Hubble виявив магнітні полюси Урану

Космічний телескоп Hubble зареєстрував потужні полярні сяйва в атмосфері сьомої від Сонця планети

Завдяки цим знімкам астрономам вдалося уточнити місце розташування магнітних полюсів Урану, повідомляє Depo.ua з посиланням на Astronomy.

Полярне сяйво на Урані

Полярні сяйва на Урані відбуваються не дуже часто і тривають недовго. Дві спроби зафіксувати сяйва в 1998 і 2005 роках закінчилися невдачами. Щоб відстежити їх появу, ученим довелося відштовхуватися від спостережень за сонячним вітром.

Раніше вважалося, що мова йде про вихорі, можливо, метанові штормі в атмосфері крижаного гіганта, але визначити причину і природу цього феномену не представлялося можливим. Нове відкриття дозволило точніше локалізувати магнітні полюси Урану, дані про яких надійшли тільки один раз, в 1986 році, з апарату Вояджер-2.

Додамо, що полярні сяйва можна бачити не тільки на Землі і Урані. Явища, подібні до земного полярного сяйва, виникають в атмосферах планет, які мають магнітне поле, коли заряджені частинки під дією магнітного поля потрапляють у верхні шари атмосфери і стикаються там з молекулами газу.

Знаючи умови утворення полярних сяйв, можна очікувати, що вченим коли-небудь вдасться зафіксувати їх і на планетах за межами нашої Сонячної системи.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme