У Китаї знайшли м'ясо динозавра


Вчені з Тайваню повідомили про виявлення останків динозавра, які містять залишки білка колагену

У Китаї знайшли м'ясо динозавра…

Стаття про відкриття опублікована в журналі Nature Communications, передає Depo.ua.

Залишки білка колагену становить основу сполучної тканини, яка прилягає до мускулатури, і входить до складу м'яса всіх тварин. Воно знаходилося в судинних каналах кістки ребра великого травоїдного ящера, який жив 195 мільйонів років тому. Скам'янілості, датовані раннім юрським періодом, були знайдені в китайській провінції Юньнань і належали чотириногому динозавру Lufengosaurus, що належить до групи зауроподів. Щоб проаналізувати їх склад, вчені приготували тонкі зрізи кісток і застосували раманівську і інфрачервону Фур'є-спектроскопію.

При раманівський спектроскопії зразок опромінюють світлом і аналізують розсіювання останнього при контакті з речовиною, тоді як Фур'є-спектроскопія заснована на вимірі поглинання хімічними сполуками інфрачервоної радіації. Ці методи дозволяють дізнатися, які біомолекули містяться в скам'янілостях, не виділяючи їх з останків. В іншому випадку проби могли бути забруднені органікою, що вплинуло б на кінцевий результат.

Встановлено, що всередині судинних каналів знаходилися частки органічної речовини. Оскільки дані, отримані за допомогою спектроскопії, показали, які саме хімічні зв'язки в них були присутні, вчені визначили, що це були фрагменти колагену. На думку дослідників, вони збереглися завдяки закупорці порожнин кістки гематитом (мінералом заліза Fe2O3).

Зазначимо, це не перший випадок, коли дослідники виявляють біомолекули м'якої тканини в останках динозаврів. Палеонтологи повідомляли про невелику кількості білків, знайдених в кістках тварин крейдового періоду і входили до складу клітин кровоносних судин. Органічні речовини можуть зберігатися протягом мільйонів років завдяки ізоляції від зовнішнього середовища.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme