UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Ізраїль VS Палестина: Гутерріш не бачить альтернативи формулі "дві держави"

Генсек ООН Антоніу Гутерріш застеріг адміністрацію президента Трампа від відходу від підтримки концепції двох держав в справі врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту

Ця заява явно викликане словами Дональда Трампа про те, що він підтримає будь-яку формулу врегулювання, яка здатна привести до миру і яка влаштувала б обидві сторони, передає Depo.ua з посиланням на Російську службу ВВС.

Така позиція суперечить тривалій традиції американської дипломатії з цього питання.

Палестинська адміністрація з тривогою відреагувала на ці слова, які там розцінили як натяк на те, що США можуть відмовитися від підтримки палестинської державності.

Останній за рахунком етап ізраїльсько-палестинських переговорів закінчився провалом в 2014 році.

Виступаючи після зустрічі з прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньягу в середу, президент Трамп обіцяв домогтися чудової, як він висловився, домовленості між Ізраїлем і палестинцями. Але при цьому він підкреслив, що обидві сторони повинні піти на компроміси.

"Я розглядаю обидві формули - дві держави і одну державу, - заявив Трамп. - І я виберу ту, яка сподобається обом сторонам".

Слідом за цим генсек ООН закликав міжнародне співтовариство зробити все можливе для втілення в життя близькосхідного врегулювання за формулою "дві держави".

За його словами, конфлікт на Близькому Сході не вдасться врегулювати іншим шляхом.

Нагадаємо, на зустрічі з Біньяміном Нетаньягу Трамп попросив Ізраїль дещо стримати поселенську активність на спірних територіях.

Ізраїль оголосив будівництво нових будинків на спірних територіях.

23 грудня Рада безпеки ООН схвалила резолюцію, в якій міститься заклик до Ізраїлю припинити будівництво поселень на окупованій палестинській території, включаючи Східний Єрусалим. Причому, всупереч очікуванням, США не скористалися правом вето, а лише утрималися.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху назвав резолюцію ООН ганебною і звинуватив в цьому адміністрацію президента США. Крім того Ізраїль вирішив скоротити внески до цієї організації.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme