Правозахисники заявляють про тортури затриманих за "дімонстрацію" у Москві

Представники громадської спостережної комісії Москви перевірили умови утримання активістів акцій протесту, які пройшли в Москві в минулі вихідні та заявили про катування затриманих

Про це повідомляє організація Gulagu.net (проект проти корупції і тортур на Росії, який об'єднує понад 14 тисяч правозахисників та волонтерів), передає Depo.ua.

Під час перевірки з'ясувалося, що затриманих на мітингу проти корупції помістили в завідомо переповнені камери, не надавали харчування і воду.

"Фактично до затриманих застосовані тортури шляхом позбавлення сну, харчування, питної води (людям доводиться спати по черзі по 1,5-2 години, деяким доводиться спати прямо на підлозі). На момент перевірки (22:15 за Московським часом, - ред.) вечерю не було надано жодному з затриманих (факт катування шляхом позбавлення їжі, катування голодом", - йдеться в заяві організації.

Також повідомляється, що в камерах не працювала належним чином вентиляція, що породжує ризик передачі захворювань повітряно-крапельним шляхом. Затримані висловили скаргу за фактом неоформлення протоколу затримання протягом більше шести годин з моменту затримання, підробки документів і підстав для затримання, а також утримання на холоді.

Організація вимагає негайно провести прокурорську перевірку умов утримання активістів і фактів грубого порушення законних прав затриманих.

Нагадаємо, 26 лютого, у багатьох російських містах відбулися масові антикорупційні демонстрації, жорстко розігнані поліцією. У цілому в акціях брали участь близько 7 тисяч людей. Лише у Москві поліція пов'язала понад тисячу людей. Зокрема, був арештований і опозиціонер Олексій Навальний. Саме на його заклик росіяни протестували проти корупції в уряді, тобто "таємної імперії Медведєва", виявленої Фондом боротьби з корупцією.

Крім того повідомлялося, що на Росії жінка хотіла відмовитися від доньки через її участь у мітингу проти корупції.

Світове суспільство засудило подібне ставлення щодо активістів мітингу. Зокрема прес-секретар Держдепартаменту Марк Тонер виступив із заявою про те, що США рішуче засуджують затримання сотень мирних демонстрантів по всій Росії і закликають звільнити їх негайно.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme