Напад на очільника Вищої ради правосуддя був замовним, - Матіос

Напад на гоголову Вищої ради правосуддя Ігоря Бенедисюка носив замовний характер 

Про це на брифінгу повідомив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, передає Depo.ua.

За його даними, з огляду на суспільний резонанс розслідування цієї справи було передано з НАБУ до Військової прокуратури.

"Напад на голову Вищої ради правосуддя Ігоря Бенедисюка та його дружини мав замовний характер. Замовники використовували школярів та студентів, якими, в свою чергу, керували представники радикальних націоналістичних молодіжних організацій", - заявив Матіос.

Він зазначив, що напад був скоєний з метою залякування та тиску, що, за планом замовників, мав перешкодити переобранню Бенедисюка на посаду голови Вищої ради правосуддя.

Головний військовий прокурор також зазначив, що постріл, який здійснив Бенедисюк під час нападу, не мав на меті завдати шкоди здоров'ю будь-кому.

Також слідчі спростували твердження нападників про те, що начебто Бенедисюк на своєму автомобілі скоїв наїзд на них. За словами Матіоса, на передній частині автомобілі голови Вищої ради правосуддя не зафіксовано пошкоджень, які б свідчили про такий наїзд. "Разом з тим, на задній частині автомобілі зафіксовано пошкодження внаслідок удару тупими предметами, не виключено, що ногою", - додав Матіос.

За його словами, за фактом насильницьких дій стосовно державного діяча нападникам може загрожувати до 7 років позбавлення волі, до 5-ти років - за фактом втягнення неповнолітніх в злочинну діяльність і до 4 років - за фактом організації хуліганських дій.

"Що стосується неповнолітніх, які були залучені, можна сказати в темну, вони не знали до кого йдуть, їм були вручені листівки і фаєри, які вони запалили майже на дворі Бенедисюка. Слідством буде направлено лист до Міністерства освіти та навчальних закладів, де навчаються ці неповнолітні, звернути увагу на негативну тенденцію з залученням неповнолітніх до скоєння замовних акцій, що закінчується порушенням законодавства", - поінформував військовий прокурор.

Нагадаємо, ввечері 17 березня на Бенедисюка біля його будинку в Києві напали більше 10 осіб в балаклавах, в результаті чого він був змушений зробити попереджувальний постріл у повітря з особистої зброї.

Пізніше глава Вищої ради правосуддя заявив, що напад стався через його професійну діяльність та діяльність ВРП, а саме - звільнення судді Інни Отрош і відсторонення судді Артура Ємельянова.

Поліція розпочала два кримінальні провадження за фактом хуліганських дій.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme