Євросуд зобов'язав Росію виплатити 50 тис. євро за смерть дагестанця на мітингу

ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити 50 тисяч євро компенсації за загибель Мурада Нагметова на мітингу в Дагестані

Про це повідомляється на сайті суду, передає Depo.ua.

Суд постановив, що російська влада не вжили необхідних заходів, щоб знайти вбивцю Нагметова і встановити всі обставини його загибелі. ЄСПЛ також визнав порушенням російського законодавства використання гранат зі сльозогінним газом проти людей.

Заявником виступив батько Мурада - Ярмет Нагметов. Він стверджував, що його син помер через застосування надмірної сили з боку держави, а розслідування у справі не справили належним чином.

Мурада Нагметова вбили в 2006 році під час несанкціонованого мітингу проти корупції влади Дагестану. Учасники акції вимагали відставки глави Докузпарінского району Керімхана Абасова. Проти них застосували зброю, Мурад Нагметов помер на місці, ще два учасники мітингу пізніше померли в лікарні від отриманих травм.

Нагметова вбили з пристрою, яке застосовувалося для поширення сльозогінного газу. Згідно з інструкцією МВС, цими засобами не можна стріляти в людей. Проти мітингувальників застосовувалися також димові шашки і світло-шумові гранати, а пізніше жителі села зібрали на місці подій кілька мішків автоматних гільз, повідомляв "Кавказький вузол".

Кримінальну справу за фактом смерті чоловіка порушили в Росії в 2006 році, але через рік його призупинили. Після цього розслідування ще двічі відновлювали і зупиняли, остаточно воно було зупинено в квітні 2011 року.

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини задовольнив скаргу, подану російським блогером і опозиціонером Олексієм Навальним, про порушення його прав і зобов'язав Росію виплатити йому 63 тис. євро компенсації

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme