану їжу, що не можна отак просто взяти і почати годувати школярів нормально. Це просто жах…

Не дивно, що батьки обурені такою ситуацією…

Також непоодинокі випадки, коли батьки жаліються на те, що Клопотенко приїхав, зробив усе для реформування, але через деякий час робітники їдалень зводять старання зірки "МастерШефу" нанівець.

Пропонуємо подивитися на фото їжі у сумнозвісній гімназії "Київська Русь", яка прославилася "підірваними" сосисками та борщем з недоїдків (щоб подивитися на ці шедеври – потрібно проскролити статтю нижче, цій темі присвячено окремий розділ, – ред.).

Так виглядають страви кухарів компанії "Понтем", яка обслуговує купу столичних шкіл, частково за оновленим меню Клопотенка. Щоб зрозуміти, чи смакує така їжа дітям – додивіться до кінця. Чиновники хвалилися, що нове меню є майже безвідходним, проте це не так.

Треш-фото страв, через які закрили їдальню у престижній київській школі: Що сталося і хто винен

Історія зі скандальним постачальникам харчування у багатьох освітніх закладах Києва "Понтем" – не нова. Ця команія постійно виграє тендери, проте її послуги не влаштовує більшість споживачів, але це чомусь жодним чином не впливає на існування цього постачальника.

Цього разу не встиг розпочатися новий начальний рік, як батько школяра гімназії "Київська Русь" оприлюднив фото сосиски, яка вибухнула, у мережі та поскаржився на якість сніданків для наймолодших школярів за бюджетні гроші.

Проте на цьому історія не скінчилася. Цього разу активна мати оприлюднила фото борщу, який вразив навіть підготовлених та бувалих користувачів інтернету. Борщ, зроблений із вчорашнього салату з капусти із насінням, а фактично – з недоїдків став останньою краплею. 

Усе закінчилося логічно – перевіркою їдальні Головним управлінням Держпродспоживслужби, яка знайшла безліч порушень і закрила її.

У підсумку на сайті служби з'явилися висновки експертизи, які просто вражають.

Ось як виглядає меню на папері – зовсім інше враження.

 

 

 

 

Я поцікавилася у мами учениці цієї школи, як ставиться дирекція закладу до ситуації, що склалася у їдальні "Київської Русі" і запитати, чи не надходили погроз на її адресу за таку активність.

"Погрози не надходили. У нас у 332 школі директор не заперечує ситуацію і дозволяє батькам заходити до їдальні та пробувати, що їсть дитина. А от, наприклад, у школі 289 Дарницького району, яку також обслуговує компанія "Понтем", їдальні для батьків закриті, там дійсно є тиск з боку вчителя на батьків та дитину, а на вчителя – від директора", – розповідає Марина Рассолова. 

На важливие питання, хто ж винен у недаблому ставленні до харчування першокласників, відповідь знаходиться очевидна – постачальник та робітники їдальні.

"Вина працівників теж є і велика. Коли працівники готують безкоштовні сніданки для дітей 1-4 класів, вони зменшують кількість порцій в грамах, – вони замінюють продукцію на стадії закладки, такі як сир на манку (це для запіканки) – м`ясо на хліб. Таким чином у них є зекономлені продукти, з яких вони готують платні обіди для старшокласників, які йдуть на вільний продаж за готівку. Тобто з їдальні краще винести готівку, чим продукцію, вона легша та менш помітна. Але є й такі що виносять продукцію. Вина постачальників теж присутня, але не більша, за компанію, яка закуповує продукцію, вони свідомо купляють найдешевше, знаючи реальну вартість якісної продукції", – каже мати школярки Марина. 

Харчування у школах України: Як годують дітей у невеликих містах та селах

Якщо зі столицею усе зрозуміло, то важко уявити, як годують дітей у маленьких містах і селах. Люди просто бояться бити на сполох та надавати розголосу ситуаціям зі шкільного життя, адже усі один одного знають і дуже часто бояться цькуваннь. 

Днями у спільноті "Батьки СОС" було оприлюднене фото з їдальні із сарделькою з пліснявою. Мама школяра писала, що там була цвіль, хоча робітники їдальні запевняли, що це були спеції. Згодом пост було видалено і не через те, що це був дійсно, наприклад, чорний перець, а через тиск, адже неозброєним оком було помітно, що сарделька "зацвіла", а мати скаржилася і на те, що дитині після такого сніданку було погано.

Ілюстрація на тему харчування, наприклад, у Лисичанську.

Батьки одразу порадили мамі скаржитися та відстоювати права дитини.

У іншій школі дітей годують хлібом із пліснявою…

Більшість батьків впевнені, що риба гниє з голови. Тому і радять радикальні методи боротьби.

Проте це ще не апогей. Ситуації із садочками та школами у маленьких містах і селах вкрай важкі. Уявіть, на 1 вересня батьки школярів та вихованців дитячих садочків отримують не тільки списки канцтоварів та миючих засобів, якими заклади забезпечує держава з наших з вами податків, а й списки продуктів – овочі, фрукти та навіть соління. Уявіть, наскільки небезпечно годувати дітей соліннями, які солилися у невідомих санітарних умовах, невідомо як зберігалися і можуть стати смертельними через ботулізм. Проте на Івано-Франківщині пішли далі і просять з батьків … м'ясо...

Найжахливіше у цій ситуації те, що деякі батьки не розуміють небезпеки таких ось "збирань" продуктів. Вони навпаки радіють тому, що їхні діти матимуть повноцінне харчування, а не обіцяні державою пшоняну кашу та котлети з цієї ж пшоняної каші. І це не жарт, саме такою стравою годують деяких першокласників, щоправда, мати, яка публікувала фото та опис цієї страви, видалила його з мережі.

Що робити, якщо вашу дитину годують у їдальні недоїдками: Батьки радять не зволікати та бити на сполох

Мама київської школярки Марина Рассолова розповіла, з чого почалася боротьба у гімназії "Київська Русь", де днями закрили їдальню через недотримання санітарних норм.

"Дитина не жалілась, а мовчала. І якось на моє питання "Що ти їла сьогодні", вона відповіла, що нічого, бо було не смачно, на другий день те саме повторилося, а далі так майже відбувалося щодня. Тоді я і вирішила сходити та подивитися, що дають дітям на сніданок. Батьки не дуже б’ють на сполох, або просто спілкуються в своїх групах у Вайбері, чи в кожному класі окремо. Батькам простіше сказати щоб дитина взагалі не їла в їдальні, а деякі батьки дають їжу з собою. В класі моєї доньки багато батьків написало заяву на ім'я директора, що дитина не буде відвідувати їдальню", – каже жінка. 

Перш за все, батьки мають розуміти, що лише вони відповідальні за свою дитину та її комфорт, тому вони мають бути у курсі того, що відбувається у школі, включно дбати і про харчування у їдальнях. Розпитуйте дітей, чи подобається їм їжа, просіть їх фотографувати страви. Адже, як показує практика, наразі батькам дуже складно потрапити у школу, не кажучи вже про їдальню та господарчі блоки. 

Ви маєте зрозуміти важливу річ – жахливі страви не лише принижують гідність вашої дитини, а й можуть стати джерелом важких хвороб. Як бачимо, не одна столична школа, а точніше харчування в ній, були визнані санітарними службами не тільки як не придатними до вживання, а й такими, що несуть небезпеку здоров'ю дітей. Тому важливо спілкуватися з дитиною і постійно тримати руку на пульсі. Судячи з побаченого і прочитаного, виявляється, що дуже часто вчителі "прикривають" працівників кухні, які недбало ставляться до своєї роботи і таким чином годують школярів недоїдками, принижуючи їхню гідність та псуючи здоров'я.

Якщо вас не влаштовує харчування дитини в їдальні – це привід звернутися до дирекції школи. Якщо дирекція відмовляється співпрацювати – потрібно звертатися до вищих інстанцій – РУО, Департамент освіти. Пишіть заяви, телефонуйте, надавайте публічності ситуації, що склалася. Головне – не зволікайте та не будьте байдужими. 

Одним із потужних варіантів є звернення до ГО "Батьки СОС", які, у свою чергу, подають заяви, які швидко розглядаються у потрібних інстанціях. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Головна

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook