Кримчанин вже тиждень голодує у російській в'язниці

Представників Генконсульства України в Ростові-на-Дону не пускають до фігуранта севастопольської "справи Хізб ут-Тахрір" Руслану Зейтуллаєву, який тиждень тому оголосив голодування

Про це повідомила речниця Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца у коментарі "Крим.Реалії", передає Depo.ua.

"Попри численні звернення української сторони до Росії – як із боку МЗС України, так і з боку посольства України в Росії, – станом на сьогодні не надано дозволу нашому консулу відвідати Руслана Зейтуллаєва, якого незаконно арештовано і утримують під вартою в Росії", – сказала вона.

Беца назвала дії російської сторони порушенням міжнародного права, зокрема Віденської конвенції про консульські відносини.

За її словами, українські консули відвідують усі судові засідання за участю Зейтуллаєва й намагаються підтримувати зв'язок із ним та його захисниками.

"Усе залежить від Росії. Наші консули фактично цілодобово перебувають або під слідчим ізолятором, або відвідують МЗС Росії із вимогою дати дозвіл. Станом на зараз його немає. І враховуючи, що 4-го числа Зейтуллаєв оголосив голодування, ми вимагали й вимагаємо від Росії надати доступ", – сказала Беца.

Адвокат Еміль Курбедінов востаннє бачив Зейтуллаєва 4 квітня на суді.

"Я його побачу лише в п'ятницю. Але я думаю, що він продовжує голодування, раз він узявся за цю справу й оголосив про це. Наскільки я знаю, це мокре голодування. Тобто неповне: він п'є чай, воду. У п'ятницю вже запитаю, як він, що він", – сказав він.

За його словами, якщо його підзахисний продовжує голодувати, то за внутрішніми розпорядженнями ФСІН він має перебувати під особливим спостереженням медиків.

Нагадаємо, Руслан Зейтуллаєв оголосив голодування 4 квітня у Північно-Кавказькому окружному військовому суді, вимагаючи припинити кримінальні справи у відношенні всіх кримських татар за статтями "екстремізм", "тероризм", у "справі 26 лютого", а також допустити представників МЗС України в СІЗО №1 Ростова-на-Дону.

Зайтуллаєва тримають під арештом уже понад 2 роки. Його й ще трьох жителів села Орлине, що під Севастополем, представники ФСБ затримали в січні 2015 року за підозрою в участі в організації "Хізб ут-Тахрір", визнаної в Росії терористичною.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme