Муженко про загарбання Криму: Україна була готова відбивати російські війська

Українські війська готові були відбивати Крим під час вторгнення на півострів російських військ

Про це заявив начальник Генерального штабу Віктор Муженко, передає Depo.ua з посиланням на "Українську правду.

За його даними, 1 березня 2014 року в Генштабі розроблявся план з протидії російським окупантам у Криму.

"Передбачалося провести десантну операцію: висадитися на півострові і захопити аеродроми в Криму, посилити там наші угруповання і провести певні дії, які б не дозволили російським військовим просунутися за відповідними напрямами. Планувалося перехопити вузький перешийок між самим Кримом та Керченським півостровом силами підрозділів 95-ї бригади. Передбачалося підсилити це ж угруповання 1-м батальйоном морської піхоти, який базувався в Феодосії. Перевести туди ж 501-й батальйон, який тоді знаходився я в Керчі. Підрозділи 95-ї бригади передбачалося перекинути літаками на аеродром Кіровський. Ми планували також завести техніку. Через Арабатську стрілку повинна була зайти техніка 95-ї бригади і вийти в районі Феодосії. На той час частина підрозділів нашої 36-ї бригади берегової оборони вже вийшла під Сімферополь на Ангарський полігон. Туди ми планували перекинути два батальйони: танковий механізований мав перекрити напрямок по автостраді Севастополь-Сімферополь, а гірсько-піхотний батальйон мав перекрити трасу Ялта-Сімферополь саме на Ангарському перевалі. Планувалося повністю перекрити доступ російським військам до степового Криму", - розповів Муженко про деталі операції.

За його словами, у той день в Києві зібралося засідання РНБО по Криму, а воєначальники вже віддали наказ для перекидання літаком військ на півострів.

"Десь пізно ввечері, після 22 годин, з наради повернулися міністр оборони Ігор Тенюх і начальник генштабу Михайло Куцин. Мене і ще кількох генералів в приймальні перед своїм кабінетом зібрав тодішній перший заступник начальника Генштабу генерал-полковник Воробйов, і каже : "Всім стій". Я кажу: "Як може бути "стій", якщо ми вже підняли літаки, і вони в повітрі направляються на аеродроми для завантаження десанту?". Він запитав: "на підставі чого такі дії?". Я кажу: "На підставі розпорядження, яке я підписав в начальника Генерального штабу". Я пішов до начальника Генштабу, питаю: "Дії почалися, літаки в повітрі, десантні підрозділи знаходяться на аеродромах. Що далі?". Він питає: "Що відбувається?". Я відповідаю: "Як ?! На підставі ваших розпоряджень проводяться відповідні дії". Він каже: "Я таких розпоряджень не підписував. Тому я вийшов на командувача Повітряних сил генерал-полковника Байдака і кажу: "Юрій Аврамович, все стій, вихідне положення. Рішення змінилося. Ймовірно, таке рішення було прийнято на засіданні РНБО", – розповів начальник Генштабу.

Нагадаємо, 10 березня Муженко заявив, що під час захоплення Криму Росією українські бійці одного з полків спецпризначення вступили в бій із диверсійно-розвідувальною групою росіян на материковій Україні.

Він також повідомив, що 70% українських військових були дезорієнтовані й залишилися в Криму на боці окупанта.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme