В Європі поліція теж вилучає сервери без попередження, - хостинг-провайдер

В Європі поліція теж виносить сервери без попередження, або крах міфу про безпечний хостинг

Після закриття ex.ua, fs.to, обшуки nic.ua і багатьох інших, менш відомих інтернет-ресурсів, десятки провайдерів і тисячі користувачів звернули увагу на європейський ринок хостингу, повідомляє Depo.ua з посиланням на 112 Україна.

"Одним з найбільш популярних напрямів для розміщення обладнання стала Німеччина. Як це працює: провайдер орендує сервер у Німеччині та перепродає українцям послугу розміщення на ньому сайтів. Здавалося б, все – питання з СБУ та МВС вирішено, жодного вилучення обладнання та проблем (крім звичайного зносу обладнання) бути не повинно. Але увечері 6 квітня клієнти провайдера Cityhost.ua помітили, що сайти, розміщені на хостингу в Німеччині, перестали працювати", – повідомив засновник та технічний директор хостинг-провайдера Cityhost.ua Максим Рівтін.

"Німецький партнер "Сітіхоста" – Hetzner – взагалі не визнавав наявність проблем. Мовляв, усі проблеми на вашій стороні, перевірте обладнання, у нас все добре. Не буду обтяжувати технічними термінами, але 12 годин наші фахівці перевіряли все, що тільки могли "на нашій стороні". В результаті вранці у відповідь на наш черговий запит німці сказали, що... в німецькому дата-центрі відбувся обшук, і поліція Німеччини вилучила жорсткі диски з інформацією та сайтами клієнтів. Лише вранці надійшов лист від дата-центру про те, що наше обладнання конфісковано німецькою поліцією у зв'язку з розслідуванням якоїсь справи... Жодної конкретики провайдер надати не зміг, а лише запропонував звертатися до німецької поліції", – пише обурений Максим Рівтін.

"Що ми маємо: сайти не працюють, вплинути на ситуацію з України ми ніяк не можемо. А наші німецькі партнери кажуть, мовляв, розбирайтеся з німецькою поліцією самостійно. Отже, розміщення обладнання і сайтів за кордоном – теж не 100% гарантія стабільної роботи. Як і в Україні, поліція Німеччини без пояснення причин вилучає сервери, порушуючи роботу сотень клієнтів хостинг-провайдерів. До речі, все-таки різниця між нашими та європейськими реаліями є. У чому вона полягає? У ставленні до клієнта. Як відбувається у нас: прийшли, вилучили. Як у них: прийшли, вилучили, підключили інше обладнання і нічого при цьому не сказали. Тобто в нас є можливість відновити дані всіх клієнтів з українських бекапів. Який висновок зробимо? Дуже простий. Європа – не панацея від усіх бід. Сподівайся тільки на себе і на бекап" – підсумував Рівтін.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme