Україна позивається до Росії у СОТ через "транзитну блокаду"

Україна подала позов проти Росії у Світову організацію торгівлі (СОТ) через обмеження транзиту українських товарів через територію Росії в Казахстан і Киргизстан і попросила про створення групи експертів у рамках справи

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу Мінекономрозвитку України.

"З моменту застосування Україною положень зони вільної торгівлі з ЄС з 1 січня 2016 р., РФ ввела обмеження транзитного руху автомобільними і залізничними шляхами з території України через територію Російської Федерації у Республіку Казахстан, а з 1 липня 2016 і в Киргизьку республіку", - йдеться в повідомленні.

Близько 79% експортних поставок з України в Казахстан і 95% у Киргизстан постраждали від обмежень і часткову заборону з боку Росії.

Мінекономрозвитку в минулому році розпочало процес врегулювання спору в рамках СОТ щодо обмежень. РФ не була готова до врегулювання спору і не вжила заходів щодо обмежень у сфері транзиту, українська сторона продовжила розгляд справи відповідно до встановленої процедури, і для початку наступного етапу розгляду спору в СОТ було направлено вимогу про створення групи експертів.

З моменту застосування обмежень, експорт товарів з України в країни Центральної / Східної Азії в 2016 році знизився на 38,3% порівняно з 2015 роком. В цілому втрати експорту товарів до Казахстану і Киргизстану оцінюються в обсязі більше 0,4 млрд дол.

Позов про обмеження транзиту став вже другим позовом України у СОТ проти РФ за останній час. Зараз триває збір матеріалів для підготовки наступного позову, який буде охоплювати численні заборони і обмеження на імпорт українських товарів у РФ.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme