UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Радіація з Фукусіми спричинила мутації риб біля США і Канади

Океанологи заявляють, що радіоактивна вода з АЕС через п'ять років досягла узбережжя Америки і отруїла місцеву рибу

Дослідники з океанографічного інституту Вудс-Холі повідомляють, що цезій-134 був виявлений у пробах морської води в районі Золотого пляжу в штаті Орегон, пише Depo.ua з посиланням на CounterCurrentNews.

Через свій короткий період напіврозпаду, цезій-134 може виходити тільки з Фукусіми. Також вперше цезій-134 був виявлений у тілі канадського лосося. Як повідомляється, у нових поколіннях риб спостерігаються численні зміни у зовнішньому вигляді.

"Схоже, що шлейф поширився по всій цій великій території від Аляски до Каліфорнії", - пишуть вчені.

Ізотоп радіоактивного цезію був виявлений взимку 2017 року в пробах, узятих у 2015 і 2016 роках. Зокрема, цезій-134 був виявлений в організмі підвиду лосося, виловленого в одному з канадських озер в 2015 році. При цьому рівень цезію в рибі в 1000 разів нижче максимально допустимих значень.

Ще більшу небезпеку являє ізотоп цезій-137, який має 30-річний період напіврозпаду. Справа в тому, що заражена вода від Фукусіми поширюється досить повільно. І, якщо цезій-134 встигає за ці роки розпастися, то цезій-137 буде ще довго накопичуватися в живих організмах.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme