Сенатори США пропонують створити "гібридний трибунал щодо Сирії

Група сенаторів США пропонує створення гібридного трибуналу" з розслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності" в Сирії

Текст пропозиції опублікований на сайті комітету Сенату США з міжнародних відносин, передає Depo.ua.

Авторами документа стали члени як Республіканської, так і Демократичної партій, у тому числі лідери комітету Сенату з іноземних справ республіканець Боб Коркер і демократ Бен Кардін, а також республіканець Марко Рубіо.

Згідно з текстом ініціативи, не пізніше 180 днів після вступу законопроекту в силу держсекретар США Рекс Тіллерсон та інші представники його відомства високого рангу повинні будуть розглянути "можливість і доцільність створення потенційних механізмів правосуддя для перехідного періоду в Сирії, у тому числі гібридного трибуналу для розслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду, здійснених в Сирії з березня 2011 року".

До складу даного тимчасового трибуналу зможуть увійти сирійські та іноземні юристи, судді та інші професіонали", завданням яких стане "судове переслідування осіб, підозрюваних у скоєнні описаних в законопроекті злочинів.

Крім того, сенатори пропонують наділити держсекретаря правом надавати підтримку людям і організаціям, які ведуть пошук тих, хто здійснював подібні злодіяння, збирають документи й докази, які проводять розслідування та захищають свідків.

Спочатку документ повинні будуть підтримати в комітеті, після чого її передадуть на розгляд у Сенат. Однак для того, щоб відправитися на підпис до президента, документ також повинен бути схвалений ще Палатою представників Конгресу США.

"Термін "гібридний трибунал" означає тимчасовий кримінальний трибунал, який об'єднає юристів, суддів та інших фахівців для переслідування осіб, підозрюваних у скоєнні воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду", - йдеться в законопроекті.

Нагадаємо, в ніч на 7 квітня США завдали авіаударів по сирійському аеродрому, випустивши 59 крилатих ракет.

Президент США Дональд Трамп заявив, що цей удар відповідав "життєво важливим інтересам національної безпеки" США.

Метою удару був сирійський аеродром Шайрат, з якого, на думку американської влади, були здійснені хіматаки в провінції Ідліб, внаслідок якої загинули 84 людини, в тому числі 27 дітей.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme