В ООН закликали Росію припинити тортури геїв у Чечні

Експерти ООН з прав людини закликали припинити переслідування і тортури представників сексуальних меншин у Чечні

З такою заявою виступили незалежний експерт з питання про захист від насильства і дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, голова робочої групи з безпідставних затримань, спеціальний доповідач ООН з питання про позасудові страти, спеціальний доповідач щодо тортур, а також спеціальний доповідач з питання про право на свободу переконань, повідомляє Depo.ua з посиланням на Центр новин ООН.

"Ми закликаємо владу припинити практику переслідування в Чечні людей, яких вважають гомосексуалістами або бісексуалами. Ці люди живуть в атмосфері постійного страху, який підживлюється гомофобним заявами представників місцевої влади", - йдеться в заяві.

Спецдоповідачі вкрай стурбовані повідомленнями про викрадення, незаконні затримання, тортури, побиття і вбивства чоловіків, які сприймаються як геї або бісексуали. При цьому надходять відомості, що до цих незаконних дій причетні співробітники поліції і сил безпеки, а також родичі цих людей, які нібито захищають честь сім'ї.

"Усі ці переслідування і акти насильства досягли безпрецедентних масштабів в регіоні. Вони являють собою серйозні порушення зобов'язань Російської Федерації з міжнародного права в галузі прав людини", - констатували правозахисники ООН.

Вони закликали російську владу рішуче засудити всі гомофобні заяви і підбурювання до ненависті і насильства щодо людей з нетрадиційною сексуальною орієнтацією, а також домагатися незалежного розслідування всіх повідомлень про злочини, скоєні на грунті сексуальної дискримінації.

"Ми закликаємо Росію вжити термінових заходів щодо захисту життя, свободи і безпеки геїв і бісексуалів в Чечні, а також провести розслідування та покарати винних у актах насильства, мотивованих сексуальною орієнтацією жертв", - йдеться в заяві правозахисників ООН.

Вони зазначили, що перебувають в контакті з російською владою і пильно відстежують ситуацію.

Нагадаємо, що напередодні "Новая газета" опублікувала заяву щодо відкритих пороз виданню після виходу матеріалу про переслідування гомосексуалістів у Чечні, де в центральній мечеті Грозного відбулося екстрене зібрання представників 24 чеченських вірдів, ісламських богословів і лідерів громадської думки республіки.

1 квітня "Новая газета" повідомила про початок в Чеченській республіці кампанії з масового затримання людей нетрадиційної сексуальної орієнтації. 4 квітня вийшло продовження матеріалу, що містить свідчення масових порушень прав представників ЛГБТ-спільноти в Чечні.

14 квітня муфтій Чечні підтвердив невідворотність розправи над журналістами.

У Кремлі відреагували на на ці погрози словами про неприпустимість насильства та твердженнями, що "стежать за ситуацією".

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme