Чим жила Україна: "Бурштиновий" привіт та літаюча бабця над Житомиром

Україна – велика країна. Настільки велика, що мешканці одного регіону часто не знають, чим живуть і за що хвилюються мешканці іншого

Наталія Литвинова
Журналіст відділу «Життя» і ведуча блогу Depo.Кухня
Чим жила Україна: "Бурштиновий" привіт т…

Упродовж страсного тижня в Україні, як водиться, вирували пристрасті: в Одесі палали будинки на причалі, у Запоріжжі ховались терористи, а в Павлограді світлофори на дорогах грали козацький марш. Про це та інше в щотижневому дайджесті новин Depo.ua

Київ

Заборона продажу алкоголю в магазинах після 23 години, яка діє з жовтня минулого року, стала для багатьох киян небесною карою: на касах під вечір в чергах стовбичать чоловіки з пивом, а якщо кому закортить випити посеред ночі, то доводиться терпіти аж до ранку. Але в їхньому тонелі з'явилося світло: суд зобов'язав Київську міську раду скасувати це рішення, назвавши його "порушенням закону". Що ж, поживемо – побачимо. Точніше, от переживемо "Євробачення"...

А "Євробачення" ризикує стати, скажемо так, безалкогольним: в Київраді не вгамовуються і пропонують заборонити продаж спиртного під час пісенного конкурсу в окремих районах Києва. Щоправда, не всього, а в тарі – пива в пластикових стаканах "бан" не стосується. Взагалі, столична влада так захопилась вигадуванням заборон, що геть забула звичайні київські подвір'я. А там іноді відбуваються дивні для ХХІ століття речі.

Так, в одному з районів міста "Захисники клумб" обладнали огорожу з покришок навколо насаджень шурупами, аби там тіки діти не бігали. Сумно, що у голови літніх людей, які допетрили до такого геніального рішення, не прийшла думка про те, що діти можуть добряче поранитись об такі гвіздки. З досить серйозними наслідками.

Донбас

На Донбасі все за класикою жанру: обстріли, провокації, погрози. Та на тижні трапився цікавий випадок. Голова військово-цивільної адміністрації Зайцевого Володимир Весьолкін, розповів про снайпера бойовиків, який регулярно обстрілює цивільні авто, "аби хист не втратити". "Снайпер-автівкоман" системно цілить по дверцятах машин, лишаючи притаманний лише йому слід. Така "снайпервіська гра" явно попереджає про те, що стрілок – професіонал, і якщо буде потрібно – то замість дверцят під "мушку" потраплять люди.

Львів

Було б смішно, якби не було так сумно, та коли з бюро знахідок крадуть знахідки – не знаєш, сміятись тут, чи плакати. Випадок стався у одному з Львіських бюро: крадій серед купи дрібниць вибрав "Айфон", планшет і хутко зник. Певно, вже висять світлини цих гаджетів десь на сайтах потриманих речей із "прийнятними цінами".

Пошуміла "бурштинова" тема в ЗМІ, а проблема лишилася: нелегальні копачі під прикриттям місцевих князьків продовжують перетворювати навколишній пейзаж на місячний. І не соромляться хтиво зизуватися знахідками. Так, нещодавно у спільноті "Клондайк" рівненські "бурштишукачі" виклали фото - бурштин у вигляді чоловічого статевого органу. Ну, їхньому запаленому мозку так здалося. "Чемерне (село неподалік, – Ред.) в темі", – загадково підписали знімок. Підтекст знахідки у формі статевого органу є своєрідним посланням владі: ви нас не затримаєте, ось вам!

Серед перукарів діє правило: вислухай вимоги клієнта, посади його в крісло та все-одно зроби все по-своєму. Ти ж-бо майстер! Ось так до однієї рівненської перукарки завітав на стрижку чоловік, якому, попри його небажання, машинкою навмисне відрізали шматок брови. Майстриня навіть не сказала чоловікові "Заходьте ще!", проводжаючи його за двері. Мабуть, відчувала, що й так більше не прийде.

Харків

У Харкові влаштували безстрокове блокування російського "Сбербанку". Активістів забезпечили зручними кріслами-мішками (наче в арт-кафе), поставили їм намет, діжку для багаття, аби вночі не мерзнути. Така собі "статична" боротьба з агресором, від якої більше віє романтикою шкільного табору, а не жорстким протистоянням.

Але в місті переймались не лише блокуванням банка країни-агресора, а й наслідками катастрофи в Балаклії. Народні депутати підрахували, що ця трагедія завдала Україні збитків на 1 млрд. доларів – в таку суму оцінили вартість втрачених боєприпасів.

Наприкінці березня уряд виділив на відновлення Балаклії 100 млн грн, Харківська облрада - 10 млн грн, із районного бюджету на ремонтні роботи пішло 2 млн грн. Та на повноцінне відшкодування збитків цього все-одно замало.

Дніпро

У Дніпровській міськраді кипіли пристрасті довкола обрання нового секретаря міськради. Робили все, що могли: бились, лаялись, крали картки для голосування, але все дарма – відставку секретаря міськради В'ячеслава Мішалова банально провалили, бо не вистачило голосів. Маємо те, що маємо.

Але на цьому веселощі не закінчились: "добити" дніпрян вирішив народний депутат Олександр Вілкул, який під час зйомок свого іміджевого відеоролика поклав букет квітів до вічного вогню, а потім забрав їх назад. Поведінка нардепа сколихнула медіа простір. "В мене дід би перевернувся, якби таке побачив", - прокоментував автор відео, який раптово "підгледів" Вілкула на знімальному майданчику. Втім, сам політик потім переконував, що його не так зрозуміли, мовляв, то не квіти покладали, а ролик привітальний знімали, тому і в декілька дублів. І ніхто нічого з п'єдесталу не забирав.

Тим часом у центрі Павлограду, що на Дніпровщині, перехід вулиць перетворився на справжнє задоволення: тут поставили світлофори, які дають оголошення українською мовою та грають козацький марш. Ноу-хау пов'язане з декомунізацією і перейменуванням вулиць. Звісно, від таких змін на душі лише веселіше, аби лише світлофори не говорили голосом Ляшка.

Одеса

У Одесі було гаряче: під час Дня визволення міста біля стели Невідомому матросу в парку ім. Шевченка сталися сутички між патріотичними силами та любителями "русского міра". Поліція кинулась не лише рознімати супротивників, а й затримували саме українських патріотів. Схоже, "русская вєсна" так нічому декого і не навчила.

Серед затриманих опинився і колишній голова одеського "Правого сектора" Сергій Стерненко, який згодом розповів, що поліцейські "присмиряли" патріотів кийками, поки везли до відділку в автозаку.

Добряче попрацювати на тижні довелось не лише одеським поліцейським, а й пожежникам. Серйозна пожежа сталась на 133-му причалі. Горіло добряче: полум'я знищило 15 металопластикових контейнерів-будиночків. Незабаром вогняна стихія знову розбушувалася: у четвер через вибухи балонів із газом погоріли будинки по вулиці Шкіперській. Ліквідовували вогонь майже півсотні пожежників. На щастя, обійшлось без жертв.

Запоріжжя

Одного з терористів "ЛНР" підвело здоров'я. Думав, наївний, підлікуватись у Запоріжжі (бо на окупованій території медицина – одна назва), але тут його і схопили спецслужби. Поки що 21-річному терористу оголошено про "підозру".

Певно, крадіжками в родині вже нікого не здивуєш, та коли син силою забирає у літньої матері 32 томи радянської енциклопедії, а та чинить опір – випадок заслуговує на окрему увагу. 69-річна так не бажала розлучатись із радянським минулим, що поскаржилась в поліцію, ті ж на сина завели протокол. Ось така от меркантильна історія.

Закарпаття

Відтепер українським чиновникам доведеться бути більш витонченими у своїх висловах, або вчитись стриманості. Інакше – звільнення. Верховний суд України заборонив чиновникам матюкатися. Занепокоїлись на Закарпатті: а що, коли губернатор Геннадій Москаль, який не гребує вживанням "міцних слів", не стримає емоції? Хто "не в темі", може переглянути на Youtube підбірку "ТОП-10 цитат Москаля", який каже про всіх все, що думає.

Прикарпаття

Не сумно мешканцям Прикарпаття: в Коломиї встановили креативні автобусні зупинки, які за виглядом нагадують містичні ворота замку Дракули, проте із написом "Коломия єднає". Містяни вже охрестили ці зупинки "склепами", деяким від такого "подарунку" стає моторошно. Як люди будуть "єднатись" під такими навісами – уявити складно, хіба що під час зливи, коли під такий "піддашок" набіжить цілий натовп людей.

Вінниця

На Вінниччині в селі Рудниця Піщанського району на директора школи склали аж п'ять заяв про сексуальні домагання. Директор домагався не лише вчительок, скарга надійшла і від матері однієї із школярок. Наразі більше 80 жителів селища вимагають звільнення та покарання для директора-збоченця.

Житомир

На Житомирщині у колодязь впала корова. Навіщо тварина ставала копитами на колодязь і як вона опинилась на дні – уявити складно, проте незабаром приїхали рятувальники, вкинули до колодязя драбину та звільнили змучену корову. Цікаво, що після цієї "колодязної історії" худібка лишилась цілою та неушкодженою, хоча й добряче переляканою.

А тепер про життєвий оптимізм та жагу до пригод. Днями у небі над областю на літаку літала 87-річна бабця, якій люблячий онук на день народження зробив незвичайний подарунок – політ на планері. Для польоту обрали "мотобублик" – моторизований планер Бланік L – 13. Бабця, перш ніж злетіти, тричі перехрестилась, зате скільки вражень отримала, словами не передати!

Кропивницький

Ох, і розвелось же цих любителів "русского мірa" напередодні свят. Мало того, що по Одесі вони ходять вулицями і не ховаються, так ще і в інтернеті ведуть підривну діяльність. Одного такого "активіста" спіймали працівники спецслужб за те, що в соціальних мережах зaкликaв до збройного протистояння. Раніше чолов'ягу вже притягували до кримінальної відповідальності за таку діяльність, під час обшуків вилучали наркотики. Певне, писати заклики до масових заворушень легше "під кайфом", хто ж таке робитиме на здорову голову.

Хмельницький

На Хмельниччині "дали гарбуза" меру Львова Андрію Садовому: чемно відмовили йому в викиданні сміття на полігоні Славути. Поїхала смердюча фура далі країною, шукаючи притулку.

Серед Хмельничан - безліч художніх талантів. От вони напередодні Великодня розійшлися не на жарт: порозмальовували яйця, але цього їм виявилось замало. Фарби вистачило, аби розписати ще й пару автівок. Якби фарби було більше – хтозна, які б креативні задуми вони втілили в реальність.

Полтава

У Полтаві вщухли криваві протистояння активістів та охоронців біля арки в центрі міста. І навіть мер міста Олександр Мамай, який вперто ігнорував засідання міськради, несподівано прийшов на дитяче вуличне свято писанки і робив свою улюблену справу – роздавав містянам листівки. Відповідально підходить очільник до проблем міста, нічого не скажеш...

Із хорошого: у місті на цілу гривню подешевшав проїзд у маршрутках. Містяни радіють, що за тиждень можна зекономити гривень 20, дітям на цукерки.

Крим

Тим часом ворог продовжує перекидати на окупований півострів військову техніку, причому не абияку, а новітню. Ще й російські сенатори не вгамуються ніяк – вони запропонували встановити 19 квітня пам'ятною датою - Днем прийняття Криму, Тамані та Кубані до складу Російської імперії, яка все ніяк не скона.

Переміщення зброї, гучні політичні гасла – те, чим росіян годують з телеекранів, проте життя поза телевізором дещо інше. Так, на одному із цукрових заводів під Курськом розпочали перевірку через виявлену в мішку записку зі словами "Допоможіть, ми в рабстві". Тепер правоохоронці мають з'ясувати, як записка з проханням про допомогу опинилась в мішку. Втім, чи з'ясують – велике питання. Адже у рабів можуть дуже серйозні "хазяєва" з тих же самих правоохоронців, тільки з великими зірками на погонах.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme